Denník N

Únia sa na Ukrajine obáva totálnej vojny. Nevie, čo Putin urobí

Foto - AP
Foto – AP

Vyzbrojenie Ukrajincov by podľa Európanov viedlo k eskalácii napätia a Putinov režim by sa začal správať ešte nepredvídateľnejšie ako dnes.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, ktorí päť hodín rokovali s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o Ukrajine, odleteli v noci z Moskvy bez slova.

Na rokovaniach sa nezrodila žiadna dohoda.

Pokračovať v debate by sa malo v nedeľu, telefonicky, už aj s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom.

Prekreslia mapu?

To, že sa lídrom Francúzska a Nemecka nepodarilo dosiahnuť dohodu, len zvyšuje nervozitu a obavy z toho, že konflikt na Ukrajine sa premení na totálnu vojnu. Vyjadrenia o tom, že rozhovory boli konštruktívne, sú zrejme len diplomaticky naformulovaným priznaním toho, že sa nikam nepohli.

Z toho, čo sa objavilo v médiách, je zrejmé, že to, ako obe strany vidia ukončenie konfliktu, je príliš rozdielne. Za základ pre vyjednávanie sa stále považuje dohoda z Minska zo septembra minulého roka, ktorá sa však nikdy poriadne nedodržiavala a nedosiahla ani svoj hlavný cieľ, ukončenie násilia.

Od septembra sa významne zmenili pomery na východe Ukrajiny a prorurským rebelom sa podarilo získať kontrolu nad ďalším územím. Putin chce, aby si mohli získané územia udržať. To sa nepáči Ukrajine a ani Západu. „Rusko sa snaží prekresliť mapu Európy,“ vyjadril sa americký viceprezident Joe Biden.

Nielen vláda USA sa obáva, že Moskva sa snaží na Ukrajine vytvoriť „štáty“ podobné Abcházsku či Podnestersku, cez ktoré si Rusko udržuje vplyv a drží tam svoje jednotky. New York Times napísal, že Putin navrhuje, aby sa z Donecka a Luhanska stali autonómne regióny. To je pre Ukrajinu neprijateľné.

Nejednotný Západ

Vládu v Kyjeve tiež znepokojuje to, čo Putin vníma ako svoju výhodu.

Západ nie je v názore na riešenie krízy jednotný. Američania čoraz častejšie naznačujú, že by mohli pomôcť Ukrajine dodávkami zbraní, čo je pre Európu, ktorá sa sústreďuje na ekonomický tlak na Rusko v podobe sankcií, neprijateľný koncept.

Európania sú presvedčení, že vyzbrojenie Ukrajincov by viedlo k eskalácii napätia a Putinov režim by sa začal správať ešte nepredvídateľnejšie ako dnes. V pondelok sa má s americkým prezidentom Obamom stretnúť kancelárka Merkelová. Ak by mala v ruke aspoň papierovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, mala by aj argument, prečo ešte vyčkať s vyzbrojovaním Ukrajincov.

Viacero západných novín si všíma, že kancelárka aj francúzsky prezident sú zrejme v stave blízkom panike, ak odleteli do Moskvy. Rusky hovoriaca Merkelová, ktorú Európa považuje za svoju neoficiánu vyjednávačku s Putinom, sa návšteve Moskvy od začiatku konfliktu vyhýbala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie