Denník N

Fico mal upchatú jednu cievu, cez noc zostal v nemocnici na pozorovaní

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované – štvrtok 14:01. Predseda vlády Robert Fico je na Kramároch na vyšetrení, mal náhle zdravotné problémy.

Premiér Robert Fico (51) mal vo štvrtok ráno akútnu koronárnu nevolnosť, ktorá vznikla po upchatí cievy. V Národnom ústave srdcovocievnych chorôb absolvoval koronárografické vyšetrenie, pri ktorom lekári zistili, že problémy predsedovi vlády spôsobila práve upchatá cieva. Lekári predpokladajú, že pri dobrej liečbe bude premiérov zdravotný stav opäť uspokojivý.

Fico mal ráno bolesti na hrudi a neposlúchalo ho srdce. Do nemocnice prišiel s manželkou Svetlanou, ktorá ho aj ďalej sprevádza. Hospitalizovaný zostane minimálne do piatku. Úrad vlády zrušil jeho štvrtkovú oficiálnu návštevu Česka. Premiér v stredu oznámil, že chce v pondelok v Národnej rade predstaviť programové vyhlásenie vlády.

„Môžem potvrdiť, že premiér je hospitalizovaný kvôli kardiologickým vyšetreniam v národnom ústave,“ potvrdila Ficovu hospitalizáciu hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová aj jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.
Akútna koronárna nevolnosť môže vzniknúť z rôznych dôvodov – stres, námaha, vysoký krvný tlak, veľa cholesterolu. Môže byť začiatkom infarktu, ten sa však u premiéra nepotvrdil.

Video: Premiér zostane v nemocnici cez noc, vraví hovorkyňa nemocnice
autorka: Monika Tódová

„Rodina si neželá podrobnejšie informácie. Premiér je pri vedomí a komunikuje. Dnes zostáva, aby sme vylúčili nejaké negatíva. Či zostane aj zajtra, uvidíme,“ povedala Krajačičová. 

Koronárografia, ktorú premiér absolvoval, je vyšetrenie, ktoré lekárovi ukáže, ako vyzerá srdcové riečište. Stredoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb ho popisuje ako vyšetrenie spočívajúce v zavedení tenkej cievky cez pravú slabinu – vnútrajškom tepny až k srdcu. Tu sa nasonduje odstup srdcových tepien a do nich sa pomocou tenkej cievky vstrekne kontrastná látka, ktorá je viditeľná pod röntgenom. Nástreky sa opakujú pod rôznymi uhlami a nahrávajú sa. Vyšetrenie je po umŕtvení slabiny (injekciou v podkoží) nebolestivé, pacient pri ňom leží, je pri vedomí a komunikuje s lekárom a sestrou. Pri priebehu bez komplikácií vyšetrenie spolu s prípravou trvá menej ako pol hodiny.

 

Tu leží premiér, dvere stráži ochrankár. Foto N
Tu leží premiér, dvere stráži ochrankár. Foto N

Fico sa necítil dobre už v utorok ráno pri pravidelnom behu na hrádzi. Zrušil potom svoju účasť na súde, kde mal vystupovať ako svedok, svoj pracovný program však v deň, keď sa dokončovalo programové vyhlásenie vlády, úplne nezrušil a bol na úrade vlády.

V stredu Fico pracoval, pri predstavovaní programového vyhlásenia vlády mal len krátke vystúpenie a novinári nemali možnosť klásť mu otázky. Posledné dva týždne sa na verejnosti objavoval minimálne, a pokiaľ vystúpil pred médiami, išlo väčšinou o vyhlásenie bez možnosti klásť otázky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie