Denník N

Aktuálne udalosti minúta po minúte (sobota 7. 2. 2015)

01:53 – Minútu po minútu sme ukončili, dobrú noc.


01:52 – Sú naivní tí, ktorí tvrdia, že sme teraz menšina, tvrdí hovorca Aliancie za rodinu Petrer Kremský.


01:44 – Video: Chromíkovci si zatlieskali, aj keď prišlo málo ľudí.


01:04 – Najvyššia účasť bola v Prešovskom a Žilinskom kraji.

kraje

00:59 – Koniec prieskumu verejnej mienky za 6 miliónov. Po sčítaní 99,95 % okrskov Štatistický úrad zverejnil, že na referendum prišlo 21,4 % voličov, teda 944-tisíc ľudí. V dvoch okrskoch zo 4942 sa niečo zadrhlo, prekvapenie ale už nebude.


00:42 – Martin Macko z Inakosti hovorí, že chcú začať slušnú diskusiu o konkrétnych riešeniach pre LGBTI menšinu, ktorú referendum prerušilo. „Ukázalo sa, že táto téma nie je takým horúcim zemiakom, aby si ju politici stále prehadzovali.“


00:36 – V zásade platilo, že čím severnejšie, tým vyššia účasť. Pozrite si účasť na mape Michala Škopa.


00:30 – Ľudia z oboch štábov, kde trávili večer odporcovia referenda, pomaly odchádzajú domov alebo oslavovať do mesta.


00:29 – „Cítime veľkú emóciu. Zistili sme, že sa v tejto republike niečo dá robiť. Že si ľudia môžu povedať svoje áno a svoj názor,“ povedal Chromík.

Foto - N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

00:28 – Obci s najvyššou účasťou príde Aliancia zadarmo uvariť guláš. „Bratislava to asi nebude,“ povedal v TA3 Peter Kremský z Aliancie.


00:27 – Jasná je už aj účasť v krajoch: najviac voličov prišlo v Prešovskom kraji (vyše 32 %), najmenej v Banskobystrickom (pod 16 %).


00:21 – Chromíkovci si na záver spočítania hlasov zatlieskali. Je to podľa nich úžasné. „Všetko sa ešte len začína,“ burcuje Chromík.

Foto - N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

00:14 – Na Luníku IX prišlo hlasovať 32 z 3836 zapísaných voličov, jeden hlas bol neplatný. Účasť tak bola 0,83 percenta.


23:55 – V obvode Námestovo je po sčítaní 80 % hlasov účasť až 51,38 %, v Bratislave 16 %, celkovo 21 %.


23:49 – Referendum o rodine skončí z pohľadu účasti až na 5. mieste z 8 slovenských referend. Prišlo naň menej než milión ľudí.


23:43 – „Ja ho ľudsky chápem,“ komentuje šéf Inakosti Martin Macko nadšenie Chromíka z účasti okolo 20 percent. „Je veľmi ťažké priznať si, že téma, ktorú on považuje za životne dôležitú, Slovensko nezaujíma.“


23:35 – Chromík si nemyslí, že to v kampani prehnali napríklad nevkusným videom. „Všetky naše videá sú veľmi slušné, dôležité je deti neklamať. Žiadne dieťa nemá 2 mamy a 2 otcov.“

Anton Chromík. Foto - TASR
Anton Chromík. Foto – TASR

23:31 – „Je to veľký počet ľudí, ktorý sa bude blížiť k miliónu, a je to niečo úžasné. Nedali sa zastrašiť ani médiami,“ povedal o účasti Chromík.


23:27 – Moral & Banal k referendu:

moral

23:23 – Z nízkej účasti sa v štábe odporcov referenda teší aj režisér Peter Bebjak. „Aj keby referendum bolo platné, nedosiahlo by nič, iba to, že by krajina bola viac homofóbna. Možno sa otvára priestor pre registrované partnerstvá.“


23:20 – „Prvé odhady: Vyzerá to na totálne fiasko Chromíkovcov!“ teší sa na Facebooku skupina Povedzme nie nezmyselnému referendu.


23:17 – Referendom sa kultúrna vojna ani zďaleka nekončí, skončila sa len jedna jej bitka, píše v komentári Tomáš Gális.


23:15 – Herec Štefan Bučko sa v štábe Aliancie odmietol s Denníkom N rozprávať. „Nepáči sa mi vaša profilácia.“ Viacerí herci SND sa pritom zapojili do kampane za neúčasť v referende.


23:12 – Televízie sa okrem krátkej mimoriadnej relácie RTVS po desiatej večer referendu nevenovali. Výnimkou je TA3, kde ho rozoberá tradičná dvojica Bielik – Horský.


23:11 – Cynická obluda k referendu:

cynicka

23:09 – Do štábu Aliancie dorazil Alojz Hlina: „Prišiel som po dcéru.“ Tá má 17 a v reštaurácii brigáduje. Hlina na referende hlasoval trikrát áno.


23:04 – „Sme tu celá občianska spoločnosť,“ povedal v štábe Aliancie kúzelník Ivan Lučanič. Za pár sekúnd vyrobil z balóna takýto útvar.

Foto N - Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

23:00 – Ďalšia hovorkyňa Aliancie Anna Verešová TA3 povedala, že médiá boli jednostranné; napriek tomu ju teší, že sa rodina stala témou dňa. Sľubuje, že „nič sa neskončilo“.


22:57 – Sulík zopakoval, že nevidí najmenší dôvod, aby na Slovensku neboli registrované partnerstvá, pre homosexuálov aj heterosexuálov.


22:56 – V tričku „JBM Alianciu za RDN“ prišiel na štáb inciatívy Inakosť aj líder SaS Sulík. Vraj ho dostal od aktivistov v penzióne Grémium.

Foto - N - Dušan Mikušovič
Foto N – Dušan Mikušovič

22:48 – Publicistka Zuzana Szatmáry tipuje účasť na 16 percent. Aj ona prišla do penzióna Grémium, kde sa stretávajú odporcovia referenda.


22:43 – Chromík hovorí vo vstupe RTVS o „peknom príbehu“. Referendum podľa neho vyvolalo krásnu diskusiu, „a je to niečo úžasné“.

Aliancia za rodinu  na štábe v reštaurácii Alojza Hlinu.  Peter Kremský (vľavo) a Anton Chromík, hovorcovia Aliancie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Kremský (vľavo) a Anton Chromík, hovorcovia Aliancie. Foto N – Tomáš Benedikovič

22:41 – V štábe Povedzme nie nezmyselnému referendu sa po prvých číslach ozval nadšený potlesk. „Ak dnes niečo ohrozuje rodinu, je to ekonomická situácia,“ hovorí Jozef Kollár (SKOK).


22:39 – Aliancia má štáb v reštaurácii Alojza Hlinu: „Poskytli sme im priestor prvého balkóna bez úhrady. Catering si zabezpečujú vo vlastnej réžii,“ napísal N Hlina v SMS správe. Chromík povedal, že za priestory platia.


22:37 – Liberáli z inciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu čakajú na výsledky v penzióne Gremium. Sú tu Miškov, Droba (SaS), prísť by vraj mala i Flašíková.


22:29 – Takto to vyzerá v štábe Inakosti.

Foto - N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

22:22 – Do štábu Aliancie dorazil aj herec Štefan Bučko. Pokúsili sme sa ho osloviť: „Momentálne nechce hovoriť s médiami,“ odkázal pracovník Aliancie. Hovorcovia majú u Hlinu samostatný salónik, do ktorého médiá nemajú prístup.


22:12 – V žiadnych voľbách sa neprihliada na tých, čo neprišli, povedal Chromík. Referendum nazval „dobrodružstvom“.


22:09 – O slovenské referendum sa v štábe Inakosti zaujíma aj rakúska verejnoprávna televízia ORF.


22:02 – Je čas uzákoniť registrované partnerstvá, radí premiérovi Ficovi Romana Schlesinger, aktivistka za práva LGBTI.

Romana Schlesinger. Foto - TASR
Romana Schlesinger. Foto – TASR

 


22:01 – Voľby sa skončili presne o 22.00 h, keďže žiadna okrsková komisia nepožiadala o predĺženie.


22:00 – Referendum skrachovalo na nízkej účasti, hovorí člen ústrednej komisie Poliačik.


21:49 – Slabú účasť potvrdzujú v Nitrianskom kraji. „Máme okrsky, kde zrejme nedosiahnu ani dvojciferné číslo,“ povedali v Želiezovciach.


21:35 – Zástupcovia Aliancie a LGBTI komunity čakajú na výsledky iba pár metrov od seba. Obe skupiny majú štáby na bratislavskom Nám. SNP.


21:33 – Ľudí vo Veľkom Krtíši a v neďalekých Príbelciach sme sa pýtali, prečo prišli na referendum.


21:30 – Aktivistka za práva LGBT menšiny a teraz už aj politička SaS Romana Schlesinger nechce povedať, akú účasť by považovala za neúspech Aliancie za rodinu.

„Nechcem, aby sa Slovensko ďalej delilo na čísla, to je to, čo sa tu dialo doteraz. Je čas sa začať spájať.“


21:14 – Ako sa k referendu postavili slovenské denníky? Pozrite si ich titulky na blogu O médiách.


21:12 – V kaviarni v bratislavskej Starej tržnici čakajú na výsledky referenda aj ľudia z iniciatívy Inakosť, ktorá zastupuje práva LGBT menšiny. Nálada je pokojná, z reproduktorov hrá swing. Na chvíľu sa tu mihol aj herec Richard Stanke.


21:11 – V referende hlasoval aj emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec, s prenosnou urnou k nemu domov prišli členovia komisie.


20:56 – V obci Šumiac v okrese Brezno prišlo „mizivé percento voličov“. Podľa starostu sú už častým hlasovaním znechutení.


20:44 – Prezident Kiska hlasoval v Poprade večer. „Cítim smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo.“

Foto - TASR
Foto – TASR

20:31 – „Účasť bude škandalózne nízka,“ povedal Denníku N člen referendovej komisie. Prvé odhady hovoria, že v najkatolíckejších oblastiach na Kysuciach prišlo okolo 40 % ľudí, v dedinách na západnom Slovensku 20 % a v Bratislave 10 %.

[poll id=“37″]


20:25 – Nezabúdajme, že tu budeme žiť spolu aj po tomto víkende. Aj keď jedna strana nie vždy rozumie druhej. Tak ako v tomto našom videu, kde je prekvapivou pointou tango argentino.


20:21 – Hokejový olympijský tím Slovenska vyhral vo Viedni nad Rakúskom 3:2, napriek tomu skončil na turnaji Euro Ice Hockey Challenge posledný.


20:14 – V referende už hlasoval aj podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.


19:59 – V Príbelciach neďaleko Veľkého Krtíša prišlo do 16.00 z vyše 400 voličov necelých 30. Viacerí obyvatelia neúčasť zdôvodnili tým, že „rodiny majú iné problémy a nie takéto hlúposti“.


19:57 – Vo Veľkom Krtíši v okrsku č. 7 prišlo do 15.00 na referendum asi 100 voličov z vyše 2000 zapísaných, teda asi 5 percent.

Foto - N - Karol Sudor
Za hodinu sme vo Veľkom Krtíši napočítali iba sedem ľudí. Foto N – Karol Sudor

 


19:50 – Fotookienko: Armádne vozidlá prechádzajú okolo zničeného domu v Sloviansku na východe Ukrajiny.

Foto - AP
Foto – AP

19:36 – Komisia pre referendum sa doteraz zaoberala 11 podnetmi. Na Karloveskej v Bratislave visela veľká plachta k referendu priamo na budove, v ktorej sa hlasuje.


19:32 – Spojené arabské emiráty vyšlú stíhačky F-16 do Jordánska, aby podporili jeho nálety na Islamský štát. (BBC)


19:25 – Asi 3000 Slovincov v uliciach Ľubľany protestovalo proti plánom vlády na predaj štátnych podnikov. (Reuters)


19:01 – Hokejisti Slovenska porazili na Slovakia Cupe Švajčiarsko 5:0 a obhájili prvenstvo.


18:35 – Volebná komisia v Lábe si prezerá fotografie z letnej dovolenky a púšťa si Bocelliho. Voličov chodí málo.

V Lábe referendovú kampaň nevidno, ružové letáky dnes pozývajú iba na zabíjačkové hody. Foto - N - Matej Dugovič
V Lábe referendovú kampaň nevidno, ružové letáky dnes pozývajú iba na zabíjačkové hody. Foto N – Matej Dugovič

 


18:27 – Pápežská komisia na ochranu mladistvých kritizovala pápeža za výrok naznačujúci, že telesné tresty detí sú v poriadku.


18:08 – Šéf parlamentu Peter Pellegrini zo Smeru hlasoval, len on vie ako. O otázkach sa vyjadroval rezervovane.


18:02 – Ani účasť v Nitre nie je vysoká. Chodia najmä starší ľudia a rodiny s deťmi, účasť mladých je minimálna.


17:50 – Real Madrid prehral v mestskom derby na ihrisku Atletica zahanbujúco 0:4. Strely na bránu: 11:1, mimo bránku: 5:1. Góly: 14. Tiago, 18. Niguez, 67. Griezmann, 89. Mandžukič.

Foto - AP
Realu nepomohol ani návrat Ronalda. Foto – AP

 


17:39 – Priaznivci tradičnej rodiny sa sami strelili do nohy, hovorí v rozhovore pre český týždenník Echo Mikuláš Dzurinda.


17:30 – Slovensko vedie po prvej tretine nad Švajčiarskom na Slovakia Cupe 2:0 po góloch Viedenského Draveckého.

Brankári Slovenska Ján Laššák (vľavo) a Július Hudáček pred začiatkom zápasu so Švajčiarskom. Foto - TASR
Brankári Slovenska Ján Laššák (vľavo) a Július Hudáček pred začiatkom zápasu so Švajčiarskom. Foto – TASR

 


17:26 – Ľudia v banskobystrickej časti Podlavice išli hlasovať v referende najmä kvôli zachovaniu klasickej rodiny.


17:21 – Priebeh referenda je naďalej pokojný, nevyskytli sa žiadne mimoriadne udalosti.


17:13 – Nižšiu účasť hlásia aj v Hriňovej v okrese Detva, kde žije veľa katolíkov.


17:10 – Referenda sa zúčastnil aj premiér Fico, hlas odovzdal na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. „Na otázky odpovedal premiér slobodne,“ informoval tlačový odbor Smeru.


16:59 – Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni stretnutia Fed Cupu s domácim Holandskom nerozhodne 1:1.

Foto - TASR
Naša jednotka Rybáriková prehrala s holandskou dvojkou Rusovou 3:6, 4:6. Foto – TASR

 


16:47 – „Ľudia priebežne chodia, no ani zďaleka toľko ako vo voľbách,“ hlási šéfka komisie v bratislavskom Čunove.


16:44 – Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a jeho žena darovali 75 miliónov dolárov nemocnici v San Franciscu. (San Francisco Chronicle)

Foto: AP
Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chan. Foto – AP

 


16:43 – Mimoriadne nízku účasť hlásia v okrese Dunajská Streda. „Na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala predsedníčka komisie v mestskej časti Malé Blahovo.


16:37 – Putin v prvom vyhlásení po rokovaniach v Moskve uviedol, že vojna proti Rusku sa síce nevedie, ale sú pokusy zdržiavať jeho rozvoj.


16:33 – Aj v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa hlásia nízku účasť na referende. „Okolo desať percent,“ uviedol svoj odhad starosta.


16:26 – Na konferencii v Mníchove hovorí ukrajinský prezident Porošenko. Publiku ukázal pasy ruských vojakov zadržaných na Ukrajine.

Foto: twitter.com/ChristopherJM
Foto – twitter.com/ChristopherJM

 


16:22 – Fotookienko: Magdaléna Rybáriková bojuje o druhý bod pre Slovensko v zápase Fed Cupu v Holandsku. Prvý set prehrala 3:6.

Foto: TASR
Foto – TASR

 


16:16 – Na rómskom sídlisku v Rimavskej Sobote je účasť minimálna, podľa okrskovej komisie je za tým slabá informovanosť.


16:12 – „Ľudia chodia priebežne hlasovať, nejaké návaly sme nezaznamenali,“ informovala komisia v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica.


16:09 – V okresoch Poprad a Levoča je podľa informácií člena referendovej komisie „účasť dosť nízka, optimisticky to nevyzerá“.


16:07 – Proruskí separatisti sa pripravujú na novú ofenzívu proti mestám Debaľceve a Mariupol. Tvrdí to ukrajinská armáda. (Reuters)


16:01 – Biden v Mníchove: „Putin prisľúbil, že prinesie mier, ale priniesol tanky.“ Viceprezident USA nepovedal, či dodajú Ukrajine zbrane.

Foto - twitter.com/USNATO
Foto – twitter.com/USNATO

 


15:50 – Na konferencii v Mníchove hovorí viceprezident USA Joe Biden: „Vieme, že je v ruskej moci zastaviť prísun zbraní pre separatistov. Odíďte z Ukrajiny alebo budete čeliť izolácii.“


15:39 – Futbalisti Tottenhamu zvíťazili v londýnskom derby nad Arsenalom 2:1, výsledok dvoma gólmi otočil Harry Kane. (Guardian)


15:05 – Až -20,7 °C namerali ráno na západe Česka, v obci Šindelová na Sokolovsku. Večer v Česku očakávajú silný vietor a sneženie.


14:55 – Slovenské tenistky vedú v Holandsku po úvodnej dvojhre Fed Cupu 1:0, Anna Schmiedlová zdolala Bertensovú 6:2, 7:5.

Anna Karolína Schmiedlová sa teší so svojou sestrou Kristínou. Foto - TASR
Anna Karolína Schmiedlová sa teší so svojou sestrou Kristínou. Foto – TASR

 


14:43 – Podobá sa na známu lampu Pixaru, ale zrodila sa v Nových Zámkoch už pred polstoročím. Stolná lampa typ 1012 01 patrí medzi najznámejšie československé výrobky.

lampa

14:36 – Telo pilota lietadla Air Asia, ktoré sa v decembri zrútilo do Jávskeho mora, našli potápači pripevnené k sedačke. (dpa)


14:35 – Francúzsky prezident Hollande navrhol vytvorenie širšej demilitarizovanej zóny na Ukrajine a poskytnutie väčšej autonómie východu krajiny. (France 2)


14:30 – Americká CIA chce odtajniť dokumenty o programe, ktorý v ZSSR a východnej Európe podporoval pašovanú literatúru. (Echo24)


14:12 – Prvé priebežné výsledky referenda by podľa Štatistického úradu mohli byť známe po 22.30, konečné neoficiálne výsledky okolo 01.30.


14:11 – Nemecká armáda zastavila pre konštrukčnú chybu všetky bežné lety viacúčelových vrtuľníkov NH90. (AP)


13:54 – Fotookienko: Zo stanice v ukrajinskom Sloviansku sa stal doslova utečenecký tábor. Ľudia tam utekajú z ostreľovaných oblastí.

Foto - twitter.com/oysteinbogen
Foto – twitter.com/oysteinbogen

13:53 – Na konferencii v Mníchove vystúpil aj šéf ruskej diplomacie Lavrov. „Sme proti bojom, sme za stiahnutie ťažkých zbraní,“ povedal. Viacerí účastníci sa jeho výrokom smiali.


13:42 – Slovenské tenistky hrajú zápas Pohára federácie proti Holandsku v Apeldoorne. Na prvý duel proti Bertensovej nastúpila Schmiedlová.

Foto: TASR
Foto – TASR

 


13:36 – Občianska vojna v Sýrii si za štyri roky vyžiadala už 210-tisíc obetí. (Reuters)


13:35 – Aj v Košickom kraji hlásia obvodné komisie pokojný priebeh referenda.


13:23 – Boli sme sa pozrieť, ako hlasujú v domove seniorov v Petržalke. Viacerým dôchodcom sa nepáčilo, ako sa homosexuáli prezentujú.


13:04 – V referende už zahlasoval aj Pavol Frešo z SDKÚ. Podľa neho je potrebné začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách.

Foto: TASR
Foto – TASR

 


12:55 – Nemecko-francúzsky návrh na zastavenie bojov na Ukrajine je podľa Hollanda poslednou nádejou pred vojnou. (Rádio Slobodná Európa)


12:53 – V Petržalke je priebeh referenda pokojný. Podľa členov komisií na základnej škole Pankúchova hlasovali doteraz väčšinou starší.


12:49 – V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava, hlasovalo do prenosnej schránky 34 pacientov.


12:44 – Na konferencii v Mníchove sa začali rozhovry medzi Porošenkom (Ukrajina), Merkelovou (Nemecko) a Bidenom (USA).

Foto - twitter.com/STsegolko
Foto – twitter.com/STsegolko

12:36 – V bratislavskom Novom Meste sa voliči k referendu nehrnú. Na škole na Českej ulici sú 2 volebné miestnosti a pred obedom do nich chodilo len mierne viac ľudí než na zápis prvákov.


12:26 – Vo väzniciach o referendum záujem nie je. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla napríklad z väzníc v Nitre ani v Želiezovciach.


12:14 – „Bratislava je plná ženatých chlapov, ktorí sú homosexuáli,“ hovorí manažér homosexuál, ktorý spravil kariéru v nadnárodnej firme.


12:04 – Veľmi malý záujem sprevádza referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Za prvé 4 hodiny odhlasovalo 37 ľudí.

Na Luniku majú čisto. Ľudí  veľa nechodí. Foto - TASR
Na Luniku majú čisto. Ľudí veľa nechodí. Foto – TASR

 


11:57 – Nigéria vinou útokov Boko Haram odložila prezidentské a parlamentné voľby. Namiesto 14. februára by sa mali konať koncom marca. (AP)


11:51 – Ústredná komisia pre referendum sa na dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo 6 podnetmi, ani jeden nebol závažný.


11:49 – Z konfliktných oblastí na východe Ukrajiny evakuovali za 10 dní 4500 ľudí. (Rádio Slobodná Európa)


11:46 – Veliteľ spojeneckých vojsk NATO v Európe Philip Breedlove si myslí, že Západ by nemal vylúčiť pomoc Ukrajine formou zbraní a techniky.


11:23 – Merkelová tiež uviedla, že sa zamerajú na diplomaciu a sankcie, nie vyzbrojovanie Ukrajiny: „Som presvedčená, že tento konflikt sa nedá vyriešiť vojenskými prostriedkami.“

Merkelová sa v Mníchove zvítala s Porošenkom. Foto - AP
Merkelová sa v Mníchove zvítala s Porošenkom. Foto – AP

 


11:11 – Merkelová vystúpila na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, prvý raz od rokovaní v Moskve. „Neviem, či rozhovory budú úspešné, ale museli sme sa o to pokúsiť.“


11:10 – Samovražedný útočník zabil v reštaurácii v irackom Bagdade 12 ľudí. (AFP)


11:02 – Zahlasovať v referende bol spolu s manželkou aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu: „Referendum je už teraz úspešné.“

Anton Chromík s manželkou Beatou. Foto - TASR
Anton Chromík s manželkou Beatou. Foto – TASR

10:45 – Vlk má v lese veľmi dôležitú funkciu, hovorí v rozhovore pre N náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč.


10:35 – Porošenko vyhlásil, že nemecko-francúzsky návrh zameraný na ukončenie bojov v Donbase by mohol fungovať. (Reuters)


10:24 – Referendum prebieha zatiaľ pokojne a bez problémov.

Žena v kroji si preberá hlasovací lístok v obci Lendak v okrese Kežmarok.
Žena v kroji si preberá hlasovací lístok v obci Lendak v okrese Kežmarok.

 


10:18 – Majitelia SPP, štát a energetický holding EPH si opäť vyberajú z plynárni peniaze. Vyplatia si „predplatbu dividend“.


10:02 – Kažimír zverejnil opravený zoznam najväčších platcov dane – pozrite si TOP 500.


09:57 – Šéf tureckej tajnej služby, spolupracovník prezidenta Erdogana, odstúpil z funkcie, aby mohol kandidovať v parlamentných voľbách.


09:43 – Ukrajinská mena hrivna stratila za 2 dni 50 percent svojej hodnoty. (Washington Post)

hrivna
Graf – Bloomberg

 


09:36 – V Prešove ráno zahlasoval aj metropolita Gréckokatolíckej cirkvi Ján Babjak, ktorý na seba upozornil pastierskym listom na Troch kráľov.

Ján Babjak hlasovanie miestnos na hlasovanie èlenovia komisia

09:10 – Únia sa na Ukrajine obáva totálnej vojny. Vyzbrojenie Ukrajincov by podľa nej viedlo k eskalácii napätia.


09:01 – Aktivisti za referendum viedli kampaň do poslednej chvíle. Ešte v piatok podvečer v centre Bratislavy rozdávali amatérsky pôsobiace letáčiky, v ktorých varovali pred „mediálnymi Gorilami“.

kampan

08:29 – Ústredná komisia pre referendum dostala už 3 podnety. Prvý sa týka posudzovania platnosti lístkov, ďalší je o informovaní voličov v Rádiu Expres a posledný o vyhotovení zoznamu voličov.


08:13 – Úzkosti a neistoty nemôžeme vykúpiť perzekúciou menšín, píše režisér Vít Janeček.


07:46 – Fotookienko: Volič vhadzuje hlasovací lístok v Trebišove. Od 7.00 sa v referende hlasuje celkovo v 2926 obciach.

07:33 – „Najskôr sa vojny začínajú v hlavách, až potom berú ľudia do rúk zbrane,“ hovorí autor videoodkazu ukrajinských študentov pre ruských.


07:18 – Ukrajina je pripravená uvaliť tvrdšie sankcie proti Rusku. Čierny zoznam by mal zahŕňať vyše 1000 osôb a 100 spoločností. (Kyiv Post)


07:01 – O siedmej hodine sa začalo referendum o rodine, 4,4 milióna voličov môže hlasovať do 22.00.


06:46 – Fotookienko: Dievčatko sa pozerá z okna autobusu, ktorý odváža ľudí z ostreľovaného ukrajinského mesta Debaľceve.

Foto: AP
Kyjev sa v piatok dohodol s rebelmi na evakuácii civilistov z Debaľceve. Foto – AP

 


06:37 – V USA obvinili 6 osôb pôvodom z Bosny z poskytovania finančných prostriedkov bojovníkom vstupujúcim do teroristických skupín. (Reuters)


06:19 – Hokejisti Chicaga zdolali v nočnom zápase NHL Winnipeg 2:1 po predĺžení, Marián Hossa nebodoval. Výsledky NHL.


06:04 – Islamskí radikáli z Boko Haram po prvý raz zaútočili v Nigeri. Miestna a čadská armáda potom v boji zabili stovku bojovníkov. (Reuters)

Mapa: BBC
Mestá, kde Boko Haram útočilo. Mapa – BBC

 


06:01 – Počas soboty bude Porošenko rokovať v Mníchove so zástupcami EÚ, USA a NATO. Putin odchádza do Soči na ľadovú šou k prvému výročiu zimnej olympiády. (Guardian)


05:59 – Piatkové rokovania o ukrajinskej kríze medzi Putinom, Hollandom a Merkelovou sa skončili v Moskve bez dohody. Už aj s Porošenkom budú rokovať v nedeľu, no telefonicky. (Guardian)

Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkel

05:56 – Dobré ráno, začíname s minútou po minúte. Súhrn piatkových udalostí nájdete tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie