Denník N

Smer buď pri menšinách otočil, alebo len zavádza

Vládny program by menšinám priniesol zásadný pokrok, ak by sa aspoň spolovice uskutočnil. Lenže to je nepravdepodobné.

Na prvý pohľad to vyzerá dobre. Vláda vraj bude aktívne podporovať rozvoj národnostných menšín. Sľubuje zachovať malotriedky na zmiešaných územiach, zmení výučby slovenčiny a podporí vzdelávanie v materinskom jazyku na menšinových školách, zlepší fungovanie zákona o používaní menšinových jazykov, vytvorí fond na financovanie menšinových kultúr, lepšie sa postará o Rómov a viac do nich investuje. Ak sa uskutoční len polovica, bude to pre menšiny zásadný pokrok.

Aj keby sme však zabudli, že sú to väčšinou veci v priamom rozpore s tým, čo Smer i SNS doteraz robili, zostáva pár pochybností. Mnohé plány sú formulované tak nejasne, že môžu znamenať všeličo. A podstatné nie je, aby slovenčinu na menšinových školách vyučovali ako cudzí jazyk, ale aby sa pri tom mohli prispôsobiť miestnym potrebám.

V skoro čisto maďarských dedinách naozaj treba začať od základov, inde by to len zdržovalo. Podobne ako pri učebniciach a osnovách je dôležitejšie, aby mali školy viac slobody. Program to síce tiež matne spomína, viac však hlása centralizáciu a silný štát, ktorý lepšie zodpovedá povahe dominujúcich nacionálnych strán.

Navyše aj väčšinu maďarských voličov viac než nápisy na staniciach zaujíma, či sa skončí diskriminácia juhu doterajšími vládami Smeru. Hlavnou témou mítingov Mosta boli investície do južných regiónov. Program síce hovorí o podpore zaostávajúcich regiónov, ale len veľmi všeobecne. Tu navyše dupľom platí, že o kase vždy rozhoduje Smer.

Nová vláda sa síce zaväzuje dostavať rýchlostné komunikácie na juhu, to však tvrdili aj tie predchádzajúce a veľa sa neurobilo. O peniazoch z eurofondov sa už rozhodlo a boli nasmerované na sever, kde má Smer svojich voličov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie