Denník N

Utečenkám chýba spodná bielizeň, študentka preto zorganizovala zbierku

Utečenky v gréckom Idomeni. Foto - TASR/AP
Utečenky v gréckom Idomeni. Foto – TASR/AP

Počas prvého víkendu vyzbierala vysokoškoláčka od darcov pre ženy v tábore Idomeni stovky kúskov oblečenia, prispieť sa dá aj koncom tohto týždňa.

Keď sa ráno prebudím, vyberám si, ktorý kúsok spodnej bielizne si v ten deň oblečiem. Keď sa ráno zobudia ženy v utečeneckom tábore Idomeni na grécko-macedónskej hranici, musia riešiť, či si čistú spodnú bielizeň oblečú ony, alebo ju prenechajú svojim kamarátkam z tábora, pretože ju v ten deň potrebujú viac.

Táto najintímnejšia časť oblečenia im totiž často chýba. Keď sa vybrali hľadať nový domov, brali si na cestu len to najnutnejšie. Zrejme pritom ani nepredpokladali, že budú dlhé týždne žiť v provizórnych táboroch.

Migrantka veššia oblečenie pri stane v tábore pri Idomeni. Foto - TASR/AP
Migrantka vešia oblečenie pri stane v tábore pri Idomeni. Foto – TASR/AP

Aj keď ich charitatívne organizácie zásobujú oblečením a topánkami, spodnej bielizne sa v ich skladoch nájde málo. Keď tábor v Idomeni navštívila dobrovoľníčka Kaja Bernátová a ženy ju oslovili s prosbou, či by sa nenašla v sklade aj spodná bielizeň, musela prácne hľadať, kým asi po hodine niekoľko kúskov nohavičiek či podprseniek našla.

Keď im ich priniesla, boli zúfalé, že ich našla tak málo, že sa všetkým neušlo.

„Rozprávala som sa aj s dobrovoľníkmi, ktorí pracujú v sklade, priznali, že spodnú bielizeň veľmi nedostávajú, ľudia na to totiž nemyslia. Skôr myslia na vrchné oblečenie ako nohavice, tričká či topánky, ktoré im pošlú,“ vraví Kaja Bernátová.

Migrantka perie veci v blate pri stane. Foto – TASR/AP
Oblečenie perú v blate pri stane. Foto – TASR/AP

Videla, že tá situácia je dosť zúfalá, pretože nohavičky si ženy v tábore často vymieňajú podľa toho, ktorá z nich ich práve najviac potrebuje, pretože má menštruáciu. „Navyše teraz je tam už teplo, takže nosia tenké tričká a ženy musia chodiť bez podprseniek, čo je v dave tisícov ľudí dosť nepríjemné,“ približuje.

Zbierka nielen pre kamarátky

Aj preto sa rozhodla im pomôcť a zorganizovať zbierku zameranú práve na kúsky spodnej bielizne. Dala o nej vedieť na Facebooku a predpokladala, že ňou osloví hlavne svoje kamarátky, ktoré prinesú niekoľko nohavičiek či podprseniek.

No záujem ľudí predstihol všetky jej očakávania. „Zbierka sa rozšírila závratnou rýchlosťou, dva dni po jej vyhlásení som si musela prenajať sklad. Som nadšená,“ vraví.

Organizátorka zbierkyKaja Bernátová

  • Kaja Bernátová má 22 rokov,
  • študuje politológiu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a Metropolitní univerzite v Prahe,
  • štyri roky spolupracovala ako dobrovoľníčka s Amnesty International,
  • tri mesiace pomáhala v utečeneckom centre na severe Talianska,
  • spolupracuje s Inštitútom pre migráciu a komunikáciu.

Jej zbierka zaujala všetky vekové kategórie, zapojili sa do nej vysokoškoláčky, ale aj staršie dámy. A tiež dvaja muži s tým, že ich frajerky nechceli prísť. „Ale priniesli nové veci,“ smeje sa.

Počas prvých dní zbierky jej niekoľko desiatok ľudí prinieslo 656 nohavičiek a 383 podprseniek. Hoci vo výzve napísala, že ľudia môžu nosiť aj mierne obnosené veci, pretože je situácia v tábore vážna, 90 percent bielizne, ktorú dostala, bolo úplne novej. Mali ešte visačky z obchodu, ktoré musela pred praním odstrihnúť.

„Ľudia sa zachovali skvele. Keď kupovali, vzali rôzne veľkosti, aby si ženy mohli vybrať,“ vraví Kaja Bernátová. Dodala, že keď pri minulej návšteve v Idomeni rozdala pár kúskov, ktoré našla v sklade, migrantkám bolo úplne jedno, či im dala veľké bombarďáky, alebo červené saténové nohavičky. Boli rady, že sa im vôbec niečo ušlo.

Hoci iniciátorka zbierky pôvodne nechcela preberať zásielky zaslané poštou, pretože počas týždňa cestuje medzi Slovenskom a Českom, nakoniec ju darkyne obmäkčili. Takže už vie, že jej ešte poštou príde 10 či 11 balíkov s ďalšími kúskami bielizne z rôznych kútov Slovenska.

Všetky darované kúsky oblečenia operie, vysuší a zabalí. Foto – Kaja Bernátová
Všetky darované kúsky oblečenia operie, vysuší a zabalí. Foto – Kaja Bernátová

Ďalšie desiatky kúskov spodnej bielizne k nim pribudnú tento víkend.

V sobotu a v nedeľu bude totiž jej zbierka pokračovať v bratislavskej Kunsthalle počas výstavy Strach z neznámeho zameranej na migrantskú tému. V nedeľu môžu do zbierky záujemcovia prispieť v Starej tržnici počas Festivalu menšín.

12977029_1348012555225933_8978583653259358736_o

Zaujímajú sa, ako tam žijú

Hneď v pondelok alebo v utorok po tomto víkende by mala spolu s ľuďmi z Inštitútu pre migráciu a komunikáciu odviezť vyzbierané oblečenie do tábora Idomeni. „Teším sa, že za nimi prídem s tým, že mám pre ne veľa vecí,“ vraví.

Očakáva, že tak ako minule, keď objavila v sklade len pár kúskov bielizne na rozdávanie, aj teraz, keď ich ponesie stovky, ich bude rozdávať tak, aby sa pri tom migrantky cítili dôstojne.

„Predpokladám, že budem chodiť od stanu ku stanu, aby si tam mohli veľkosti pozrieť, prípadne aj vyskúšať,“ vraví.

Utečenci čakajú na oblečenie. Foto – TASR/AP
Utečenci čakajú na oblečenie. Foto – TASR/AP

Okrem toho, že ju na Slovensku potešila veľká snaha pomôcť, ju milo prekvapilo aj to, že ľudia chceli darovať aj iné veci – detské oblečenie, plienky, hygienické vložky a potreby. Tie však najmä z kapacitných dôvodov nemohla zbierať.

Páčilo sa jej tiež, že máloktorá zo žien, ktorá sa do zbierky zapojila, jej len veci odovzdala do rúk bez toho, že by sa opýtala, v akých podmienkach ľudia na úteku vo vzdialenom tábore žijú, aké je to tam vážne. Zväčša sa zastavili aspoň na 15 minút a rozprávali sa. „Keď mali možnosť dozvedieť sa niečo viac priamo od zdroja, tak to využili a pýtali sa,“ vraví.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie