Denník N

Kotlebovci obsadzujú vlaky, štát sa prizerá

Marian Kotleba a za ním v strede Peter Krupa. Foto – TASR
Marian Kotleba a za ním v strede Peter Krupa. Foto – TASR

Podľa ombudsmanky, rektorky policajnej akadémie aj opozície by štát mal zakročiť a má na to aj dosť prostriedkov. Polícia automaticky nezakročí, železnice tvrdia, že budú riešiť podnety od cestujúcich a zakážu rozdávanie letákov.

V pondelok popoludní sa v osobnom vlaku na trati medzi Žiarom nad Hronom a Levicami pohybovala zvláštna trojica. Viedol ju dvojmetrový a najmenej 130-kilogramový poslanec parlamentu Peter Krupa, ktorý legálne vlastní šesť zbraní a chodí po Slovensku a aj do parlamentu s pištoľou. Spolu s ním vo vlaku „patroloval“ ďalší muž v zelenom tričku kotlebovcov a mladá žena.

Samozvaná hliadka počas cesty prešla vagónmi päť- či šesťkrát. „Pri každej zastávke chodili uličkou,“ opisoval ich správanie jeden z cestujúcich Denníku N. Krupa Plus 1 deň povedal, že hliadkuje s pištoľou, na ktorú má povolenie.

„Hliadka“ cestujúcim rozdávala letáky s Kotlebovou fotkou, nápisom Najvyšší čas založiť domobranu! a s odsekom o tom, ako „cigánsky extrémista“ v tomto vlaku zbil 21-ročné dievča. „Preto je najvyšší čas založiť domobranu, ktorá ochráni ľudí všade tam, kde zlyháva polícia,“ píše sa v letáku. Na sedadlách ich zostalo niekoľko desiatok, kým ich zozbierali zamestnanci železníc.

Berú si štát

Kotlebovci sa rozhodli začať nahrádzať štát pri „ochrane obyvateľov“. Za volebný výsledok dostanú 5,2 milióna eur a časť z toho chcú dať na budovanie domobrany a aj na hliadkovanie vo vlakoch. Ich prívrženci tam majú vystupovať formálne ako cestujúci s platným lístkom.

„Takéto hliadky si občianske združenia ani politické strany vytvárať nemôžu, pretože ochrana a bezpečnosť občanov sú úlohou štátu,“ hovorí ombudsmanka Jana Dubovcová. „Musí to preto byť vždy na základe zákona a musí to byť štátny orgán, ktorý takúto úlohu plní v demokratickom štáte.“

Bývalá dlhoročná sudkyňa si myslí, že by sa hliadkami mal štát zaoberať. „Určite sa to nemôže riešiť takýmto samozvaným spôsobom.“

Hliadky vo vlakoch vedie ozbrojený poslanec. Autor – Miro Kern

Zakročiť majú železnice

Rektorka policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská vraví, že by mal proti hliadkujúcim kotlebovcom v prvom rade zakročiť prepravca – teda Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK).

„Prepravca je zodpovedný za to, akým spôsobom sa na základe určitého poriadku preprava uskutočňuje.“ Právnička vraví, že je teda zodpovedný aj za to, aby sa cestujúci vo vlaku cítili „normálne, príjemne, komfortne a bezpečne“. Štátna firma by podľa Kurilovskej mala zakročiť aj preto, že s kotlebovcami nemajú žiadnu dohodu.

Odpoveď štátu je však iná, ako hovoria ombudsmanka s rektorkou policajnej akadémie. Železnice ani polícia, či už poriadková, alebo železničná, nateraz nezasiahnu.

Nemali by, ale čo s tým

„Žiadna právnická, ani fyzická osoba okrem oprávnených nemôže vo vlakoch ŽSSK svojvoľne vykonávať akúkoľvek činnosť bez súhlasu ŽSSK,“ odpísali železnice. Vyplýva z toho vraj aj, že „akékoľvek zasahovanie do procesu prepravy cestujúcich vo vlakoch, vrátane dohľadu nad bezpečnosťou, nie je prípustné“.

Hliadky však štátne železnice zrejme automaticky z vlakov vykazovať nebudú. Prepravia vraj každého cestujúceho s platným cestovným lístkom a „nemôžu vykázať nikoho z vlaku, kto má platný cestovný lístok a neporušuje prepravný poriadok“.

Železnice iba sľubujú, že budú riešiť každý podnet od cestujúcich, „vrátane prípadného obťažovania neoprávnenou osobou“. Letáky podľa nich kotlebovci vo vlakoch roznášajú neoprávnene.

Právo zakročiť proti ľuďom podozrivým z trestného činu má vo vlakoch štátna železničná polícia. „V tomto prípade môže ísť o podozrenia z extrémizmu, keďže proklamovali, že zakročia proti určitým konkrétnym osobám, alebo príslušníkom určitej rasy,“ hovorí Kurilovská. Varuje však, že by polícia mala proti samozvaným hliadkam zakročiť tak, aby sa nedostali do pozície obetí.

Polícia automaticky nezasiahne

Policajný prezident Tibor Gašpar kvôli hliadkam zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej ukazoval, ako klesá kriminalita. Proti trojkám v zelených tričkách s cestovnými lístkami však podľa Gašpara automaticky zakročiť nemôžu.

Kotlebovcov policajný prezident len varoval, že ak by chceli využívať oprávnenia, ktoré má len polícia, a niekoho budú napríklad zadržiavať, môžu ich trestne stíhať.

Na železniciach evidovali minulý rok 705 trestných činov, len 53 sa týkalo „kriminality voči cestujúcim“. Gašpar vravel, že každý môže pomôcť, pokiaľ vidí páchanie trestného činu.

Navyšovať počet železničných policajtov sa nebude. Momentálne je zhruba 600 železničných policajtov, ktorí majú v náplni práce hliadkovanie a nasadzujú v priemere 66 hliadok denne.

Poslanci v parlamente so zbraňami. Autorka – Martina Pažitková

Zbiera sa im?

Smer ani jeho politici na kotlebovcov vo vlakoch nereagovali. Neozval sa premiér Robert Fico a ani minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý nechal hovoriť políciu.

S kotlebovcami vo vlakoch má problém opozícia. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka by mal proti „hliadkam“ zasiahnuť štát. „Osobujú si štátnu moc, narušujú jej monopol a toto by nemalo byť tolerované.“

„Je to na hanbu celému Ficovmu štátu, ktorý celú predvolebnú kampaň tvrdil, že tu chránia Slovensko, a nakoniec outsourcujú tieto služby od pána Kotlebu,“ hovorí líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa Matoviča je úplne úchylné, aby ľudia ako Krupa pochodovali po vlakoch a tvárili sa, že chránia ľudí. „Ak to Smer nezadusí hneď, ukáže to, že štát v základných veciach prehráva.“

Na otázky ku kotlebovcom odpovedala aj generálna prokuratúra, momentálne evidujú 165 podaní na rozpustenie ĽSNS a zabezpečujú podklady na posúdenie odôvodnenosti podaní. „Aktuálne medializované informácie (hliadky vo vlakoch, domobrana) budú súčasťou posudzovania činnosti strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko z hľadiska jej súladu so zákonom.“

Čo má robiť cestujúci, ak mu hliadka prekáža?

Železničná polícia patrí pod policajného prezidenta ako ostatné policajné zložky a už šesť rokov nejde o samostatnú organizáciu. Jej príslušníci majú rovnaké kompetencie ako ostatní policajti a v prípade potreby je možné do vlakov nasadiť aj bežnú poriadkovú políciu.

Denník N hovoril aj s aktívnym železničným policajtom v dôstojníckej hodnosti. Ten vraví, že pokiaľ sa budú vo vlaku kotlebovci iba prechádzať, zakročiť nemôžu, a vraj dokonca ani keby iní cestujúci vyzvali policajta, že ich prítomnosť kotlebovcov obťažuje. „Cestujúci by musel zdôvodniť, prečo ich prítomnosť tých mužov obťažuje,“ povedal pod podmienkou anonymity.

Polícia by podľa neho mohla zakročiť, ak by videla, že kotlebovci niečo aktívne robia vo vzťahu k cestujúcim –napríklad keby obťažovali Rómov, no aj vtedy, keby bez súhlasu dopravcu rozdávali letáky. Policajt môže zakročiť aj sám a nemusí čakať na pokyn vlakvedúceho.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie