Denník N

Keď nad USS Donald Cook preleteli Rusi naposledy, vznikla fáma o Putinovej zázračnej zbrani

Torpédoborec USS Donald Cook. Foto – Wikipédia
Torpédoborec USS Donald Cook. Foto – Wikipédia

Presne po dvoch rokoch zažil americký torpédoborec „nálet“ ruských lietadiel Su-24. Proruskí konšpirátori si v roku 2014 rýchlo vymysleli príbeh o námorníkoch, ktorí sa nervovo zrútili. S čím prídu teraz?

Dva ruské stíhacie bombardéry Su-24 tento týždeň opakovane preleteli tesne nad americkým torpédoborcom. Incident sa udial v medzinárodných vodách Baltského mora a na prvý pohľad ničím nevybočuje z radu provokácií, ktorých sa ruskí piloti v posledných rokoch dopúšťajú. Prípad je však pikantnejší, než sa môže zdať. „Napadnutou“ loďou totiž je torpédoborec USS Donald Cook, ktorý podobnú skúsenosť s neočakávanými dôsledkami zažil presne pred dvoma rokmi.

Bolo to 12. apríla 2014 a táto americká loď sa vtedy plavila v Čiernom mori. Jej vyslanie bolo reakciou na anexiu Krymu a udalosti na východnej Ukrajine. Aj vtedy proti Donaldovi Cookovi Rusi poslali lietadlá Su-24, aj vtedy sa s nimi Američania márne snažili spojiť a aj vtedy námorníkom predviedli malý letecký deň. Nezostalo však len pri ňom, hoci to tak spočiatku vyzeralo.

https://www.youtube.com/watch?v=CkNJgHI0HZk

Američania síce trochu frflali, ale okrem tlačovej správy Pentagónu o tom, že vo vzdialenosti necelého kilometra dvanásťkrát preletelo ruské lietadlo, sa nič dramatické nedialo. Túto správu prebrala agentúra Reuters a tým sa to celé mohlo skončiť. Lenže v tej chvíli do príbehu zasiahol (najmä neoficiálny) ruský internet s tvrdením, že lietadlá proti lodi použili zázračnú zbraň, ktorá vyradila všetky jej elektronické zariadenia, teda hlavne radary.

Tri desiatky námorníkov sa podľa týchto správ údajne nervovo zrútili, požiadali o stiahnutie zo služby, loď rýchlo odplávala do bezpečia atď. Články prinášali bombastické detaily o tom, ako sa Američanom vypínali ich monitory priamo pred očami a podobne. Akoby autori boli v čase útoku priamo na lodi.

Tou zázračnou zbraňou, ktorá toto všetko spôsobila, údajne mal byť systém Chibiny. Ten však má celkom iné úlohy ako vyradiť z boja celú loď prešpikovanú najmodernejšou elektronikou. Navyše ho zďaleka nemajú všetky ruské lietadlá a aj tie, ktoré ho používajú, by s ním nepriateľskú loď nedokázali „vypnúť“ spôsobom, aký ospevovali proruské konšpiračné weby.

Chibiny má valcový tvar a ruské lietadlá ho nosia na koncoch krídel. Krásne ho vidno napríklad na fotkách strojov Su-34 (nástupca Su-24), ktoré bojovali v Sýrii. Jeho úlohou je zvýšiť odolnosť vlastného lietadla proti protilietadlovým raketám navádzaným radarmi tým, že oslepí radar alebo aspoň oddiali okamih, keď dokáže lietadlo zamerať.

Stíhací bombardér Su-34 po návrate zo Sýrie. Foto – TASR
Stíhací bombardér Su-34 po návrate zo Sýrie. Foto – TASR

K incidentu sa po niekoľkých mesiacoch vyjadril aj ruský výrobca Chibiny, firma KRET: „Chibiny používajú lietadlá Su-30, Su-34 a Su-35, takže slávny útok v Čiernom mori na USS Donald Cook vykonaný bombardérom Su-24, ktorý údajne použil zariadenie Chibiny, nie je nič iné než novinársky výmysel.“ Výrobca si však nezabudol urobiť reklamu tvrdením, že „tento systém dokáže úplne neutralizovať nepriateľský radar“.

Šancu lietadla na prežitie podľa rovnakého zdroja údajne zvyšuje 25- až 30-násobne. Tak ako pri väčšine oficiálnych vyjadrení o schopnostiach ruskej techniky, ani v tomto prípade neexistujú nezávislé zdroje, ktoré by toto tvrdenie mohli potvrdiť či vyvrátiť.

Vzhľadom na to, že aktuálny incident sa uskutočnil takmer na chlp presne po dvoch rokoch a aj aktéri boli rovnakí ako v Čiernom mori v roku 2014, je pravdepodobné, že konšpirátori čoskoro prídu s novým šokujúcim odhalením.

Na záberoch z Baltského mora však na ruských Su-24 nevidno nič, čo by pripomínalo Chibiny alebo iné podobné zariadenie. Obe lietadlá boli neozbrojené, každé pod krídlami nieslo po dve prídavné nádrže na letecké palivo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie