Denník N

Na Facebooku urážal utečencov, teraz ho za to Nemci súdia

Zakladateľ Pegidy Lutz Bachmann prišiel na súd vo veľkých čiernych okuliaroch. Foto: AP
Zakladateľ Pegidy Lutz Bachmann prišiel na súd vo veľkých čiernych okuliaroch. Foto: AP

Za nenávistné komentáre hrozí zakladateľovi protimoslimského hnutia Lutzovi Bachmannovi až päťročný trest vo väzení.

Zakladateľ antiislamského hnutia v Nemecku Lutz Bachmann na Facebooku urážal utečencov, keď ich ešte vo februári 2014 nazýval „dobytkom“ a „špinavou zberbou“.

Jeho nenávistné komentáre však neostali v Nemecku bez povšimnutia a 43-ročný Lutz Bachmann za ne môže ísť do väzenia až na päť rokov.

Súdny proces s protiislamským aktivistom sa začal v utorok a sprevádzali ho veľké bezpečnostné opatrenia. Bachmann prišiel na súd s manželkou a so známym. Na očiach mali veľké čierne okuliare, vďaka ktorým im novinári nemohli vidieť priamo do tváre.

Lutz Bachmann, jeho manželka a známy nechceli, aby im na fotkách bolo vidieť do očí. Dali si preto čierne okuliare. Foto: AP
Lutz Bachmann, jeho manželka a známy nechceli, aby im na fotkách bolo vidieť do očí. Dali si preto čierne okuliare. Foto: AP

Niekoľko desiatok priaznivcov protiislamského hnutia Pegida sa zhromaždilo pred budovou súdu v Drážďanoch, aby Bachmanna podporili.

„Hanbite sa – sloboda slova pre Lutza Bachmanna“ alebo „Merkelová by mala ísť pred súd“ stálo na transparentoch protestujúcich. Pred budovu súdu prišli aj tí, ktorí požadovali, aby Bachmann skončil vo väzení.

Odfotil sa ako Hitler

Po tom, čo v januári 2015 médiá písali o jeho nenávistných komentároch o utečencoch, sa internetom začala šíriť fotografia, na ktorej Bachmann imituje Hitlera. 

Má na nej jeho charakteristické fúzy a vlasy sčesané nabok. Sám Bachmann pre nemecký denník Bild potvrdil pravosť fotky, ktorá mala byť iba „jeho príspevkom k satire“. Neskôr však pravosť fotografie spochybňoval.

V tom čase totiž vychádzala audiokniha „A je tu zas“ o Hitlerovi, ktorý sa po dlhom spánku prebudí v súčasnosti. Pre Bachmanna to bola dobrá príležitosť objednať sa ku kaderníkovi. Pre aféru s fotografiou však z líderskej pozície Pegidy odstúpil.

Nemecká prokuratúra obviňuje Bachmanna pre jeho komentáre na Facebooku z podnecovania nenávisti a hrozí mu trest odňatia slobody od troch mesiacov do päť rokov.

Iniciátor protiislamského hnutia Pegida bol už v minulosti viackrát trestaný – za krádež, vlámanie, ujmu na zdraví a opakovane aj za obchodovanie s drogami.

Tisícky priaznivcov

Hnutie Pegida viacerí podozrievajú z toho, že jeho priaznivci minulý rok útočili na ubytovňu pre utečencov vo východonemeckom meste Freital a na bytovú výstavbu v Drážďanoch. Vyšetrovatelia tam našli ukryté petardy, ktoré sú považované za životunebezpečné a v Nemecku sú zakázané.

Prívrženci Pegidy sa od októbra 2014 každý týždeň zhromažďujú v uliciach Drážďan a vystupujú proti moslimom, utečencom, politikom a médiám. Hnutie sa rozšírilo aj do ostatných nemeckých miest, podobné sa sformovali aj v iných štátoch a majú tisícky priaznivcov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Pegidu označila za „xenofóbnu“, nemecká krajne pravicová strana AfD ju, naopak, podporuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie