Denník N

Plavčan za seba nominoval Jurkoviča, ktorý tiež dostal neoprávnené odmeny

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Minister školstva Plavčan bol pred vymenovaním šéfom sekcie vysokých škôl. Teraz za seba nominoval človeka, ktorému tiež v Študentskom pôžičkovom fonde vyplatili neoprávnene odmeny.

Minister školstva Peter Plavčan, ktorého nominovala SNS, už našiel za seba náhradu do čela sekcie vysokých škôl na ministerstve. Túto pozíciu zastával, kým sa stal ministrom. V sekcii vysokých škôl ho nahradí Jozef Jurkovič.

Jurkovič spolu s Plavčanom dostali v roku 2012 neoprávnene odmeny za pôsobenie v Študentskom pôžičkovom fonde, kde mali funkcie, za ktoré nemali podľa zákona dostávať peniaze. Aj napriek tomu si prilepšili o tisíce eur. Plavčan konkrétne o viac ako 38-tisíc eur.

Ministerstvo: Je to odborník

Obaja odmeny vrátili. „Pán generálny riaditeľ Jozef Jurkovič je špičkový odborník v oblasti vysokoškolského vzdelávania a vedy, je rešpektovanou osobnosťou v rámci celej akademickej obce a kľúčovou osobnosťou pri reforme vysokoškolského vzdelávania,“ bráni ministerstvo svoj výber.

Fond podľa ministra vyplácal odmeny, ktoré zákon nezakazuje. „Išlo o finančné prostriedky vyplývajúce z dohody o vykonaní práce. Za podstatné pokladám, že peniaze získané za štrnásť rokov som vrátil pred medializáciou môjho mena, nie potom, ako sa to chybne uvádza v niektorých médiách. Urobil som tak dobrovoľne vo chvíli, keď sa objavili prvé pochybnosti o oprávnenosti ich inkasovania,“ povedal Plavčan v rozhovore pre TASR.

Vďaka tomu, že odmeny vrátili, mohli ostať na ministerstve. Úradníkov, ktorí tak neurobili, vtedajší minister Dušan Čaplovič (Smer) vyhodil.

Za vlády Ivety Radičovej do Študentského pôžičkového fondu dosadili ľudí, ktorí tam mali preveriť, ako hospodári. Medzi nimi bol aj šéf Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Pamätá si aj Jurkovičovo meno.

„SNS, tak ako väčšina koaličných strán, dookola v kampani opakovala, že začne konečne uplatňovať hmotnú zodpovednosť úradníkov, aby sa neskrývali za kolektívne rozhodnutia. Tak sa čudujem, že tá úradnícka zodpovednosť má naozaj fungovať tak, že za porušenie zákona a vlastné obohatenie je trestom povýšenie,“ hovorí Šípoš.

Hrdo, odborne a slušne – pripomína Šípoš slogan SNS, ktorá Plavčana do funkcie ministra nominovala. „Jej nominácie na školstve to zjavne popierajú na prvý pohľad,“ dodal.

Andrej Salner z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, ktorý bol spolu so Šípošom vo fonde, nevidí v nominácii Jurkoviča problém. Politická funkcia, akou je minister, podľa neho podlieha vyššej miere verejného dohľadu ako úradnícka funkcia.

Analytička Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť a odborníčka na školstvo Renáta Králiková Jurkoviča dobre pozná a myslí si, že odborne na túto funkciu má. „Odmeny boli chyba, ale je pozitívne, že ich vrátili. Nie je to však vec, ktorá by ho diskvalifikovala,“ povedala. Keby bola na mieste ministra, vypísala by výberové konanie. Na jednej strane chápe, že ak si niekto do takejto funkcie vyberie blízkeho človeka, môžu hneď začať so zmenami. Na druhej strane, ak urobia výberové konanie, môžu nájsť nového a dobrého človeka.

Chcú jeho odchod

Minister Plavčan sa po vymenovaní nestretol s vrelým prijatím. Najskôr spísali vysokoškolskí pedagógovia petíciu proti jeho vymenovaniu, kde jedným z dôvodov sú práve odmeny za čestné funkcie.

Jeho odchod žiadajú aj opoziční poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Veronika Remišová (OĽaNO). Dôvodom je jeho pôsobenie v pôžičkovom fonde.

Ten napríklad požičal peniaze nebankovke Slavia Capital. V tom čase bol Plavčan predsedom rady fondu, v predstavenstve nebankovky zas sedela jeho žena Viera Plavčanová. Neskôr bol predsedom dozornej rady „aj počas nasledujúcich rokov, keď pôžička plynulo rástla na 5,5 milióna eur“, napísal Beblavý na svojom blogu. K ukončeniu pôžičky došlo až po odchode vtedajšieho šéfa fondu Ľubomíra Zburína a Plavčana z orgánov fondu.

Plavčanová sedela v predstavenstve Slavie Capital ešte donedávna. Po vymenovaní Plavčana za ministra sa funkcie vzdala.

Skupina mala získať podľa Beblavého výhodný úrok. Pre fond to bolo riziko, lebo ak by skrachovala, o peniaze by prišiel.

Minister školstva Plavčan pred rokovaním vlády TASR povedal: „Všetky obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Školstvo

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie