Denník N

Český kardiochirurg: Ficova diagnóza je vlastne prekonanie ľahkého infarktu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj v nemocnici, kde leží Fico, sa hovorí o ľahkej forme infarktu predsedu vlády. Oficiálne to nikto nevyvrátil a o diagnóze mlčia úrad vlády aj nemocnica. Neoficiálne označujú ochorenie za „akútny koronárny syndróm“.

Úrad vlády aj Národný ústav srdcových a cievnych chorôb už druhý deň mlčia o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. O jeho hospitalizácii sami od seba neinformovali a potvrdili ju, až keď sa na ňu pýtal Denník N. Jediným výstupom premiérovej kancelárie je, že je v nemocnici, a jeho ošetrujúci lekár dookola opakoval, že je na pozorovaní.

Čo je teda premiérovi Ficovi?

Z prostredia nemocnice sa šíri diagnóza „akútny koronárny syndróm“. S touto diagnózou prišli aj ďalšie médiá.

Denník N má z dvoch od seba nezávislých zdrojov z nemocnice informáciu o tom, že Fico údajne prekonal ľahkú formu infarktu myokardu, odborne opisovanú ako „bez ST elevácií“, prípadne „non-Stemi“. Poškodenie jeho srdcového tkaniva tak nemusí byť žiadne, alebo len minimálne.

Už do nemocnice ho prijali s podozrením na infarkt.

Slovu „infarkt“ sa Ficovi ľudia môžu vyhýbať preto, že si bežní ľudia pod týmto pojmom predstavujú ťažkú chorobu, ktorá sa končí trvalými následkami, čo v skutočnosti nemusí byť pravda.

Hovorilo sa tomu infarkt

„Nech vám povedia, aký je rozdiel medzi akútnym koronárnym syndrómom a akútnym infarktom,“ hovorí Jan Pirk, šéf kardiocentra špičkovej pražskej nemocnice IKEM. Tvrdí, že ide o slovíčkarenie. „Dnes sa nehovorí ‚akútny infarkt myokardu‘, ale ‚akútny koronárny syndróm‘. Medzi koronárne syndrómy zaraďujú aj nestabilnú anginu pectoris,“ vysvetľuje najznámejší český kardiochirurg. Pirk tak vraví, že by sa tejto diagnóze dalo skôr povedať „drobný infarktík“.

Profesor hovorí, že pokiaľ ide o infarkt „non-STEMI“, ide o miernu formu infarktu, ktorý nemusí po sebe zanechať odumretie čo i len malého množstva srdcového svalu.

„Pokiaľ je infarkt včas liečený angioplastikou, ktorú mu robili, je prednosťou tejto modernej liečby, že nezanechá nekrózu. Musí sa to však urobiť do šiestich hodín od vzniku – potom to nemusí na funkcii srdca zanechať žiadnu stopu,“ povedal Pirk.

Mlčia všetci

„Mal premiér infarkt?“ priamo sa pýtal Denník N Ficovej hovorkyne Beatrice Szabóovej. „Nebudeme komentovať zdravotný stav premiéra,“ zareagovala.

Hovorkyňa nemocnice Dobroslava Krajačičová na rovnakú otázku odpovedala: „Zdravotný stav na žiadosť rodiny nebudeme komentovať.“

Bývalý hovorca prezidenta Václava Havla a odborník na komunikáciu Ladislav Špaček hovorí, že ani žiadosť premiéra a jeho rodiny by nemala mať ten následok, že sa obyvatelia krajiny o zdravotnom stave svojho premiéra nedozvedia vôbec nič.

„Tým, že politik vstupuje do verejného priestoru, stráca nárok na súkromie. Toho súkromia sa do značnej miery dobrovoľne vzdáva tým, že sa v podstate stáva majetkom verejnosti,“ vraví Špaček, ktorý bol aj pri viacerých zdravotných ťažkostiach Václava Havla, keď bol ešte prezidentom.

Myslí si, že zatajovanie premiérovej diagnózy je neprípustné, hoci do veľkých podrobností sa ísť nemusí. Ako o minime hovorí, že by Ficovi ľudia mali oznámiť, kedy a z akého dôvodu ho prijali do nemocnice, aká je jeho diagnóza, z čoho pozostáva liečba a aká je jej prognóza.

Video: Primár hovorí, že Fico zostáva v nemocnici na pozorovanie
autorka: Martina Pažitková

Ako v 70. a 80. rokoch

Špaček hovorí, že schovávanie diagnóz politikov patrí do 70. a 80. rokov minulého storočia; 90. roky túto prax zmenili.

Opisuje, ako aj Václav Havel chcel po tom, ako mu diagnostikovali rakovinu pľúc, informovať len o tom, že je v nemocnici. „Presvedčil som ho, že celoeurópsky trend v 90. rokoch je už tak ďaleko, že verejnosť má právo vedieť, akú chorobu má, aká je jej prognóza, aký je spôsob liečby.“ Špaček informoval médiá o jeho zdravotnom stave na tlačovej konferencii ešte v čase, keď bol Havel v narkóze po operácii.

Skrývanie zdravotného stavu nie je Ficovou špecialitou. Zdravotné problémy v určitých situáciách skrývali Vladimír Mečiar aj Ivan Gašparovič. Naopak, ľudia okolo exprezidenta Rudolfa Schustera počas jeho vážnej choroby verejnosť o jeho zdravotnom stave informovali veľmi podrobne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie