Denník N

J. C., alias El Salvador

Na Zelený štvrtok zomrel Johan Cruyff, známy ako barcelonský El Salvador.

V roku 1973 bol Johan Cruyff futbalistom a superstar. Dlhovlasý beatnik s krásnou blonďavou ženou, s ťahavým amsterdamským prízvukom a s mentalitou „nič nie je nemožné“. Ajax bol jeho domovom, na tráve bol smrteľne dobrý. V Holandsku bol populárnejší než Ježiš Kristus, a mal na to dobre iniciály: J. C. Prekvapil celý svet, keď odmietol prestúpiť do Realu Madrid a vybral si FC Barcelonu. V tom čase bola v španielskej La Lige na predposlednom mieste.

Katalánsky klub to nemal vo Francovom Španielsku ľahké. Katalánci napríklad nemali právo dávať svojim deťom katalánske mená a mnohí z nich trávili veľa času vo väzení. Franco podporoval Real Madrid a keď tieto dva kluby hrali proti sebe, napätie bolo cítiť v celej spoločnosti. Dodnes sa ich vzájomný zápas volá El Clásico.

Pred očami celého sveta však bol Franco bezmocný. Cenzúra, ktorá platila pre Kataláncov, neplatila pre Johana Cruyffa. Hoci bol apolitický, za pár mesiacov viac ako ktokoľvek iný ovplyvnil, ako potom o Kataláncoch písal The New York Times.

V novembri 1974 sa blížilo El Clásico na madridskom štadióne Santiaga Bernabéua, lenže presne v ten istý deň sa mu malo narodiť jeho prvé dieťa. Bolo nepredstaviteľné, aby Cruyff nebol pri pôrode, ale nemohol chýbať ani na zápase. Spolu s lekárom sa rozhodli pre cisársky rez týždeň pred termínom.

Narodil sa zdravý chlapec, ktorému však úrady odmietli schváliť katalánske meno, ktoré pre neho rodičia vybrali. Jordi automaticky zmenili na španielsku verziu Jorge. Cruyff to odmietol, dieťa v Holandsku zaregistroval ako Jordiho a potom ho s holandskými dokladmi zaregistroval aj v Španielsku. V Barcelone zatajili dych – v Katalánsku to bolo prvé dieťa s katalánskym menom za 50 rokov! A s Cruyffom na palube sa Barcelona cítila neprekonateľne. To El Clásico vyhrala FC Barcelona 5:0. Tisíce ľudí vyšli do ulíc – ich Johan Cruyff, El Salvador, im dal nádej na lepšiu budúcnosť, a nielen vo futbale.

Z Cruyffa sa stal plnohodnotný obyvateľ a barcelonský hrdina. Jeho kariéra ho potom zaviedla naspäť do Ajaxu, do Ameriky, ale srdcom zostal v Barcelone, kam sa v 90. rokoch vrátil ako tréner a zmenil klub na to, čím je dodnes. Reformoval tréningy mládeže, založil futbalovú univerzitu Johana Cruyffa a nadáciu Johana Cruyffa, ktorá po celom svete vybudovala na sídliskách športové ihriská a umožnila športovať aj hendikepovaným. Pokojne si mohol užívať dôchodok superhviezdy, ale rozhodol sa venovať iným.

Johan Cruyff zomrel na Zelený štvrtok 2016 v Barcelone. Mal 68 rokov. Tento amsterdamský Barcelončan, ktorý ukázal svetu, že so správnou mentalitou víťaza dokáže poraziť diktatúru, sám nevyhral boj s rakovinou pľúc. El Salvador za sebou nechal krajší svet.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie