Denník N

Polícia už našla dôvod vyšetrovať Bašternáka a začala stíhanie

Ladislav Bašternák.foto – topky.sk
Ladislav Bašternák.foto – topky.sk

Kauzu Bašternák už NAKA vyšetruje ako podozrenie z daňového podvodu.

Mesiac potom, čo Denník N a týždenník Trend zverejnili podrobnosti o tom, ako polícia ututlala vyšetrovanie Ladislava Bašternáka, začala Národná kriminálna agentúra oficiálne stíhanie. Denník N o tom informovala vyšetrovateľka NAKA Tatiana Ujváryová oficiálnym listom.

Bašternák postavil bytový komplex Bonaparte, kde býva Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s Robertom Kaliňákom, ktorý momentálne chorého premiéra ako podpredseda vlády zastupuje. Minister vnútra aj Imrecze odmietajú zasahovanie do kauzy. Vyšetrovateľka prípad preverovala osem mesiacov a napriek vážnym podozreniam až doteraz vôbec nezačala stíhanie. To sa teraz zmenilo.

„Týmto vás upovedomujem, že 13. apríla 2016 bolo vyšetrovateľom NAKA začaté stíhanie vo veci zločinu neodvedenia dane v súvislosti s uplatnením si nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL 202 v roku 2012,“ napísala policajtka a pozvala redaktorov na ďalší výsluch.

Oznámenie NAKA

Polícia informovala Denník N, pretože odovzdal dokumenty Kriminálneho úradu Finančnej polície. Tie polícia údajne nemala. Ide najmä o sťažnosť Kriminálneho úradu, v ktorej sú podozrenia, že celé vyšetrovanie bolo odfláknuté.

Colníci sťažnosť voči odmietnutiu prípad vyšetrovať nepodali. Prezident Finančnej správy František Imrecze tvrdí, že jeho inšpekcia zisťuje prečo. Vtedajší riaditeľ úradu Jozef Luterán odišiel do civilu a tvrdí, že v čase, keď mala byť sťažnosť podaná, si už čerpal dovolenku. Imrecze zatiaľ nevysvetlil, prečo sťažnosť nepodali.

Vyšetrovanie podľa hovorkyne Patrícii Macíkovej stále pokračuje. Pred týždňom Imrecze tvrdil, že zatiaľ nezistili, že by bol na nejakého zamestnanca vyvíjaný nátlak.

„Všetky otázky, ktoré sa tohto týkajú sú pre mňa také, že ten kto má konať, koná. A tak to bolo v minulosti a tak to bude aj v budúcnosti,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák na otázku ako informáciu o začatom vyšetrovaní prijal. „Nikdy som do žiadneho vyšetrovania nezasahoval, ani zasahovať nebudem, ani pod akýmkoľvek vymysleným iným mediálnym tlakom, na to sú nezávislé orgány činné v trestnom konaní, aby si svoje úlohy plnili a budú si ich plniť aj do budúcna. A tak to proste je a tak to aj v budúcnosti bude.“

Kaliňák tvrdí, že nečítal uznesenie vyšetrovateľky, ktorým v roku 2014 odmietla vo veci začať stíhanie. „Nie nečítal som, pretože ja do činnosti orgánov činných v trestnom konaní nevstupujem, nerobil som to, ani to do budúcna nikdy robiť nebudem.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podozrenia voči Bašternákovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimerane vysokú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide len o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ešte ďalších šesť miliónov na vratkách a už nevidel ani dôvod ich preveriť.

Kvôli kauze v utorok SaS zvolala mimoriadny finančný výbor.

„Finančná správa, systém daňových úradov, ktorý zabezpečuje výber peňazí od ľudí pre štát šikanuje drobných samoživiteľov aj za niekoľko centové rozdiely vzniknuté zaokrúhľovaním. Na druhej strane však systematicky prehliada najvypuklejšie daňové podvody – v prípade ľudí krytých stranou Smer. Budeme žiadať kompetentných, a to ministra zodpovedného za chod finančnej správy a šéfa tejto inštitúcie, o vysvetlenie a plán nápravy. Ak nebudú dostatočné, vyvodíme dôsledky,“ odôvodnil to poslanec SaS Jozef Rajtár. Na výbor žiadajú predvolať Františka Imreczeho, aj ministra financií Petra Kažimíra.

Predseda výboru Ladislav Kamenický je povinný ho zvolať do sedem dní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Slovensko

Teraz najčítanejšie