Denník N

PJ Harvey už otriasla Anglickom, teraz prišiel rad na Ameriku

Väčšina hudobníkov na nahrávanie nikoho nepustí, no ona je nielen preto iná ako väčšina hudobníkov. Foto – Artangel
Väčšina hudobníkov na nahrávanie nikoho nepustí, no ona je nielen preto iná ako väčšina hudobníkov. Foto – Artangel

Britská speváčka a hudobníčka vydala ďalšiu silnú nahrávku The Hope Six Demolition Project. V lete ju predstaví aj na Pohode.

Ten album oficiálne vychádza 15. apríla, no niekoľko desiatok ľudí ho počulo už začiatkom minulého roka. Oficiálne. Začal totiž vznikať priamo pred ich očami.

Londýnsky Somerset House je neoklasická budova známa aj vďaka výstavám a z filmov od bondoviek až po Sherlocka Holmesa. Vlani sa do nej na mesiac nasťahovala PJ Harvey so svojou skupinou aj s nahrávacím tímom. Rozhodla sa poňať vznik svojej novinky ako umeleckú inštaláciu, zvukovú sochu vznikajúcu pred divákmi. Tých od muzikantov delilo sklo, pri vstupe do priestoru museli odovzdať svoje mobilné telefóny a všetky iné zariadenia, ale pri každej návšteve mohli zažiť niečo iné.

Mohlo by to pôsobiť ako nejaká sebastredná snaha, lenže ona sa už dávno zviditeľňovať nepotrebuje. Už od čias debutu na scéne začiatkom 90. rokov bolo jasné, že je tu nový originál – nezameniteľný hlas s veľkým rozsahom, neučesaný gitarový zvuk. Žiadny iný muzikant nezískal prestížnu Mercury Prize dvakrát, no jej ceny nik nespochybňoval. A keďže naposledy uspela s albumom Let England Shake v roku 2011, netreba ďalej vysvetľovať, prečo jej ďalší album patrí medzi najočakávanejšie nahrávky.

Keďže dnes neposkytuje rozhovory, pri hodnotení novinky sú médiá odkázané na jej staršie vyjadrenia alebo vlastnú dojmológiu. Isté je, že spojivom jedenástich skladieb sú speváčkine výlety do Kosova, Afganistanu, Washingtonu a témy jasne naznačené názvami ako Ministerstvo obrany, Pri pamätníkoch Vietnamu a Lincolna alebo Dollar, dollar. Ak na predchádzajúcom albume chcela otriasť Anglickom a preberala jeho angažovanie sa v historických konfliktoch, tento by sa naozaj mohol volať Let America Shake. Nakoniec dostal názov The Hope Six Demolition Project a sedí to tiež. Nádej a demolícia je kontrast dobre vystihujúci celú poetiku PJ Harvey.

Ako dvadsiatnička si nevedela predstaviť, že by sa venovala takýmto sociálno-politickým témam, dnes jej zjavne nie je jedno, v akom svete žijeme. Hope VI je názov amerického programu, ktorý zanedbané obecné domy na miestach s vyššou kriminalitou zrovnáva so zemou a postaví nové, v ktorých sa premiešajú rôzne spoločenské vrstvy.

Presne jedno takéto konkrétne miesto líči speváčka v úvodnej skladbe The Community of Hope. Ukazuje ho aj videoklip, ktorý nakrútila vo Washingtone s filmárom Seamusom Murp­hym, jej partnerom na cestách, s ktorým spolupracovala aj na albume Let England Shake (rovnako sa znovu spoľahla na producenta Flooda).

Paralely amerického hlavného mesta so zničeným Balkánom či s Afganistanom sa môžu niekomu zdať ako zúžený pohľad na svet, ale je to stále svet skutočný, zažitý z prvej ruky. Keď PJ Harvey spieva o zničených budovách, špinavých riekach a chudobných ľuďoch, ktorí tam žijú, dá sa to brať ako svedectvo aj ako nepriama obžaloba Ameriky v úlohe svetového policajta, ktorý často príliš rýchlo končí svoju misiu.

Lenže nejde o prvoplánový aktivizmus, speváčka nestojí bokom a sama opisuje, ako deti žobrajúce o peniaze len pozoruje spoza okna auta. A hlavne je to nápaditá hudba. Kým pri nahrávaní Let England Shake využila autoharfu, teraz zvolila saxofón, celkový zvuk je stále lof-fi, skôr naznačené obrysy a atmosféry než jasne zreteľné čisté štruktúry. Nedokonalosť, ale zámerná a veľmi silná.

Nové pesničky vyťahovala po­stupne, niečo na koncertoch a verejnej nahrávke, tri zverejnila ako single. Teraz je celá mozaika kompletná. Prvé recenzie sa zhodujú, že PJ Harvey stvorila ďalšie výrazné dielo a opäť naplno využíva hlas od spodných polôh až po tajuplné falzety, aj kapelové vokály. Vplyvný portál Pitchfork tvrdí, že novinka je lepšia než Let England Shake, výhrady má k tomu, že pár piesní trochu trpí kombináciou médií, lebo nie všetko môže fungovať ako hudba, báseň a film naraz.

V lete zaznie The Hope Six Demolition Project naživo na Pohode, čo je pre 20. ročník festivalu tá najlepšia správa. Mať originálnych aktuálnych umelcov s čerstvými nahrávkami je snom každého promotéra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie