Denník N

Referendom sa nič nekončí

Ôsme slovenské referendum malo minimálne dve pozitíva. Jedným z nich je, že ľudia, ktorí sa domnievajú, že rodinu ochráni, ak štát neuzná rovnakopohlavné zväzky, a sú kvôli tomu ochotní ísť hlasovať, svoj názor nepresadili. Druhým je, že v posledných týždňoch boli médiá plné príbehov homosexuálov a ich rodín, čo môže viesť k väčšiemu pochopeniu problémov, ktorým v živote čelia, a k zmierneniu predsudkov.

Svojím spôsobom bolo pozitívne aj ono démonizované „rozdeľovanie“ spoločnosti. Už pred rokmi bolo jasné, že téma štátneho uznania rovnakopohlavných zväzkov raz musí prísť, a nebol dôvod si myslieť, že za alebo proti bude celá spoločnosť.

Pred desaťročím ju s predstavou vyšších preferencií nastolila Ruskova Aliancia nového občana. O niečo poctivejšie sa o to pred vyše dvomi rokmi pokúsila Sloboda a solidarita, akurát sa časť jej poslancov nedostavila na hlasovanie v parlamente. V sobotu prebehlo len ďalšie kolo a napriek mnohým nedostatkom mala aspoň časť diskusie zmysel.

Referendom, samozrejme, kultúrna vojna ani zďaleka nekončí, skončila sa len jedna jej bitka. Keďže skôr ako o tri roky sa podobné hlasovanie konať nemôže, konflikt bude pokračovať na pochodoch či v parlamente. A keďže nedávny príklad z Rakúska ukázal, že súdy rozhodujú tak, že keď už niekde existujú registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, môžu žiadať aj o adopciu, možno sa okrem ústavnej definície manželstva dočkáme aj iniciatívy preventívne zabrániť partnerstvám. Pokojne s tým môžu prísť KDH, OĽaNO alebo iniciátori referenda, keďže na vstup do parlamentu stačí 120- až 130-tisíc hlasov.

Celkový neúspech referenda však môže povzbudiť aj SaS, ktorá bude tému živiť a pôsobiť dojmom, že je jediným parlamentným reprezentantom homosexuálov a podporovateľov ich zväzkov.

V konečnom dôsledku však bude v tomto, ako aj v nasledujúcom volebnom období záležať predovšetkým na Smere. Strana dodnes pôsobí ako európska anomália: na rozdiel od iných socialistov sa takmer výhradne sústreďuje na chlebové témy a nehovorí voličom, čo si majú myslieť (alebo aspoň hovoriť) o Rómoch či homosexuáloch. Jej predsedu ani vedenie strany tieto témy doteraz nezaujímali. Ale dejiny strany ukazujú aj veľkú schopnosť načúvať voličstvu. V referende jeho hlas zaznel dosť jasne a Smer bude zvažovať, či si minimálne na registrované partnerstvá predsa len nevytvorí názor.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie