Denník N

Parlament ovládli páni, čo sa nemajú radi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak má Marian Kotleba vysnívaný scenár, ako bude vyzerať jeho život v parlamente, pondelok bol ten deň.

Béla Bugár a Igor Matovič sa navzájom úprimne neznášajú. Andrej Danko sa bude snažiť vystupovať zmierlivo, ale nie vždy sa mu to podarí. Napríklad aj preto, že Bugár s Matovičom sa úprimne neznášajú. To je zároveň dôvod, prečo sa kotlebovci nemusia snažiť vôbec a aj tak budú spokojní.

Po prvom skutočnom rokovaní nového parlamentu zatiaľ stačia tieto tri postrehy, aby človek nemal dobrý pocit z budúcnosti.

Video: Bugára a Danka zblížili parlamentné funkcie
(autor: Martina Pažitková)

Najskôr k pánom, čo sa nemajú radi. Predsedovia Mosta-Híd a OĽaNO počas pondelkového rokovania opakovane a intenzívne dokazovali, že spoločné vládnutie by síce pri veľkej snahe možno istý čas zvládli, ale spoločné hádanie im ide omnoho lepšie, pretože je presnejším vyjadrením ich vzájomných pocitov.

Andrej Danko zas bol pri vedení schôdze do istej miery obeťou nepriateľstva medzi nedávnymi kolegami z protificovskej opozície a do istej obeťou vlastnej neskúsenosti, ale on aj celá súčasná koalícia nezmyselne napli svaly tam, kde si to mali odpustiť. Niekoľkohodinová hádka o (ne)zaradení Miroslava Beblavého a Gábora Grendela do výborov, v ktorých by sa vzhľadom na svoju odbornosť cítili lepšie, bola jednoducho dôsledkom trucpodniku novej väčšiny.

Vládni poslanci síce argumentovali, že ani oni sa zakaždým nedostali tam, kam chceli, ale v prípade Beblavého a Grendela tomu predchádzalo nevysvetlené čarovanie s pomermi vo výboroch. A to je teda zásadný rozdiel.

Celé to sprevádzali chvíľami až nechutné hádky, ktoré kotlebovci z úzadia ticho sledovali. Nič iné nepotrebovali. Normálne budú vyzerať len vtedy, keď budú mlčať, kým sa viac či menej demokratické strany budú strápňovať. Presne to sa v pondelok v parlamente dialo.

Viac: Parlament začal rokovať o programovom vyhlásení vlády

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie