Denník N

Našy milý fašisťi

Blicovali na dejepise a to, čo im nedala škola, dobehli na obskúrnych weboch, ulievali sa zo slovenčiny a písať sa naučili od im podobných.

Prečo slovenskí fašisti neovládajú pravopis? Táto otázka ma trápi už dlhé roky. No dobre – popravde, nie je to ani tak otázka, ani ma netrápi, je to skôr údiv. A nejde len o fašistov, ale o všetkých kotlebovcov, hejslovákov, nekritických putinofilov, milovníkov konšpiračných teórií, čo veria na chemtrails a reptiliánov, zarytých popieračov holokaustu a významu očkovania, ufológov, čitateľov časopisu Zem a vek – a ostatných, ktorí z môjho pohľadu patria do rovnakého mentálneho vreca.

Stačí si prečítať múdrosti, ktoré šíria na sociálnych sieťach alebo kdekoľvek inde, a už na vás vyskakujú nesprávne použité ypsilony, čudné verzie spisovných slovenských slov a všakovaké gramatické zvláštnosti. Odpoveďou je, samozrejme… nedostatočné vzdelanie. Len patričné vedomosti totiž umožňujú uchopiť a pochopiť svet v jeho zložitosti.

Vypustite neandertálca do dnešnej doby a on okamžite vyplodí paranoidné úvahy o veľkom svetovom sprisahaní mimozemšťanov, o tom, ako sa dá vyliečiť tisíckrát zriedenými vodičkami alebo o tom, že minulosť vlastne ani nebola, lebo ju na vlastnej koži nezažil a – pretože mu to tu bude všetko tak trochu nepríjemné – okamžite si vymyslí perfektnú teóriu, ako funguje svet. Pochopiteľne, teóriu zodpovedajúcu jeho obmedzenému obzoru.

My, ľudia (áno, aj neandertálec k nám patrí, ako často vidíme), dokážeme okamžite na všetko nájsť dôvody. Nevysvetliteľnosť nám totiž akosi nerobí dobre. Na jednej strane je to pekné – veď takto vznikla celá literatúra – ale na druhej strane v tom číha zrada. Pretože zvyčajne platí, že čím menej vieme, tým ľahšie vytvárame riešenia. Prirodzene – pracujeme totiž s menším množstvom informácií. Je to prekliatie nášho mozgu.

A tak si čítam statusy na facebooku a komentáre pod článkami a vidím partiu flákačov, záškolákov, nedoštudovancov, ľudí so základným vzdelaním, ktorí si svet a dianie v ňom zjednodušujú, aby sa im vošiel do ich malých hláv. A len ničím neohrozená hlúposť a nebojácna obmedzenosť ich pudí, aby sa vyjadrovali k veciam, ktoré nemajú šancu obsiahnuť. Blicovali na dejepise a to, čo im nedala škola, dobehli na obskúrnych weboch, ulievali sa zo slovenčiny a písať sa naučili od im podobných, v krčme. Alebo to bolo ešte inak – celý život sa nechali nadájať bulvárnymi časopismi a názory zbierali v telenovelách alebo pri sledovaní reality-show.

A tak hravo vedia odhaliť geopolitické súvislosti ťažby ropy, nájsť utajených sionistických teroristov, vyriešiť migrantskú krízu či situáciu v Sýrii, vysvetliť bombový útok z predošlého rána, aj päť nových prípadov autizmu vo Francúzsku. Možno im krivdím a sú to vlastne géniovia. Ale v kútiku duše tuším, že to bude presne naopak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie