Denník N

Odvolali mocného šéfa vojenskej tajnej služby, Ľubomíra Skuhru nahradí jeho podriadený

Brigádny generál Ján Balciar strieda v čele Vojenského spravodajstva doterajšieho šéfa Ľubomíra Skuhru. Foto – ministerstvo obrany
Brigádny generál Ján Balciar strieda v čele Vojenského spravodajstva doterajšieho šéfa Ľubomíra Skuhru. Foto – ministerstvo obrany

Exminister Ľubomír Galko verí, že touto výmenou sa oslabí vplyv Roberta Kaliňáka na Vojenské spravodajstvo.

Nový minister obrany Peter Gajdoš urobil prvé zásadné rozhodnutie od svojho nástupu do funkcie: odvolal šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru.

Končí tak muž, ktorý viedol vojenskú tajnú službu už v období prvej vlády Roberta Fica, teda v čase, v ktorom vznikli podozrenia z tunelovania služby jej dôstojníkmi. Tak o tom aspoň vypovedala 14-stranová správa dnes už zosnulého bývalého zamestnanca Vladimíra Suchodolinského.

Skuhru odvolali už za Radičovej vlády. Jednofarebná vláda Smeru ho však vrátila do funkcie. Skuhra vtedy akékoľvek tunelovanie popieral a za svojich dôstojníkov sa verejne postavil. Za prípad dodnes nebol nikto stíhaný.

„Dňom 14. apríla 2016 bol z funkcie riaditeľa Vojenského spravodajstva odvolaný plukovník Ľubomír Skuhra, miesto neho bol dnešným dňom menovaný brigádny generál Ján Balciar,“ oznámila hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Zberateľ metálov

Nový riaditeľ vojenských tajných je pôvodným povolaním policajt – ešte koncom 80. rokov minulého storočia nastúpil k vtedajšiemu Zboru národnej bezpečnosti. V prostredí vojenských tajných služieb sa pohybuje od roku 2004.

Pôvodne pracoval v štruktúre bývalej vojenskej kontrarozviedky (Vojenského obranného spravodajstva), po jej zlúčení s vojenskou rozviedkou sa stal zástupcom riaditeľa spojenej tajnej služby, ktorej šéfoval Skuhra. Bol teda jeho priamym podriadeným.

„Pri výmene Ľubomíra Skuhru generálom Balciarom nevidím možnosť výraznej zmeny vo fungovaní Vojenského spravodajstva. Nechám sa však rád prekvapiť,“ komentoval výmenu exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) pre agentúru SITA.

Máj 2013: Na podozrenia o tunelovaní vojenskej tajnej služby už musí reagovať aj vtedajší minister obrany Martin Glváč (vpravo). Šéfa tajnej služby Ľubomíra Skuhru (vľavo) podľa očakávania podrží. Foto – TASR
Máj 2013: Na podozrenia o tunelovaní vojenskej tajnej služby už musí reagovať aj vtedajší minister obrany Martin Glváč (vpravo). Šéfa tajnej služby Ľubomíra Skuhru (vľavo) podľa očakávania podrží. Foto – TASR

Inak sa o Balciarovi z verejných zdrojov nedá vyčítať mnoho informácií. Okrem práce vo vojenskej tajnej službe pracoval napríklad ako vedúci vyšetrovateľov na okresnom policajnom riaditeľstve v Rimavskej Sobote.

„Prešiel nielen policajným zborom, ale aj inými spravodajskými útvarmi bezpečnostnej komunity a výcvikom a kurzami aj zahraničných spravodajských služieb, s ktorými spolupracujeme,“ píše o ňom ministerstvo obrany.

Na verejnosti Balciar rád pózuje v uniforme, na ktorej má takmer dvadsať vyznamenaní – napriek tomu, že o ňom nie je známe, že by bol na nejakej zahraničnej misii. Niektorí jeho kritici preto o Balciarovi vtipkujú, že má viac vyznamenaní než partizán Slovenského národného povstania.

Minister Gajdoš si ho podľa svojich slov vybral, lebo má s ním dobré skúsenosti z čias, keď pôsobil ako zástupca náčelníka generálneho štábu.

„Minister obrany verí, že brigádny generál Balciar bude prínosom pre ďalší rozvoj spravodajstva, ako aj medzinárodnej spolupráce. Má jeho plnú dôveru a podporu,“ dodalo ministerstvo.

Koniec Kaliňákovho vplyvu?

V skutočnosti je menovanie nového šéfa vojenskej tajnej služby podľa všetkého výsledkom koaličnej dohody. Je pravdepodobné, že strany novej koalície, zvlášť SNS, ktorá získala ministerstvo obrany, trvali na tom, že Skuhra musí skončiť – z podobných dôvodov sa hovorí aj o blížiacom sa konci šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Jána Valka.

Vojenské spravodajstvo má podobnú moc ako civilná SIS: môže nasadzovať odposluchy, sledovať záujmové osoby a investovať peniaze do získavania informácií. Jeho jednotlivé odbory sú od seba oddelené a ich pracovníci by navzájom o sebe nemali vedieť.

Šéf vojenskej tajnej služby navyše na rozdiel od šéfa SIS nepodlieha priamo premiérovi, ale len ministrovi obrany – ide teda o akési druhé zhromaždisko citlivých informácií.

Opoziční politici však hovoria o tom, že až doteraz Vojenské spravodajstvo kontroloval Smer či priamo minister vnútra Robert Kaliňák.

„Jediné pozitívum vidím v tom, že Skuhra bol vyslovene nominácia Roberta Kaliňáka, čo Balciar nie je. Tým by mohol Kaliňák konečne prestať operovať vo Vojenskom spravodajstve,“ poznamenal Galko.

O čom je Suchodolinského správa:

  • Má 14 strán a dokumenty, ktoré sú k nej priložené, majú ďalších viac ako 120 listov.
  • Píše sa v nej, že bývalé vedenie vojenskej rozviedky (Vojenská spravodajská služba – VSS) ako skupina aj v spolupráci s vtedajším šéfom Vojenského obranného spravodajstva (VOS) „manipulovali s finančnými prostriedkami a s majetkom VSS tak, že z toho mali osobný prospech oni, alebo aj tretie osoby“.
  • Škody opisované v správe podľa jej zostavovateľov mohli dosiahnuť niekoľko miliónov eur.
  • Transakcie sa týkajú prevodov bytov a domov na rôzne osoby a firmy. Podľa správy malo ísť o nevýhodné predaje. Jeden z domov dokonca skončil vo vlastníctve vtedajšieho námestníka riaditeľa. V dokumente sa píše aj o prevodoch a končí sa vykradnutým trezorom v budove VSS.
  • K správe sa vyjadril jej autor – niekdajší zástupca riaditeľa služby Vladimír Suchodolinský – a vypovedali k nej viacerí zamestnanci tajnej služby. Opakovane pre ňu rokoval parlamentný výbor na kontrolu vojenskej tajnej služby.
  • Juraj Šebo, riaditeľ VSS z čias, keď sa mali machinácie diať, sa stal po nástupe Martina Glváča (Smer) na post ministra obrany vojenským pridelencom v Číne. Keď sa kauza prevalila, zo zahraničia ho stiahli a z armády neskôr odišiel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie