Denník N

Zvonili pri dverách a bojovali s predsudkami ľudí, rozhovory zafungovali

Matúš Lenický (31) sa nehanbí za to, že je trans. Foto N - Laura Pecíková
Matúš Lenický (31) sa nehanbí za to, že je trans. Foto N – Laura Pecíková

U transrodových osôb je až 25-krát vyššie riziko zneužívania, napadnutia a samovraždy. Pre transfóbiu a diskrimináciu.

Jeseň pred šiestimi rokmi v Spojených štátoch bola obzvlášť smutná. V priebehu niekoľkých dní tam spáchalo samovraždu niekoľko chlapcov, ktorí nezvládli šikanovanie svojho okolia pre svoju homosexuálnu orientáciu.

Osemnásťročný Tyler Clementi skočil z mosta v New Jersey po tom, čo jeho spolubývajúci zavesil na internet video, na ktorom má pohlavný styk s iným mužom. Trinásťročný Asher Brown sa zastrelil. Ďalší dvaja chlapci, pätnásťročný Billy Lucas z Indiany a trinásťročný Seth Walsh z Kalifornie, sa obesili. Nevydržali posmešky a týranie zo strany okolia.

Medziskupinové predsudky, čiže predsudky k ľuďom, s ktorými sa neidentifikujeme, sú v nás hlboko zakorenené. Psychológovia stoja pred závažnou výzvou, ako ich zmierňovať a pomáhať nám nájsť si k sebe cestu bez ohľadu na to, akú máme farbu pleti, náboženstvo alebo sexuálnu orientáciu.

Transfóbia

David Broockman zo Stanfordovej univerzity a Joshua Kalla z univerzity v Berkeley skúmali, ako znižovať predsudky k transrodovým osobám. Ide o ľudí, u ktorých panuje nezhoda medzi rodovou identitou a pohlavím prisúdeným po narodení. Štúdia vyšla v týchto dňoch v časopise Science.

Na počet trans ľudí na Slovensku sme sa pýtali Rominy Kollárik z TransFúzie, neziskového združenia na podporu trans ľudí. „Z praxe TransFúzie vyplýva, že počty trans ľudí, ktorí sa na nás obracajú, rastú s našou viditeľnosťou a so šírením informácií o téme a možnostiach sebauvedomenia. Za 6 rokov sa na nás obrátilo vyše 400 ľudí. Priemerne je to zhruba 1,3 človeka za týždeň. Za ostatné dva roky, keď je nás vidieť viac, tento počet výrazne stúpol. A rastie po každom článku či správe v novinách, keď sa o nás dozvedajú ďalší ľudia,“ povedala pre Denník N Kollarik.

Neopodstatnený strach z transrodových osôb sa označuje termínom transfóbia. O okrajovú záležitosť nejde. Výskumy, na ktoré sa autori štúdie odvolávajú, ukazujú, že u transrodových osôb je až 25-krát vyššie riziko zneužívania, napadnutia a samovraždy. Pre transfóbiu a diskrimináciu.

Kampaň v Houstone v Texase z konca minulého roka vykresľovala transrodové ženy ako „úchyláčky“, ktoré budú na spoločných toaletách sexuálne zneužívať deti.

V roku 2014 schválili v Miami na Floride nariadenie proti diskriminácii transrodových osôb na pracovisku a inde. V obavách z nevôle a protestov miestnych obyvateľov, ktoré by mohli viesť k zrušeniu nariadenia, povolali Broockman s kolegom dobrovoľníkov, aby chodili od dverí k dverám a o transrodových osobách s obyvateľmi otvorene debatovali.

O predsudkoch a stereotypoch sme debatovali aj v Science na N-tú. Zdroj – YouTube

Ako sa asi cítia transrodoví ľudia?

Nešlo o hocijaký, ale vopred premyslený rozhovor. Experimentu sa zúčastnili takmer dve tisícky ľudí. Rozdelili ich do dvoch skupín, experimentálnej a kontrolnej. V prvej došlo k intervencii, v druhej sa bavili o recyklovaní odpadu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie