Denník N

Teraz je čas na registrované partnerstvá, hodnotia odporcovia referenda

Romana Schlesinger: Registrované partnerstvá potrebujeme. Foto N – Tomáš Benedikovič
Romana Schlesinger: Registrované partnerstvá potrebujeme. Foto N – Tomáš Benedikovič

Chápeme vás, ale Slovensko nezaujímate, odkazujú Antonovi Chromíkovi homosexuáli po neplatnom referende. Chcú začať debatu o posilnení práv sexuálnych menšín.

„Myslím, že by bolo načase minimálne zaviesť na Slovensku registrované partnerstvá. To je to, čo je najurgentnejšie, čo by nám najviac pomohlo,“ vyhlásila Romana Schlesinger, aktivistka za práva LGBT menšiny a teraz už aj politička SaS.

„Teraz sa možno otvára priestor pre registrované partnerstvá,“ hovorí podobne herec Peter Bebjak.

Neplatným referendom Aliancie za rodinu sa diskusia o právach homosexuálov nekončí. Od obmedzení sexuálnych menšín však môže prejsť k návrhom na posilnenie ich práv.

Schlesinger hovorí, že je čas ukončiť rozdeľovanie Slovenska na čísla. „Je čas sa začať spájať.“

Oba štáby odporcov referenda v centre Bratislavy po oznámení výsledkov burácali radosťou, viali v nich dúhové vlajky.

Aliancia Slovensko nezaujíma

„Ja ho ľudsky chápem,“ komentoval šéf Inakosti Martin Macko nadšenie Antona Chromíka z účasti okolo 20 percent. „Je veľmi ťažké priznať si, že téma, ktorú on považuje za životne dôležitú, Slovensko nezaujíma. Musí hovoriť, čo hovorí, aby to vyzeralo, že jeho vec mala nejakú legitimitu.“

Ochrancovia práv LGBTI komunity pritiahli napríklad aj herca Richarda Stankeho. Prišla aj rakúska verejnoprávna televízia ORF.

Predseda SaS Richard Sulík sa ukázal v tričku „JBM Alianciu za RDN“. Bilbordy s týmto heslom vylepila po Slovensku pred referendom anonymná skupina podnikateľov. Sulík povedal, že tričko dostal od aktivistov internetovej skupiny Povedzme nie nezmyselnému referendu.

Skupina označila výsledok za „totálne fiasko chromíkovcov“. Účasťou ju podporili napríklad aj poslanci Juraj Miškov (SKOK) a Juraj Droba (SaS) či publicistka Zuzana Szatmáry.

Foto - N - Dušan Mikušovič
Richard Sulík s tričkom kampane, ktorá vulgarizmus skrátila na spoluhlásky. Foto N – Dušan Mikušovič

 

Nečitateľný Fico

Romana Schlesinger reagovala aj na výroky premiéra Roberta Fica, že pôjde na referendum, ale štát by mal vytvoriť zákonné pravidlá pre homosexuálov a lesby. Označila ho za nečitateľného.

„Na jednej strane robí kroky, ktoré hovoria o tom, že o túto tému záujem nemá. Na druhej strane sa nejakým spôsobom k tomu prihlási,“ povedala Schlesinger.

 

Video: Chromíkovci si zatlieskali, aj keď prišlo málo ľudí (Autor: Martina Pažitková

 

Martin Macko z Inakosti hovorí, že chcú začať slušnú diskusiu o konkrétnych riešeniach pre LGBTI menšinu, ktorú referendum prerušilo. „Loptička je na strane politikov. Ukázalo sa, že táto téma nie je takým horúcim zemiakom, aby si ju stále prehadzovali.“ Zatiaľ sa však u žiadneho politika neohlásili.

Rozprávať sa chcú aj s tými, ktorí k referendu prišli a hlasovali trikrát za. „Aj im chceme slušnou formou vysvetľovať, že gej a lesbické rodiny pre nich nepredstavujú žiadne ohrozenie.“

IMG_9110
Štáb Inakosti v Starej tržnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie