Denník N

Fico náhle ochorel, dnes mal svedčiť na súde v kauze ohovárania Počiatka

Foto Tasr
Foto Tasr

Okresnému súdu stačilo telefonické ospravedlnenie z úradu vlády a pojednávanie zrušil. Svedkyňa Fica videla ráno v bežeckom oblečení.

Premiér Robert Fico je chorý. Dnes o 13.00 mal svedčiť v kauze ohovárania. Obžalovaný je Martin Daňo, ktorý vyzýval bývalého ministra Jána Počiatka (Smer), aby sa podrobil drogovému testu.

Fico sa z pojednávania ráno ospravedlnil. Z úradu vlády zatelefonovali do trestnej kancelárie a oznámili im, že premiér je chorý. Sudkyňa Iveta Halvóňová zrušila pojednávanie, o čom súd telefonicky informoval Daňa aj jeho obhajcu, poslanca Daniela Lipšica.

Predložil predseda vlády potvrdenie o svojej práceneschopnosti? Podľa súdu tak zatiaľ nespravil.

Premiér sa pojednávaniam, ktoré sú preňho nepríjemné, vyhýba pravidelne. Keď ho zažalovala bývalá premiérka Iveta Radičová za jeho výroky o tom, že kryla korupciu, Fico na pojednávania nechodil. Súd mu niekoľko mesiacov nevedel doručiť predvolania a zisťoval adresu úradujúceho predsedu vlády. Fico pritom v médiách informoval, že býva v luxusnom podnájme v komplexe Bonaparte u Ladislava Bašternáka.

„Ak zákon platí pre každého, tak by premiér mal predložiť doklad o tom, že nie je spôsobilý zúčastniť sa dnešného pojednávania, najmä v kauze, kde je stíhanie vedené voči aktivistovi za to, že ohovoril jeho ministra tým, že ho vyzval na drogový test,“ reagoval na dnešnú situáciu Lipšic.

Úrad vlády neodpovedal na otázku, na akú chorobu Fico ráno ochorel, dnes nemá žiadny oficiálny program. Už zajtra by mal viesť rokovanie vlády a vo štvrtok ide na oficiálnu návštevu Českej republiky. Vláda by mala v stredu schváliť aj svoje programové vyhlásenie, zatiaľ sa tento bod v programe zverejnenom na stránke úradu vlády nenachádza, politické strany však o ňom dnes rokujú.

Na Facebooku Daniela Lipšica napísala svedkyňa, že Fico ešte ráno športoval: „Zaujímavé, že som ho videla pred Bonaparte vystupovať z auta aj so svojím psíkom v bežeckom oblečení. Na prvý pohľad by som povedala, že práve dobehli, ale ak je premiér chorý, tak to musel byť omyl :)“ Fico chodí skoro ráno behať pravidelne.

fico beha fb

„Je vecou súdu, aby sa zaoberal dôvodmi, pre ktoré sa účastník konania nezúčastnil na pojednávaní. S týmto sa musí vysporiadať súd v rámci daného trestného konania, vrátane využitia všetkých prostriedkov, ktoré má k dispozícii v zmysle Trestného poriadku,“ reagoval hovorca ministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej Peter Bubla.

Pripojil aj časť z Trestného poriadku, ktorá hovorí, že o chorobe je potrebné predložiť doklad: V prípade ospravedlnenej neúčasti svedka na úkone orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu zo zdravotných dôvodov je svedok povinný predložiť vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že mu jeho zdravotný stav neumožňuje účasť na úkone, na ktorý bol predvolaný, bez ohrozenia života alebo závažného zhoršenia zdravotného stavu alebo z dôvodu nebezpečenstva rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.“

Sudkyňa Halvóňová na otázky, či si od Fica vyžiada potvrdenie o práceneschopnosti a ako vyhodnotí svedectvo ženy, ktorá premiéra ráno videla v dobrom zdravotnom stave, prostredníctvom hovorcu odpísala: „K položeným otázkam sa ako zákonný sudca v predmetnej trestnej veci nevyjadrujem. Súd postupoval v zmysle Trestného poriadku.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie