Denník N

Vláda zvýši poplatky za RTVS, chce opraviť Krásnu Hôrku aj staré SND

V RTVS sa nakrúca menej, akoby chcel jej riaditeľ. Záber z nakrúcania Učiteľky. Foto N - Tomáš Benedikovič
V RTVS sa nakrúca menej, akoby chcel jej riaditeľ. Záber z nakrúcania Učiteľky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak vláda dá na riaditeľa telerozhlasu Miku, koncesionárske poplatky by mohli stúpnuť na sedem eur. Maďarič chce aj nižšie dane pre umelcov a vyššie platy pre kultúrnych pracovníkov.

Poplatky, ktoré domácnosti platia za rozhlasové a televízne prijímače, pôjdu hore. Tento zámer vláda oznámila vo svojom programovom vyhlásení. Ľudia dnes RTVS platia 4,64 eura mesačne, podľa jej generálneho riaditeľa Václava Miku je to málo. Zvýšenie poplatkov presadzuje prakticky odvtedy, čo prišiel do funkcie.

„My máme menej ako 70 miliónov eur na televíziu, Česká televízia 300 miliónov, to je štvornásobne iná liga,“ vysvetľoval Denníku N, prečo v Mlynskej doline nevyrábajú také programy ako v Prahe. Koncesionárske poplatky sa u nás nezvyšovali 13 rokov.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) síce aj v minulosti vravel, že poplatky treba zvýšiť, do volieb sa to však nestalo. Teraz už programové vyhlásenie vlády v oblasti kultúry hovorí o „optimalizácii výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska“, konkrétnu sumu však nespomína.

Mika dlhodobo presadzuje zvýšenie na sedem eur, teda toľko, koľko za verejnoprávne médiá platia Česi.

Vizualizácia budovy Slovenskej národnej galérie po rekonštrukcii. Zdroj – SNG
Vizualizácia budovy Slovenskej národnej galérie po rekonštrukcii. Zdroj – SNG

Opraví sa galéria aj Krásna Hôrka

Programové vyhlásenie vlády v oblasti kultúry sa konkrétnym sľubom skôr vyhýba. Zrejmé je, že Ficova koalícia zafinancuje opravu budovy Slovenskej národnej galérie na bratislavskom nábreží Dunaja, s ktorou začali v januári tohto roka. Hotová má byť do konca roka 2018 a stáť bude necelých 50 miliónov eur.

Peniaze by mali ísť aj na dokončenie niekoľkomiliónovej opravy hradu Krásna Hôrka, ktorý vyhorel v roku 2012. Požiar zničil hradnú strechu a poškodil vyše tristo zbierkových predmetov. Za oheň mohli deti z blízkej osady.

Vláda uvažuje, že sa pustí aj do rekonštrukcie historickej budovy Slovenského národného divadla na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Dobudovať sa má aj nedávno otvorené Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré má slúžiť „ako inštitúcia s potenciálom vzdelávania a výchovy proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu“.

Prilepšiť by si mali umelci aj ďalší kultúrni pracovníci. Tým, ktorí pracujú priamo pod Maďaričom, chce minister zvyšovať platy, umelcom v slobodnom povolaní zase znížiť dane a zvýšiť paušálne výdavky. Konkrétne čísla sa opäť nespomínajú.

Na kultúre nič nové. Foto N – Tomáš Benedikovič
Na kultúre nič nové. Foto N – Tomáš Benedikovič

O odluke cirkví sa nehovorí

Keďže pod ministerstvo kultúry patria aj cirkvi, vládny dokument sa venuje aj im. Veľmi všeobecne sa v ňom píše, že „vláda má záujem pokračovať v dialógu s cirkvami a v príprave novej úpravy financovania cirkví“. Odluka cirkví od štátu zjavne nie je na programe.

Odmietajú ju najväčšie cirkvi v krajine a staval sa proti nej aj premiér Robert Fico. „Potrebujeme v tomto štáte pokoj a stabilitu, a veľmi vyvážené vzťahy medzi štátom a jednotlivými cirkvami a náboženskými spoločnosťami,“ povedal vlani na jeseň.

Most-Híd si vybojoval zriadenie Fondu na podpory menšinovej kultúry, osobitnej inštitúcie ministerstva, ktorá by mala rozhodovať o dotáciách pre menšinové súbory, časopisy či umelcov. Peniaze pre menšiny sa doteraz prideľovali buď z ministerstva, alebo z úradu vlády.

Zaujímavé je, že ešte vlani v októbri Smer takýto návrh Mosta-Híd zmietol zo stola. Bugárova strana vtedy zákon, ktorý s podobným fondom rátal, dostala v parlamente do druhého čítania. Postavil sa proti tomu Maďarič aj premiér, podľa ktorých to bol vtedy nesystémový krok, čo riešil len časť problémov národnostných menšín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie