Denník N

Mestské zásahy: Ako dostať spomienky späť do múrov Bratislavského hradu

Hradné múry v minulosti niesli množstvo odkazov a svedčili o mnohých ľudských príbehoch. Dnes by tam vďaka technológiám mohli opäť byť, no bez poškodenia pamiatky.
Hradné múry v minulosti niesli množstvo odkazov a svedčili o mnohých ľudských príbehoch. Dnes by tam vďaka technológiám mohli opäť byť, no bez poškodenia pamiatky.

Hrad sa síce obnovil, múry sú nanovo omietnuté, sochy nanovo osadené, garáže vykopané, ale intenzívny vzťah ľudí k Hradu sa už akosi obnoviť nepodarilo a to by sa dalo napraviť.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme. Autormi pôvodného konceptu Mestské zásahy sú architekti a aktivisti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

21: Hradný okulár

Bratislavský hrad a hradné návršie sú miestom, ktoré bolo tisícročia svedkom nielen rôznych dejinných udalostí, ale aj ľudských osudov.

V súvislosti s Bratislavským hradom si väčšina ľudí spája osobnosti, ktoré tam zanechali za sebou najvýraznejšie stopy. Toto miesto však bolo svedkom rôznych ľudských osudov. Ľudia tam zažívali svoje lásky, radosti, víťazstvá, prehry, sklamania, zanechali po sebe stopy (mená vyryté do skaly…). Podieľali sa na vytvorení určitej pamäti miesta a hradný kopec bol v mysliach obyvateľov mesta vpísaný ako miesto príjemných stretnutí, prechádzok a voľnočasových aktivít, pričom s miestom ako takým mali vytvorený pozitívny vzťah.

Dnes po niekoľkých etapách obnovy hradného areálu sa spomienky týchto ľudí vpísané do hradného brala stratili, mená romanticky vyryté vo vtedajších múrov hradnej ruiny boli prekryté nánosmi omietky. Hrad sa síce obnovil, múry sú nanovo omietnuté, sochy nanovo osadené, garáže vykopané, ale ten intenzívny vzťah ľudí k Hradu sa už akosi obnoviť nepodarilo.

Cieľom tohto zásahu je pokúsiť sa neinvazívnym spôsobom obnoviť, respektíve nájsť stratenú pamäť miesta a prostredníctvom neho sa pokúsiť zlepšiť aj vzťah občanov mesta k hradnému areálu. Na vytypované miesto v areáli (vyvýšenina oproti čestnému nádvoriu) by bol umiestnený digitálny ďalekohľad s fotokamerou. Celý systém by bol užívateľom ovládaný prostredníctvom smartfónovej aplikácie. Tá by používateľovi poskytla možnosť umiestniť svoje vyznanie, spomienku, stopu do virtuálnej databázy spomienok vyobrazenej vo výhľadovom kuželi kamery na fasáde Hradu.

Užívateľ by mal príležitosť nastaviť možnosti vyobrazenia spomienky (súkromná, verejná), miesto a konkrétne slová. Aplikácia by po potvrdení zaplatenia určitého poplatku vygenerovala QR kód. Ten by po odsnímaní prístrojom umožnil používateľovi náhľad na Hrad aj s jeho osobnou frázou. Súčasťou funkcie by bolo vytvorenie osobnej fotografie náhľadu prostredníctvom zabudovaného polaroidu.

Autori: Ing. arch. Anna Gondová

Mapa hradného okuláru s vyznačeným miestom zásahu.
Mapa hradného okulára s vyznačeným miestom zásahu.

Hradné múry v minulosti niesli množstvo odkazov a svedčili o mnohých ľudských príbehoch.
Hradné múry v minulosti niesli množstvo odkazov a svedčili o mnohých ľudských príbehoch.

Vyrývať vyznania do múrov pamiatok je už prežitok, nové technológie by však mohli umožniť ich návrat bez trvalých stôp.
Vyrývať vyznania do múrov pamiatok je už prežitok, nové technológie by však mohli umožniť ich návrat bez trvalých stôp.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie