Denník N

Diabol v detailoch

Kristus pred Pilátom. Wikipedia/ Princeton University Art Museum
Kristus pred Pilátom. Wikipedia/ Princeton University Art Museum

V Holandsku práve prebieha najväčšia výstava diel Hieronyma Boscha. Jeho najsilnejšie maľby ukazujú človeka zbaveného duše.

Do Amsterdamu som priletel po referende, na oslavu ktorého určite otvárali v Moskve šampanskoje polosuchoje, ale sú krajšie veci na svete. Napríklad amsterdamské fasády, naklonené dopredu, aby sa pri vyťahovaní nábytku cez okná neotĺkla fasáda. Alebo holandské rozsvietené byty bez záclon, ktoré ma stoja veľmi silnú vôľu, aby mi nestrhávalo zrak, ako si domáci žijú, ale prehrávam, lebo za každým druhým oknom sedí krásna mačka.

Potom sa dozviem, že v coffee shopoch, kde legálne predávajú marihuanu a, samozrejme, ju tam aj husto hulia, sa nesmie fajčiť obyčajná cigareta, lebo za to vás môžu aj zatknúť. Ešteže nepožívam jedno ani druhé, a už vôbec neriešim, ako v tejto megatolerantnej krajine tak všetci chcú znášať všetkých, že sa až o nič nestarajú, a tak aj malá masáž médií za odmietnutie ukrajinského zblíženia s Európskou úniou dokáže povedať jasné nie, hoci k urnám príde málo ľudí.

Preč však z politického močiara, sadám na lodný autobus, preplavím sa grachtom k privátu a odtiaľ na železničnú stanicu a po hodine jazdy vystúpim v ’s-Hertogenbosch, čo je mesto, kde sa narodil aj zomrel Hieronymus Bosch. Dosiaľ najreprezentatívnejšia výstava jeho diel, ktoré sa zachovali, bola už mesiace pred začiatkom vypredaná a bola hlavným dôvodom, aby som Holandsko zase navštívil. Velebiac internetový predaj, v rukách neforemný list A4 (ach, prečo ste zanikli, výtvarne pôvabné vstupenky?) vstupujem do obrovského múzea, ktoré by som tu nečakal.

Vy, čo výstavu neuvidíte, prelistujte si pár dobrých monografií a určite budete mať aspoň polovičný zážitok aj na diaľku. Samozrejme, celok si vychutnajú až tí, čo sa dostali dnu a majú trpezlivosť a pred priemerne dvadsiatimi ľuďmi, čo stoja pred každým obrazom, vyčkajú pár minút, aby sa mohli zblízka, v mojom prípade takmer nosom na skle, pozrieť na maľbu detailne. Detily sú Boschovou silou, tento kronikár ľudskej skazenosti dávno pochopil, že diabol sa v detailoch skrýva. Majster Jheronimus, ako ho píšu domáci, nám zachoval množstvo diablových portrétov v podobe zasiahnutých, odvrhnutých ľudí. Boschove najsilnejšie diela vo svojich detailoch ukazujú človeka zbaveného duše. Verme, že tak skoro z tých obrazov nevylezie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie