Denník N

Fico pomáha Ukrajine, len ak sa to oplatí aj jemu

Merkelova, Porošenko, Hollande. FOTO - TASR
Merkelova, Porošenko, Hollande. FOTO – TASR

Mierový plán Merkelová-Hollande by nemal byť novou jaltskou konferenciou, aj keď si ho Putin práve takto predstavuje

Gargantuovské súsošie Churchilla, Roosevelta a Stalina čerstvo odhalené v Ruskom okupovanej Jalte nie je zaujímavé len tým, že oslavuje sovietskeho diktátora, ktorý v ničom nedrukoval Hitlerovi. Ani tým, že ide o peknú ukážku zneužívania umenia na politickú manipuláciu, keďže Stalina umelo zobrazuje o trochu väčšieho ako oboch demokratických štátnikov a než bol v pomere k nim v skutočnosti.

Odhalenie súsošia je však najmä Putinovým politickým programom, a tým aj varovaním pre postkomunistické štáty vrátane Slovenska. A aj pre Angelu Merkelovú a Francoisa Hollanda, ktorí v tomto čase s ruskou stranou dohadujú nový mierový plán pre Ukrajinu.

Je jasné, že Putin si takúto dohodu predstavuje práve na spôsob konferencie v Jalte, v duchu obmedzenej, prípadne žiadnej suverenity slabších štátov, ktoré si tie najsilnejšie jednoducho medzi sebou rozdelia alebo podľa vlastnej potreby rozkúskujú.

Podľa správ o mierovom pláne Merkelová-Hollande sa nedá vylúčiť, že by sa obaja západní lídri s Putinom mohli dohodnúť na vytvorení  autonómneho územia, ktoré bude formálne naďalej súčasťou Ukrajiny, v skutočnosti na ňom bude vládnuť Rusko. Rusko tu bude mať už priznané – na základe medzinárodnej dohody – svoje vojenské jednotky, a ak sa opäť zdvihnú ceny ropy alebo Putin z akéhokoľvek iného dôvodu usúdi, že prímeria už stačilo, môžu vyraziť ďalej.

Bolo by naozaj symbolické, ak by takúto dohodu definitívne podpísali na víkendovej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa bude konať práve v Mníchove.

Pochopením odkazu jaltského súsošia sa mal riadiť aj slovenský premiér pri svojich rokovaniach v Kyjeve. Pozitívom je Ficov prísľub zvýšenia dodávok reverzného plynu i slovenská podpora členstva Ukrajiny v Európskej únii. Aj keď to druhé má naozaj len symbolický význam, ide totiž o takú dlhodobú záležitosť, že o nej už Fico reálne rozhodovať nebude.

Pozitívom môže byť aj Ficovo vyhlásenie, že nikto nechce vidieť ruské tanky na hraniciach s Európou. Teda v prípade, že pod hranicami Európy nechápe  hranice Slovenska a prekážajú mu i ruské tanky v Donecku.

Problém je, že nič z toho, čo zatiaľ vieme o Ficových rokovaniach, nutne neznamená zmenu jeho doterajšej nezodpovednej politiky nahrávajúcej skôr Moskve – aj keď sa to Fico pravdepodobne bude snažiť západným spojencom takto odovzdať. Fico zatiaľ urobil len to, čo je aj pre jeho domácu politiku výhodné, alebo to dlhodobo patrí medzi jeho obľúbené predstavy.

O širokorozchodnej premiér blúzni roky bez akéhokoľvek vážnejšieho výsledku. Z vyšších dodávok na Ukrajinu bude mať Slovensko vyššie tranzitné príjmy a spolu s lepšou spoluprácou podnikateľov prospeje obom stranám. To je v poriadku, nie je to však prejav novej ochoty Slovenska priniesť aj nejaké obete v záujme spoločnej bezpečnosti a na zaistenie platnosti medzinárodného práva.

Neznamená to ochotu skutočne pomôcť nášmu ohrozenému susedovi bez toho, aby sme z toho mali vlastný materiálny zisk. Nič z toho nie je ani prejavom ochoty a odvahy našich vládnych politikov prijímať štátnické rozhodnutia, aj keby boli nepopulárne.

Na takéto kroky a rozhodnutia si ešte musíme počkať. Slovensko bolo poslednou krajinou na východnej hranici NATO, ktorá sa zapojila do budovania novej obrannej infraštruktúry reagujúcej na obnovenú vojenskú hrozbu Ruska – a to zatiaľ ide len o pôsobenie malého predsunutého plánovacieho tímu na našom území. O nejakej základni, ktorá je pritom nutnou súčasťou účinnej obrany a rýchlej reakcie, vláda stále nechce počuť z obavy zo straty voličov, Putinových sympatií a možno aj preto, lebo by sa jej potom ťažšie používala občasná účelová protizápadná rétorika.

Sebecké politické ciele sú pre Fica stále dôležitejšie než čokoľvek iné, a návšteva v Kyjeve na tom nič nezmenila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie