Denník N

Učitelia a študenti s ministrom nie sú spokojní: Nemá tam čo robiť, reformu nezvládne (anketa)

Protestujúci učitelia minsitra školstva kritizujú. Foto N - Tomáš Benedikovič
Protestujúci učitelia minsitra školstva kritizujú. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva Peter Plavčan (SNS) neurobil na učiteľov dobrý dojem. Vysokoškolskí spísali proti nemu petíciu a ani tí zo základných a stredných škôl nehovoria, že sú s ním spokojní.

Pýtali sme sa na proteste učiteľov, ako hodnotia ministra školstva Petra Plavčana (SNS). Ani jeden z učiteľov či zo študentov nepovedal, že je s výberom spokojný.

Katarína Riečanová, Zvolen, učiteľka v materskej škole, 35-ročná prax, zarába 580 eur v čistom:

„Nie som spokojná s novým ministrom. Mala by to byť osobnosť a on to nespĺňa.“ Školstvo je podľa nej podfinancované a učitelia by si zaslúžili vyšší plat, lebo majú náročnú prácu. „Kto túto prácu neskúsil, nevie povedať, aké je to z roka na rok náročnejšie.“ Aj keď vláda sľubuje zvýšenie platov o šesť percent tento rok, je to podľa nej málo. Ideálne by bolo, ak by platy zvyšovali každý rok aspoň o desať percent.

Video: Čo si myslia učitelia o novom ministrovi školstva
autorka: Martina Pažitková

 

Radovan Medovič, učiteľ na základnej škole v Žarnovici, hrubú mzdu v škole má na úrovni 700 eur:

„Je to úradnícky typ,“ hovorí na ministra Plavčana. V tejto situácii by podľa neho mal mať minister revolučného ducha, lebo treba robiť revolučné kroky. „A pán minister Plavčan je človek, ktorý by možno mal potenciál dotiahnuť kroky, ktoré by boli rozbehnuté, ale obávam sa, že nemá potenciál začať veľké veci tak, ako tvrdil,“ dodal. Plavčan pritom sľubuje, že pripraví najväčšiu reformu za 25 rokov. „Som skeptický,“ hovorí na to učiteľ zo Žarnovice, ktorý má dve práce. „Som klasický učiteľ,“ povedal.

Viera, vychovávateľka na košickej základnej škole, po 40 rokoch praxe má dôchodok 390 eur:

Už je na dôchodku, ale stále chodí na čiastočný úväzok do školského klubu. Minister sa jej veľmi nepozdáva. Prekážajú jej hlavne kauzy, s ktorými je spájaný. Napríklad, že mu vyplatili peniaze v Študentskom pôžičkovom fonde, aj keď bol v čestnej funkcii. Nakoniec takmer 40-tisíc, ktoré takto dostal, vrátil. Medializovalo sa aj to, že fond, keď v ňom pôsobil, dal výhodnú pôžičku finančnej skupine Slavia Capital, kde vtedy pracovala jeho manželka. „Neviem, či je ten správny, sú tu kauzy, ktoré sa o ňom dozvedáme,“ hovorí Viera. Najväčšiu reformu za 25 rokov, ktorú sľubuje, podľa nej na 100 percent nezvládne, niečo sa mu však zmeniť možno podarí, ale nie všetko, dodala.

Peter (31), učiteľ v Bratislave:

„Kiežby zvládol reformu, ale mal doteraz veľa príležitostí, aby veci zlepšil, a zatiaľ som nič také o ňom nečítal. A to ma znepokojuje,“ hovorí. Na protest prišiel, lebo školstvo podľa neho nie je dobre nastavené. Keď sa dozvedel, že ministrom bude Peter Plavčan, nebol spokojný. Ministrovi k sympatiám nepridávajú informácie o jeho minulosti, dodal Peter. „Neviem, či by mal byť ministrom, ešte nič neurobil. Môj pocit z neho nie je úplne najlepší,“ dodal.

Ina Sečíkováštudentka prekladateľstva a tlmočníctva:

„Nie je to človek na svojom mieste,“ hovorí. Uznáva, že nemá veľa informácií, aby ho hodnotila detailne, ale je presvedčená, že minister na svojom mieste „nemá čo robiť“. „Už len z toho, čo viem ja, ho jeho minulosť zúfalo diskvalifikuje. Človek by sa nemal postaviť do takej funkcie po tom, čo má za sebou,“ hovorí. Nemyslí si, že by vedel priniesť najväčšiu reformu za 25 rokov. Sama prišla na protest, lebo nesúhlasí s tým, ako je nastavený systém školstva na Slovensku. Nie je to podľa len o platoch, ale aj o tom, ako to dnes funguje. „Intenzívne vnímam zúfalú situáciu školstva na Slovensku,“ hovorí.

Monika Hvolková, učí v Rabči na prvom stupni základnej školy:

O ministrovi má len informácie z médií. „Je dosť kvalitných ľudí, mohli vybrať niekoho, kto nemá za sebou niečo ako on,“ hovorí. Prekáža jej najmä ministrova minulosť a bolo by podľa nej lepšie, ak by viedol rezort niekto iný. „Na Slovensku máme dosť ľudí a stále sa striedajú tí istí,“ dodala. V programovom vyhlásení vlády minister podľa nej nepresadil dosť. „Inak by sme tu neboli,“ dodala. Ak by školstvo patrilo Smeru, a nie SNS, sľúbili by im iné čísla, myslí si.

Barbora Šimonová, doktorandka z Bratislavy:

„Dúfam, že sa minister bude snažiť, ak ostane na svojom poste,“ hovorí Šimonová. Nemyslí si, že to bol dobrý výber ministra. „Má za sebou veľa káuz, ktoré by človek na takomto poste nemal mať. On sám by to mal zvážiť, že to nie je ono,“ povedala. Človek dnes podľa nej ide učiť, lebo ho to napĺňa a che to robiť, aj keď nedostane veľa peňazí. Ale keď potrebujú učitelia zabezpečiť rodiny, opúšťajú školstvo a idú do veľkých spoločností, kde majú aj dvakrát či trikrát vyšší plat. „Ak by zvýšili platy, tak by bola aj väčšia konkurencia. Deti by mali omnoho kvalitnejších pedagógov,“ dodáva. Treba podľa nej robiť kroky, aby aj učitelia mali plnohodnotný život.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie