Denník N

Príbeh masovej českej vrahyne, slovenská roadmovie aj orol na lyžiach

Slovenská roadmovie, príbeh poslednej ženy v Československu odsúdenej na smrť aj nové spracovanie Knihy džungle. V kinách je šesť filmových noviniek.

Stanko

Nízkorozpočtová slovenská roadmovie rozpráva o vzniku a zániku vzťahu dvoch ľudí z okraja spoločnosti, ktorí doteraz nemali šťastie na úprimné medziľudské vzťahy. Stroskotanec Stanko sa pokúša uživiť v Taliansku, má kopec dlhov a na svoju záchranu je ochotný urobiť čokoľvek. Aj doviesť svojmu bossovi mladučké dievča zo Slovenska. Hlavný hrdina je síce dobrosrdečný no zároveň detsky naivný a neschopný predvídať následky svojich činov, čo ho permanentne drží v existenčných problémoch. Režisér a scenárista Rasťo Boroš sa pri písaní scenára inšpiroval príbehom svojho bratranca. Nakrúcalo sa na Slovensku a predovšetkým na viacerých veľmi fotogenických miestach v Taliansku. Autenticky pôsobia predovšetkým zábery nakrúcané „skrytou kamerou“, neopozerané lokácie ale aj tváre nehercov. Jediným profesionálnym hercom vo filme je predstaviteľ Stanka, Peter Kočan.

Ja, Oľga Hepnarová

V roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zámerne vošla medzi ľudí, čakajúcich na zastávke. Zabila osem ľudí a mnohých zranila. Podľa vlastných slov poslednej ženy popravenej v Československu, tak urobila z pomsty spoločnosti, ktorá jej celý život ubližovala. Čo viedlo tohto osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšine k tomuto tragickému činu? Kto vlastne bola Oľga Hepnarová? Aký mala život či rodinné zázemie? Skutočne jej spoločnosť ubližovala tak, že jej to musela takto brutálne oplatiť? Aj nad týmto sa vo svojom celovečernom debute zamýšľa filmárska dvojica Petr Kazda a Tomáš Weinreb. V čiernobielej snímke si hlavnú hrdinku zahrala výborná mladá poľská herečka Michalina Olszańska.

Teória tigra

Debutová snímka českého scenáristu a televízneho tvorcu Radka Bajgara je komédiou o pokuse muža oslobodiť sa od sveta ovládaného ženami. Veterinár Jan (Jiří Bartoška) cíti, že je na čase začať žiť život podľa svojich predstáv. Nechá sa inšpirovať jedným zo svojich pacientov, papagájom s podozrením na Alzheimra a vydáva sa na cestu, ktorá mu má splniť sny. Svojim rozhodnutím ovplyvní aj životy ďalších členov rodiny.

V tieni žien

Francúzsky filmár Philippe Garrel sa netají svojou záľubou vo francúzskej novej vlne. Nakrútil ďalšiu čiernobielu snímku, ktorá pôsobí, akoby vznikla v 60. rokoch. Opäť sa v nej sústredí na zrodenie a zánik vzťahov, túžob a vášní. Pierre a Manon sú mladí filmári, ktorí sa živia nakrúcaním nízkorozpočtových dokumentov a rôznymi ďalšími prácami. Pierre, ktorý spoznáva Elisabeth a stávajú sa z nich milenci, túži mať obe ženy. Elisabeth ale náhodou zistí, že aj Manon má milenca..

Orol Eddie

Niekomu stačí sny snívať, iní urobia čokoľvek, aby sa im splnili aj napriek tomu, že nemajú ani štipku talentu. Životopisná komédia je príbehom Michaela Edwardsa, ktorý od detstva túži reprezentovať Anglicko na olympijských hrách v akomkoľvek športe. Najskôr skúša množstvo atletických disciplín, no po dlhom zozname neúspechov sa sústredí na zimné hry. Keď zlyhá aj v zjazdovom lyžovaní, poslednou možnosťou sa javí byť skokanský mostík. Aj vďaka tomu, že Británii chýbajú skokani s olympijskými ambíciami. Jeho trénerom sa stane údržbár zimného strediska v Alpách, bývalý skokan ale aj bitkár a pijan. Vďaka svojej nezničiteľnej cieľavedomosti Michael vstúpil do olympijských dejín ako Orol Eddie.

Kniha džungle

Nové spracovanie známeho a nadčasového príbehu Rudyarda Kiplinga rozpráva o malom chlapcovi Mauglím, ktorého vychovala vlčia svorka. Keď sa do džungle vracia obávaný vládca pralesa tiger Šer Chán, ktorému ľudia v minulosti veľmi ublížili a tak ich bez rozdielu vníma ako veľké nebezpečenstvo, Mauglí pochopí, že musí opustiť svoj jediný domov. Počas cesty pralesom, kde mu robia spoločnosť dvaja priatelia, čierny panter Gaghíra a medveď Balú, stretáva veľa nebezpečných tvorov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie