Denník N

Nenahraditeľný Fico v Smere chýba už teraz

Bývalého premiéra pudrujú pre televíznou debatou. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalého premiéra pudrujú pre televíznou debatou. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V najsilnejšej vládnej strane sa opatrne špekuluje, ako dlho šéfa neuvidia. Pozorovanie v nemocnici sa naťahuje na viac ako týždeň.

Preč je päť dní a vládna koalícia už musí riešiť, ako bude ďalej fungovať. Roberta Fica hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb vo štvrtok, deň po tom, ako vláda schválila svoj program.

Na jeho schvaľovaní v parlamente sa však nezúčastní, musí sa liečiť. Dnes sa pri informovaní o zdravotnom stave dal zaznamenať istý posun naznačujúci dlhodobejšiu liečbu – zatiaľ čo minulý týždeň informovala nemocnica a úrad vlády o stave premiéra vždy len s výhľadom na jeden deň, po pondelkovej vizite už oznámili, že v nemocnici ostane na celý týždeň. Čo presne s ním je, nemocnica ani úrad vlády neoznámili. Neoficiálne premiér prekonal ľahký infarkt.

Veľmi nejasná perspektíva

Bude chýbať týždne alebo mesiace? To dnes vôbec nie je jasné. Pre vládu, ktorá len pred pár dňami vznikla zo strán, ktoré sa ako politickí partneri ešte len spoznávajú, to nie je dobrý začiatok. Vláda stratila šéfa. A na situáciu bez Fica nie sú zvyknutí ani v Smere.

Hoci stále platí verzia, že je na „pozorovaní“, aj v Smere sa začínajú zaoberať nepríjemnou myšlienkou, či sa neprítomnosť predsedu nenatiahne na dlhé týždne a aj po nich bude musieť výrazne zvoľniť tempo a aspoň časť svojich formálnych aj neformálnych právomocí posunie niekomu inému. Také niečo sa ešte „za Fica“ nestalo.

Už polhodinová návšteva Roberta Kaliňáka na Kramároch v pondelok ráno naznačila, kto premiéra v čase jeho liečby nahradí. Je to Kaliňák, ktorý má teraz viesť rokovania vlády aj koaličnej rady (Smer, SNS, Most-Híd, Sieť) a čiastočne aj Peter Pellegrini, ktorý za premiéra v Národnej rade čítal programové vyhlásenie vlády.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Vládny program čítal Peter Pellegrini, vládu povedie Robert Kaliňák. foto N – Tomáš Benedikovič

Paradoxom je, že Kaliňák, ktorý teraz preberá velenie, si práve v čase dokončovania a podpisovania programového vyhlásenia vlády doprial minulý týždeň dovolenku v Dubaji. A bol to práve Fico, kto si celý vládny program kompletne preštudoval a pripomienkoval ho.

Aj tento detail z obdobia zostavovania vlády ukazuje, aký dôležitý je predseda Smeru pre svoju stranu aj svoju tretiu vládu. Robert Fico okolo seba za roky šéfovania strane a potom aj vláde skoncentroval moc a v strane má vo všetkých dôležitejších otázkach rozhodujúce slovo. A bol zvyknutý veľa pracovať.

Chýba svojím spôsobom

Navonok v Smere zachovávajú pokoj a želajú svojmu šéfovi skoré uzdravenie. „Sme strana, ktorá má svoju tradíciu, má svoje štruktúry a úplne jasnú integritu – vnútornú aj vonkajšiu. To, že je predseda v tejto chvíli práceneschopný, je samozrejme pre Smer istým spôsobom problémové, ale určite to neznamená nič z hľadiska fungovania štruktúr alebo klubu,“ hovorí minister hospodárstva za Smer Peter Žiga.

Poslanec Smeru a bývalý vicepremiér Ľubomír Vážny síce pripúšťa, že to nefunguje plnohodnotne, ale zatiaľ podľa neho o žiadnych zmenách nerozmýšľajú.

„Počíta sa s jeho návratom,“ hovorí. Na otázku, čo myslí tým, že to nefunguje plnohodnotne, zareagoval, že Fico svojím spôsobom chýba. „Je líder strany,“ vysvetľuje Vážny.

Poslanec a šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko okrem priania zdravia premiérovi povedal, že „zatiaľ to normálne beží a všetky ostatné špekulácie sú zbytočné“.

Koaliční partneri držia palce

O stav Fica sa zaujímajú aj jeho koaliční partneri. Predseda Slovenskej národnej strany a parlamentu Andrej Danko v nedeľu s predsedom vlády krátko telefonoval, podrobné informácie o jeho zdravotnom stave však nemá. Rešpektuje, ako poskytujú informácie lekári a rodina.

„Nesnažím sa zamýšľať, ako budeme fungovať bez Roberta Fica, pretože si myslím, že lekári aj on robia všetko pre to, aby sa znovu dostal do procesu,“ povedal.

Zdravotný stav premiéra je podľa neho vážna vec, ale dúfa, že čoskoro bude v poriadku. „Sú za nami ťažké emočné časy, keď vám niekto neustále podkladá polená pod nohy, útočí. Predseda politickej strany sa nestará len o seba, má zodpovednosť za obrovské množstvo ľudí, musí sa to na zdraví premietnuť,“ povedal Danko.

Andrej Danko. foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. foto N – Tomáš Benedikovič

„Dúfam, že sa čím skôr uzdraví a bude všetko v poriadku,“ povedal minister životného prostredia za Most-Híd László Solymos. Myslí si, že koalícia bude fungovať, aj keby bol premiér dlhšie práceneschopný.

„Nebudem nijako tú situáciu komentovať,“ reagoval stručne predseda koaličnej Siete Radoslav Procházka. Nepredpokladá však, že by mohol byť Fico na maródke niekoľko týždňov.

Vedenie nemá hlavu

Pre uvedomenie si toho, ako Fico môže chýbať Smeru aj vláde, je potrebné pozrieť sa na to, ako v politike dlhé roky funguje.

Veľkú väčšinu „denných“ rozhodnutí robí on osobne. Dôležité sú pre neho už roky jeho utorkové stretnutia s desaťčlenným straníckym vedením (podpredsedovia, generálny manažér, šéf poslaneckého klubu a šedá eminencia strany a šéf Ficových poradcov Vladimír Faič). Ani títo ľudia však teraz s predsedom priamo nekomunikujú, premiér sa strane ozýva hlavne cez členov svojho aparátu.

Okrem najbližšej rodiny – manželky a syna sa podľa dostupných informácií stretol so straníkom – Kaliňákom – až v pondelok.

Nikto si zatiaľ nepripúšťa, že by Ficove zdravotné problémy mohli ukončiť jeho premiérsku funkciu, alebo že by výraznejšie spomalil svoje povestné vysoké pracovné tempo. Viacerí ľudia zo strany si myslia, že zvoľniť by bolo proti jeho povahe.

Nasledovníka nehľadajú

Robert Fico Smer zakladal, od začiatku bol najvýraznejšou osobou v ňom a strana nikdy nefungovala bez neho. Aj keď bol na dovolenke, či pracovne mimo Slovenska, ak si to situácia vyžadovala, robil dôležitejšie stranícke a politické rozhodnutia aj z veľkej diaľky.

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Pracoval aj počas svojich chorôb – aj keď mal bolestivé ochorenie krčnej chrbtice. Pre ľudí z najbližšieho vedenia bol na mobile a dvíhanie telefónu v ktorúkoľvek hodinu vyžaduje aj od svojich kolegov.

Ficovi podriadení sú v otázke čo i len krátkodobého nástupníctva po Ficovi opatrní. Akúkoľvek prílišnú aktivitu týmto smerom by v strane vnímali veľmi zle.

Kým v Smere sa k Ficovi a jeho chorobe pristupuje s veľkou opatrnosťou, pre opozičných poslancov Igora Matoviča či Daniela Lipšica je však podľa priebehu dnešnej debaty v Národnej rade stále prítomným protivníkom, ku ktorému majú postoj ako k zdravému. V parlamente sa do neho pustili pre kauzu podnikateľa Ladislava Bašternáka, v ktorého byte predseda vlády býva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie