Denník N

Procházka slušný štát mlčaním nevytvorí

Ak chcú Most so Sieťou prežiť, mali by si otvárať ústa, keď sa to žiada. Zatiaľ sa im do toho nechce.

Radoslav Procházka môže do nemoty hovoriť o lepšie fungujúcom štáte, ale verí sa mu stále rovnako ťažko. On a Most-Híd už za krátky čas spoločného vládnutia stihli mlčať o toľkých chybách Smeru, že frázy zostávajú frázami.

Ukážkovým príkladom je kauza Bašternák. Porovnajme ju s tým, čo sa dialo krátko pred voľbami. Premiér Fico vtedy napochodoval pred kamery, mával s úradnými dokumentmi o Igorovi Matovičovi, ktoré mohol získať len nelegálne, obviňoval ho pri tom z hrozných vecí a aby jeho tvrdenia polícia dokázala, absolútne neštandardne v osemročnom prípade v zhone vypočúvala svedka cez víkend a škandalózne sa postarala o to, aby sa záznam z jeho výsluchu dostal do médií.

Nech je Matovič, aký chce, toto sa nesmie diať. Samozrejme, po voľbách dal ochotný vyšetrovateľ nohu z plynu, už sa niet kam ponáhľať.

Naopak, pri podozreniach, že polícia a financovia v minulosti zahrali do autu kauzu, ktorá sa dotýka ministra vnútra aj predsedu vlády, podobne intenzívne manévre nevidno. Áno, keď sme o prípade napísali, opäť sa dostal na stôl rovnakej policajtke, ktorá ho už raz úspešne nevyšetrila, a najnovšie sa do veci vložila aj NAKA. Lenže to všetko sú len povinné cviky. Premiér už tlačovky nezvoláva, verejný tlak na vyšetrenie podozrení, ktoré poletujú okolo neho, nevytvára. Prečo by to robil, keď je v ohrození muž, v ktorého byte žije.

Keby išli Most so Sieťou do vlády ako sebavedomí partneri, mohli oni prevziať úlohu, ktorú Fico nikdy neprijme. A mohli vo vláde vystupovať ako lojálny, ale kritický hlas. Pre obe strany by to bola šanca, ako si napraviť zničené renomé. Zatiaľ to hrajú len na tú lojálnosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie