Denník N

Cvernovka končí v júni, ateliéry hľadajú nové miesto pre kreatívne centrum

Ľudia z Cvernovky. Foto - Peter Gáll
Ľudia z Cvernovky. Foto – Peter Gáll

Nový majiteľ Cvernovky sa dohodol s nájomcami ateliérov na vysťahovaní do konca júna. Tí pre svoje kreatívne centrum hľadajú nové priestory v Bratislave.

V decembri minulého roka sa stala spoločnosť YIT novým majiteľom industriálneho areálu Cvernovka v bratislavskom Ružinove. Plánuje tam vybudovať novú obytnú zónu, administratívne aj obchodné priestory. Súčasťou areálu je pamiatkovo chránená budova Pradiarne, kde sídli množstvo ateliérov umelcov, architektov, dizajnérov a kreatívcov.

Generálny riaditeľ YIT Milan Murcko dnes cez agentúru TASR oznámil, že ateliéry sa musia z Pradiarne vysťahovať do konca júna. „Priestory sú nevyhovujúce z hľadiska bezpečnosti a v zmysle legislatívy im chýbajú nevyhnutné povolenia, napríklad revízie výťahov či overené projekty požiarnej ochrany a elektroinštalácií,“ povedal Murcko.

Budova Pradiarne je podľa developera v havarijnom stave, čaká ju pamiatkový výskum, ktorý by sa mal začať v najbližších dňoch, a následne aj rekonštrukcia. Budúce využitie Pradiarne však ostáva nejasné. „Špecifikácia konkrétneho využitia vzíde až z výsledku pamiatkového výskumu,“ povedal pre agentúru Murcko.

Developeri v posledných troch mesiacoch rokovali aj s Nadáciou Cvernovka, ktorá prišla s ambíciou vybudovať v Pradiarni kreatívne, kultúrne a spoločenské centrum, aké poznáme z iných európskych miest. „Po trojmesačných rokovaniach s YIT nedošlo k vzájomnej dohode o budúcnosti Pradiarne. Dohodli sme sa na vysťahovaní z budovy k 30. júnu, pričom majiteľ ako ústretový krok ponúkol dostatok času a súčinnosť na bezproblémové vysťahovanie,“ stojí v oficiálnom stanovisku nadácie.

„Mrzí nás, že majiteľ sa nestotožnil s ponúkaným modelom, napriek tomu rešpektujeme jeho rozhodnutie. Skutočnosťou však ostáva, že kultúrna mapa Bratislavy tak prichádza o výrazný a fungujúci kultúrny bod.“

V tomto momente je teda zrejmé, že Cvernovka s množstvom ateliérov, ako sme ju poznali v posledných rokoch, definitívne končí a idea premeny Pradiarne na kreatívne centrum momentálne nie je veľmi reálna. Nadácia Cvernovka sa však rozhodla, že pre svoj plán vybudovať kreatívne centrum bude hľadať nové priestory.

„Chceme nadviazať na naakumulovaný potenciál a vybudovať kreatívne centrum podobného rozsahu na inom mieste v Bratislave. V súčasnosti rokujeme s viacerými subjektmi a inštitúciami o možných scenároch realizácie tohto plánu. Sme presvedčení, že vďaka skúsenostiam a podpore zo strany ateliérov a časti verejnosti sa nám podarí vybudovať kreatívne centrum, aké poznáme z iných európskych metropol, v čo najkratšom čase,“ hovoria zástupcovia Nadácie Cvernovka.

Poslednou verejnou akciou, ktorá sa bude konať v Cvernovke, bude 6. ročník podujatia 1. máj v Cvernovke – Deň otvorených ateliérov s bohatým programom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie