Denník N

Chorý Fico zostáva v nemocnici do konca týždňa, v parlamente ho zastúpi Pellegrini

Peter Pellegrini s premiérom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini s premiérom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:40 – Robert Fico nepríde do parlamentu predložiť programové vyhlásenie vlády, v nemocnici zostane do konca týždňa. V parlamente ho pri predstavení programového vyhlásenia vlády zastúpi vicepremiér Pellegrini.

Dnešok je symbolický deň pre tretiu vládu Roberta Fica a premiér pri tom nebude. Nová vláda sa postaví prvýkrát pred parlament, aby predstavila svoje programové vyhlásenie.

Podľa pôvodného programu ho mal predniesť premiér, no nepríde. Fica zastúpi vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Ráno ho tým poveril samotný premiér.

„Pán premiér zostáva u nás hospitalizovaný, o ďalšom postupe sa rozhodne do konca týždňa,“ povedal Mongi Msolly, riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. „Z pozorovania vyplynulo, že treba, aby pán premiér zostal. Určite nič nie je zhoršené,“ povedal primár Vasiľ Hricák. „Z pozorovania vyplynulo, že chceme mať istotu.“

Hricák povedal, že to nebolo tak, že by mu parlament neodporučili. „On sa rozhodol podľa našich vyjadrení zostať ďalej v nemocnici.“

„Sám zaujal toto stanovisko. Zostáva tu ďalej, snáď vám budeme vedieť do konca týždňa povedať viac,“ povedal Hricák.

Video: Premiér zostane v nemocnici do konca týždňa
autorka: Monika Tódová

Kto bude jeho dvojka?

V nasledujúcich týždňoch bude musieť spomaliť pracovné tempo, veľa oddychovať a liečiť sa. Nová vláda tak musí hneď na začiatku riešiť, kto ju bude viesť v čase premiérovej neprítomnosti.

Premiér podľa svojej hovorkyne pracoval aj z nemocnice. „Predseda vlády naďalej pracuje, vykonáva svoju funkciu a úzko komunikuje so svojím najbližším pracovným okolím,“ povedala v nedeľu poobede Beatrice Szabóová.

V podobnom duchu bolo aj pondelkové oficiálne stanovisko úradu vlády s doplnením, že „na základe vyjadrenia predstaviteľov Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb bol oficiálny program predsedu vlády na tento týždeň zrušený“.

Fica v nemocnici navštevoval riaditeľ jeho kancelárie Roman Šipoš a manželka Svetlana so synom Michalom. Ostatné návštevy mal Fico zakázané. „Lekár mi povedal, že každá návšteva mu vie zhoršiť zdravotný stav až o 30 percent,“ povedala v nedeľu Ficová pre Plus 1 deň a Nový čas, ktorí premiéra cez víkend paparazzovali.

V pondelok ráno navštívil Fica na pol hodiny minister vnútra Robert Kaliňák. Toho Fico poveril vedením vlády, aj koaličnej rady.

Premiérovo okolie držalo detaily o jeho zdravotnom stave od začiatku v tajnosti. Ani koaliční partneri cez víkend nevedeli, v akom stave je Fico. Mysleli si však, že predstavenie programového vyhlásenia vlády v parlamente si nenechá utiecť. V pondelok ráno už politici mali informáciu, že Fico prekonal ľahký infarkt.

Kaliňák a Pellegrini

V prípade potreby môže Fica zastúpiť vicepremiér pre investície Peter Pellegrini alebo minister vnútra Robert Kaliňák, obaja sú zo Smeru. Je len málo pravdepodobné, že by to bola tretia vicepremiérka Lucia Žitňanská z Mosta-Híd.

Pellegrini nechcel v nedeľu o tom hovoriť. „Takéto veci sme vôbec neriešili, ani som s nikým nebol v kontakte,“ povedal. Pellegriniho ľudia si však myslia, že prvým vicepremiérom je práve on.

Robert Kaliňák priletel v nedeľu večer po deviatej na Slovensko z Dubaja. „Ak si to bude situácia vyžadovať, bude premiéra zastupovať,“ povedal jeho hovorca Ivan Netík s tým, že to bude závisieť od dohody medzi Kaliňákom a Pellegrinim.

Kaliňák by však ako Ficova dvojka nemusel byť prijateľný pre Most-Híd a Sieť, ktorí pri zostavovaní vlády žiadali, aby už nebol ministrom vnútra. Medzi koaličnými partnermi sa tiež hovorí, že marketingovo by bol prijateľnejší Pellegrini.

„Takýmito informáciami nedisponujem,“ reagovala Ficova hovorkyňa na otázku, či je nejaká dohoda, kto by v prípade potreby mohol Fica zastúpiť.

V druhej vláde Roberta Fica, keď Smer vládol sám, boli vicepremiérmi Robert Kaliňák, Peter Kažimír a Miroslav Lajčák. Kaliňák viedol rokovanie vlády napríklad vlani v septembri, keď bol premiér chorý, aj v júli 2014, keď mal bližšie neopísané zdravotné ťažkosti. „Problémy pretrvávajú už posledné dva mesiace,“ povedal vtedy Kaliňák a nikto z úradu vlády vtedy nepovedal o jeho problémoch viac.

Niekoľko mesiacov predtým si Fico počas kampane k prezidentským voľbám zranil achilovku a po prehre s Andrejom Kiskom sa na niekoľko dní stiahol z verejného života a hovoril, že si chce nohu doliečiť. Už o štyri dni sa však opäť vrátil do práce.

Veľká debata, kto je vlastne nástupcom Roberta Fica, sa viedla práve pred prezidentskými voľbami. V Smere vtedy museli zvažovať, kto by v prípade úspechu nahradil Fica na poste premiéra. Aj keď Kaliňák označoval také otázky za „predčasné, neaktuálne a najmä hypotetické“, v Smere hovorili, že je jasným favoritom, písal vtedy denník SME.

Informácie o zdravotnom stave taja

O Ficovom  zdravotnom stave mlčí úrad vlády aj nemocnica. Celý víkend opakovali, že je na pozorovaní.

Bývalý hovorca prezidenta Václava Havla a odborník na komunikáciu Ladislav Špaček hovorí, že zatajovanie premiérovej diagnózy je neprípustné, hoci do veľkých podrobností sa ísť nemusí.

Premiéra prijali do nemocnice ešte vo štvrtok, podľa neoficiálnych informácií išlo o akútny koronárny syndróm.

„Dnes sa nehovorí ‚akútny infarkt myokardu‘, ale ‚akútny koronárny syndróm‘. Medzi koronárne syndrómy zaraďujú aj nestabilnú anginu pectoris,“ vysvetlil Jan Pirk, šéf kardiocentra špičkovej pražskej nemocnice IKEM. Najznámejší český kardiochirurg hovorí, že by sa tejto diagnóze dalo skôr povedať „drobný infarktík“.

„Dá sa predpokladať, že tam bolo nejaké zúženie tepny na srdci,“ povedal kardiológ špičkovej pražskej kliniky – Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny – Peter Wohlfahrt. Vysvetlil, že pri koronarografii sa do miesta zúženia zavedie takzvaný stent, teda hadička, ktorá zostáva v tepne a udržuje ju priechodnú. „Potom sa zvyčajne jeden rok užívajú lieky, ktoré znižujú zrážavosť krvi, aby zabránili vzniku zrazenín. Po zvyšok života by sa mal užívať aspirín,“ vysvetlil Wohlfahrt.

Dôležité je najmä znižovať cholesterol a zrážavosť, pretože tam je riziko, že sa to bude v budúcnosti opakovať. „Z tohto hľadiska je pacient aj do budúcnosti vysoko rizikový a je potrebné znižovať krvný tlak, cholesterol a jeden rok dodržiavať duálnu protidoštičkovú liečbu,“ povedal Wohlfahrt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie