Denník N

Nech si Fico prečíta, ako to spísali za Radičovej

Najlepšia správa na programe novej vlády je, že nebezpečné úlety sa do textu nedostali.

Keď nová vládna koalícia zverejnila programové priority, padla predpoveď, že to môže byť doteraz najlepšia (Ficova) vláda. Po zverejnení jej programového vyhlásenia netreba na tom hodnotení nič meniť.

Pri troche šťastia bude po štyroch rokoch tejto vlády táto krajina naďalej celkom fajn miesto na život, bude tu naďalej demokracia, budeme naďalej bohatnúť rýchlejšie ako priemer Európy a budeme si ako samozrejmú užívať mieru slobody, ktorú si rodičia dnešných tridsiatnikov v mladosti ani nevedeli predstaviť. Lenže krajinám, kde žijú ľudia najšťastnejšie, kde veci fungujú najlepšie, sa vďaka nevýraznej vláde zrejme znova vzdialime.

Dobrých nápadov je v programe novej vlády oveľa viac ako v roku 2012, keď si bol Smer svojím postavením istejší a nemal pomocníkov. V pasážach o korupcii a súdnictve cítiť ambiciózneho človeka, ktorý má premyslený plán. Nádej možno vkladať aj do programu postupnej zmeny spôsobu rozhodovania štátu, ktorý do programového vyhlásenia pretlačilo ministerstvo financií.

Všeobecne, v porovnaní s rokom 2012 je zábleskov nápadov, zrozumiteľných plánov a jasnejších sľubov v aktuálnom texte oveľa viac. Väčšinu odsekov však naďalej vypĺňa tupý výpočet činností, ktorými sa chcú ministerstvá zaoberať – často bez náznaku vysvetlenia, načo by to mohlo byť dobré.

Nech Robert Fico prepáči, ale mohol si nájsť hodinku času a aspoň tajne si prečítať, ako spísali programové vyhlásenie za Radičovej. Možno by potom viac dbal, aby bol program vlády napísaný pre ľudí, a nie pre roboty.

Neplatí výhovorka, že keď je program kompromisom, tak sa to prejaví aj na štýle. V pláne vlády Fico III sa takmer všetko len preskúmava a zvažuje namiesto toho, aby padli jasné sľuby. Aj Radičovej vláda bola predsa koaličná a napriek tomu dala hneď na začiatku desiatky spätne odkontrolovateľných sľubov.

Tam, kde nie je dosť jasných sľubov, čo vláda urobí či aké nástroje pre svoju politiku použije, samozrejme, nemožno čakať ani seriózne pomenovanie toho, čo chce dosiahnuť. Napríklad ani v nadpriemerne dobre napísanej pasáži o zdravotníctve sa nedozvieme cieľ, ktorý by sme vedeli spätne odkontrolovať. Prečo tam nie je povedzme sľub o znížení počtu odvrátiteľných úmrtí alebo o znížení priamych výdavkov na zdravotnú starostlivosť aspoň u chudobnejších, či priblíženie sa nášho veku dožitia zdravším krajinám atď.?

Nebolo by to samoúčelné. Ak nedokážeme opísať cieľ a už vôbec nie dať verejný prísľub jeho plnenia, zvyšujeme šancu, že celé naše snaženie pôjde vlastne mimo. Nemáme ministrov hodnotiť za to, o koľko zvýšili platy učiteľov alebo sestričiek, ale za to, či sú ľudia zdravší a deti bystrejšie.

Programové vyhlásenie vlády Fico III potvrdzuje, že najväčšia hodnota tejto vlády je v tom, že vôbec existuje a že jej členmi nie sú úplní blázni, podporovatelia Putina či fanúšikovia Hitlera.

Ak však majú jej členovia predstavu, že len toto stačí, aby sa smerovanie krajiny otočilo späť k normálu, doplatíme na to všetci. (Mimochodom, správne sme rozumeli, že minister vnútra bol počas rokovaní o programovom vyhlásení na dovolenke? To preto sme od neho nepočuli jasné stanovisko k tomu, že zelené domobrany skúšajú autoritu tohto štátu promenádami po vlakoch?)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie