Denník N

Referendum skrachovalo na nízkej účasti, hovorí člen komisie Poliačik

Zatiaľ posledné referendum bolo v roku 2015. Foto - N - Tomáš Benedikovič
Zatiaľ posledné referendum bolo v roku 2015. Foto – N – Tomáš Benedikovič

Podľa Martina Poliačika bola účasť zrejme hlboko pod 50 percentami oprávnených voličov. Bude tak neplatné a odpovede na tri otázky z neho nebudú pre nikoho záväzné.

Referendum o rodine, o ktorom dnes hlasovali obyvatelia Slovenska, bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné.

Denníku N to povedal člen ústrednej komisie pre referendum Martin Poliačik zo SaS.

Poliačik vychádza z neformálnych informácií o účasti z jednotlivých regiónov. Štatistický úrad začne sčítavať výsledky z volebných komisií už niekoľko desiatok minút po 22. hodine, keď sa zavreli hlasovacie miestnosti

„Účasť odhadujem na približne 30 percent. Nemáme veľa informácií, ale väčšina ohlasov z komisií je taká, že čakali viac. Odhadujem veľké čísla v menších obciach, z Oravy sú signály, že niektoré okrsky môžu mať aj okolo 80 percent. Naopak, juh Slovenska bude zrejme mať nízke čísla. Maďarská menšina nebola zrejme témou referenda veľmi ovplyvnená,“ povedal Poliačik. Jeho SaS patrí k odporcom tohoto referenda.

O účasti medzi 30 a 40 percentami pred hlasovaním hovorili aj sociológovia. Ich odhady sa pohybovali blízko odhadu Poliačika. Nízku účasť naznačovali počas večera aj ďalší členovia komisie.

Najvyššia účasť na referende bola v roku 2003, keď sa hlasovalo o vstupe Slovenska do EÚ. Do hlasovacích miestností vtedy prišlo 52,2 percenta oprávnených voličov.

Relatívne vysokú účasť mal aj plebiscit o zákaze privatizácie strategických podnikov, ktorý v roku 1998 zorganizovalo HZDS. Bol v deň volieb a prišlo k nemu 44,3 percenta voličov.

Ďalšie referendá dopadli oveľa horšie. Všeľudové hlasovanie o skrátení volebného obdobia druhej Dzurindovej vlády v roku 2004 navštívilo 36 percent oprávnených voličov.

Referendum s najmenšou účasťou bolo o vstupe do NATO a o priamej voľbe prezidenta v roku 1997. Po tom, ako vtedajší minister vnútra Mečiarovej vlády Gustáv Krajči vypustil otázku o priamej voľbe, naň neprišla ani desatina zapísaných voličov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie