Denník N

Zuzana Čaputová ocenená za zastavenie skládky v Pezinku: Bol to nerovný boj s mocou

Zuzana Čaputová na webe Goldman Prize.
Zuzana Čaputová na webe Goldman Prize.

Organizátori o Goldmanovej cene hovoria ako o Nobelovej cene za ochranu životného prostredia. Získala ju právnička Zuzana Čaputová za zastavenie skládky odpadov v Pezinku, ktorá sa kauze venovala 14 rokov. Do prípadu dokázala zapojiť aj premiéra Roberta Fica.

Goldmanova cena oceňuje ľudí, ktorí chránia prírodu často aj s nasadením života. Napríklad Leng Ouch z Kambodže ju tento rok získal za to, že v utajení odkryl štátnu korupciu pri rozširovaní cukrových a kaučukových plantáží na úkor pralesa a napríklad aj nepovolené vysádzanie vzácnych drevín na vývoz do Číny. Farmárka Máxima Acuña sa zasa postavila ťažobným spoločnostiam a študentka Destiny Watford z Baltimoru pomohla zastaviť výstavbu najväčšej spaľovne v USA blízko jej školy.

Právnička Zuzana Čaputová spolupracujúca s mimovládkou Via Iuris cenu získala za Európu – za boj proti skládke odpadov v Pezinku.

Čo bolo v boji proti pezinskej skládke pre vás najťažšie?

Vydržať a nevzdať sa. Tá kauza trvala štrnásť rokov, súdne procesy z toho osem rokov. Dôležité bolo s kamarátmi z občianskej iniciatívy neprestať.

Hovorievate o tom boji, že išlo o konfrontovanie sa s mocou. Ako vysoko až siahali obhajcovia skládky?

Skládku napokon dvakrát riešil aj premiér Robert Fico, dvakrát sme sa s ním stretli ako zástupcovia Pezinčanov. Súviselo to s tým, že blízki príbuzní prevádzkovateľa boli vtedy vo vedúcich postaveniach štátnych orgánov, ktoré skládku povoľovali, a boli členmi strany Smer. To vtedy nebolo tajomstvo.

Aký bol postoj premiéra?

Na jednej strane bol deklarovaný záujem, aby sa celá vec posudzovala zákonne. Na druhej strane sme boli konfrontovaní s opakovaným nezáujmom, ignorovaním našich práv ako účastníkov konania, utajovaním dokumentov a napokon s rozhodnutím, ktoré bolo podľa rozsudku Najvyššieho súdu nezákonné.

Územné rozhodnutie vydal krajský stavebný úrad, na ktorého čele bol nominant Smeru Ján Man mladší, ktorý bol zároveň vlastníkom pozemkov pod skládkou a synom majiteľa skládky Jána Mana staršieho. Máte dojem, že zavážilo prepojenie na Smer?

Ponúka sa, samozrejme, takáto interpretácia, napadlo nám to. Aká silná a intenzívna bola ich príslušnosť k strane Smer alebo iné záujmy, to si netrúfam odhadnúť. Faktom je, že to bol veľmi nerovný boj so štátnou mocou v podobe štátnych úradníkov, ktorí vydávali rozhodnutia, a na druhej strane bola samospráva a občania, ktorí odmietali na svojom území ďalšiu nezmyselnú prevádzku, keď už jednu skládku s nebezpečným odpadom tam už máme.

Je riziko, že v Pezinku bude skládka, zažehnané?

Rozsudkom Najvyššieho súdu bolo zrušené právoplatné povolenie na prevádzkovanie skládky. Samozrejme, je možné, že investor požiada o nové povolenie. Skládka je zatvorená a odpad sa tam nevozí. Keďže rozhodoval aj súd Európskej únie, na našej kauze sa spresnili pravidlá o účasti verejnosti pri dôležitých veciach.

Čo presne sa zmenilo na európskej úrovni?

Účastníci konania majú mať prístup k informáciám už v prvom stupni povoľovania. Dôležitý je aj vzťah ústavného súdu a všeobecných súdov v krajinách Európskej únie. Závery ústavného súdu sú záväzné pre všeobecné súdy. Ak je však sporné, či je záver ústavného súdu v súlade s právom EÚ, nemajú ho najvyššie súdy automaticky akceptovať, ale majú položiť predbežnú otázku Súdnemu dvoru Európskej únie. To je prelomová vec, ktorá sa týka všetkých oblastí práva v Európskej únii, nielen práva životného prostredia.

Ako to ovplyvnilo iné krajiny?

Niektoré krajiny čakali na rozhodnutie v tejto veci, aby to vyriešilo ich vnútorný problém.

Vidíte na Slovensku podobné prípady, ako bol boj proti skládke v Pezinku?

Vo Via Iuris pracujeme na viacerých kauzách v odpadovom hospodárstve. Je tu snaha vybudovať rôzne nezmyselné spaľovne odpadov s technológiami, ktoré nie sú vyskúšané nikde na svete. Niektoré sa podarilo zastaviť, niektoré sú ešte v procese.

Spaľovňu skúšali po skládke práve aj v Pezinku.

Áno. Minulý rok sa nám to podarilo zastaviť, ľudia sa zmobilizovali. Bola tam snaha vytvoriť spaľovňu odpadov. Našťastie sa to podarilo zastaviť ešte na začiatku, v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Robili sme tam stanovisko za tisíce ľudí, ktorí sa proti tomu postavili.

Vedia sa ľudia na Slovensku dnes biť za svoje práva?

Keď sme začínali s prvými demonštráciami v Pezinku, boli to ešte také pilotné akcie. Ľudia dnes vedia využiť svoje práva a zvyšuje sa ich kvalifikovanosť, nám advokátom kladú stále náročnejšie otázky, čo je dobré.

 

Video: V roku 1999 získal Goldmanovu cenu aj Michal Kravčík za to, že pomohol zastaviť vybudovanie priehrady pri obci Tichý Potok na východe Slovenska. Už vtedy bojoval za malé hrádzky v lesoch

 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie