Denník N

Učitelia zatiaľ štrajkovať nebudú, spojili sa a budúci týždeň chystajú protest

Šéf odborového zväzu Pavel Ondek. Foto - Tasr
Šéf odborového zväzu Pavel Ondek. Foto – Tasr

Učitelia vyzvali vládu, aby prehodnotila plány a dala viac peňazí na školstvo.

Koalícia a nový minister školstva predstavili svoje plány a spojili tak učiteľov, ktorí pred voľbami štrajkovali, s tými, ktorí chceli postupovať opatrnejšie a čakali na novú vládu.

Učitelia plánujú na začiatok budúceho týždňa protesty. V programovom vyhlásení vlády sú totiž nízke sumy investícií do školstva, ale aj suma, o ktorú by sa mali platy zvýšiť, je podľa nich nedostatočná.

Protest bude pravdepodobne väčší ako tie, čo boli pred voľbami. Kým pred voľbami ich organizovala Iniciatíva slovenských učiteľov, teraz ide o aktivitu všetkých školských organizácií od odborového zväzu až po komoru učiteľov. Všetkých učiteľov je takmer 90-tisíc.

Protest nemusí stačiť

Školské organizácie vyzvali vládu, aby pred hlasovaním o vyslovení dôvery vláde prehodnotila programové vyhlásenie a výrazne zvýšila objem peňazí a aj platy.

„Upozorňujeme, že vláda likviduje potenciál možného progresu školstva, čo spôsobí ďalší odliv kvalitných zamestnancov zo školstva,“ píšu v deklarácii.

„Nemôžem povedať, či protest bude stačiť, ale štrajk je krajné riešenie,“ povedal šéf odborového zväzu učiteľov Pavel Ondek.

Na rokovaní vlády bol aj minister školstva Peter Plavčan (za SNS), ktorý sa pri odchode k rokovaniam nevyjadril.

Malé zvýšenie

Učitelia a členovia organizácií boli z programového vyhlásenia sklamaní. Vláda totiž odobrila, že im v septembri tohto roku zvýši platy v priemere o 6 percent. Pre začínajúceho učiteľa, ktorý zarába zhruba 600 eur, je to zvýšenie o 36 eur. Pri priemernom plate učiteľov sa to zvýši na zhruba 50 eur.

Tento rok už dostali učitelia zvýšenie o 4 percentá.

To je podľa učiteľov suma, ktorá nepriláka kvalitných ľudí do školstva a ani nezvýši status učiteľov. Pôjde o podobné sumy ako za bývalej vlády. O zvyšovaní o šesť percent hovoril pred voľbami aj premiér Robert Fico.

Vo vyhlásení vlády hovoria aj o ďalšom zvyšovaní – od roku 2018. Ďalšie zvyšovanie platov však podľa Ondeka minister negarantuje a podmieňuje to zmenami v školstve.

Programové vyhlásenie tak podľa učiteľov pri financiách neprijalo ich návrhy. Ešte pred prípravou vyhlásenia sa totiž školské organizácie dohodli, že budú požadovať  zvýšenie platov o 25 percent budúci rok a potom postupne o desať percent.

Chceli, aby učitelia na konci tohto volebného obdobia zarábali 80 percent z toho, čo majú iní zamestnanci s vysokou školou. Dnes je to zhruba polovica.

Nízke investície

Málo peňazí im vláda sľúbila aj celkovo. V programovom vyhlásení je napísané, že školstvo za štyri roky získa dve miliardy eur. Sú v tom zarátané aj eurofondy . Nie je tak podľa Ondeka jasné, koľko z týchto peňazí pôjde reálne z rozpočtu. Pýtali sa na to podľa neho aj ministra, ale nevysvetlil im to.

Peniaze z eurofondov sa napríklad nemôžu použiť na platy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie