Denník N

Danko si s Bugárom rozumie: Učí ma čítať po maďarsky, nie je to však selanka (+ video)

Predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu potrebuje ešte občas pri riadení schôdze pomôcť. Poruke je podpredseda Béla Bugár.

„Čéfalyová,“ nevedel dnes v Národnej rade prečítať priezvisko ospravedlnenej poslankyne Kataríny Cséfalvayovej (čítaj Čéfalvajovej) zo Siete predseda parlamentu Andrej Danko. Podpredseda parlamentu Béla Bugár mu pomohol a učil ho, ako sa priezvisko poslankyne číta. Rovnakú pomoc Danko potreboval aj pri prečítaní mena ministra životného prostredia Lászlóa Solymosa (Šojmoša).

„Aspoň vidíte, že neviem po maďarsky,“ vtipkoval potom Danko.

Video: Ako Bugára s Dankom zblížili parlamentné funkcie
autorka: Martina Pažitková

Spolu o Lipšicovi

S Bugárom si rozumeli aj vtedy, keď ich spoločne rozčuľoval Daniel Lipšic pre kauzu Bašternák. Lipšic predniesol správu o kauze v bode, pri ktorom mali prerokovať prerozdelenie poslancov do výborov. Lipšic kritizoval, že vo výbore pre obranu a bezpečnosť bude jedenásť poslancov namiesto dvanástich, ako to bolo doteraz. Nedostal sa tam tak Gábor Grendel z OĽaNO-Nova. Podľa Lipšica je tento výbor kľúčový na boj s korupciou.

Danko aj Bugár mu hovorili, že jeho rozprávanie nesúvisí s bodom programu. Slovo však nakoniec Danko zobral až Gáborovi Grendelovi pri jeho faktickej poznámke.

Grendela nakoniec do výboru nezvolili. Rovnako ani Miroslava Beblavého do finančného výboru. Obaja argumentovali, že by mali byť vo výboroch blízkych ich odbornosti. Opoziční poslanci sa na rozdelenie do výborov sťažovali už pri prvej schôdzi, Danko im sľuboval, že rozdelenie prehodnotia, a odložil to na dnešnú schôdzu.

Danko: Vyjednávania boli tvrdé, s Procházkom sa stretol

„Nemyslí si hádam nikto, že aj medzi nami je to taká selanka, ako vyzerá. Tie rokovania boli ťažké,“ hovorí Danko o Bugárovi. Nehanbí sa vraj za to, že sa vie s každým dobrým človekom porozprávať. „O tých zlých hovorím, že to je vždy len nedostatok lásky v detstve.“

Bugára vraj Danko poprosil o prepis toho, ako sa problémové priezviská čítajú.

„Musím povedať, že ten najväčší kúzelník je život a tento život a Pán Boh vykúzlil po voľbách niečo, o čom som určite nesníval, a prišla ťažká koalícia,“ povedal predseda parlamentu.

Danko hovorí, že s Bugárom nikdy predtým nerokoval. Zároveň priznal, že ešte pred voľbami mal „pár stretnutí“ s predsedom Siete Radoslavom Procházkom „ako právnici, kolegovia“.

„Je dôležité, aby sa vrátila odbornosť, človečenstvo a porozumenie,“ dodal Danko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie