Denník N

Slovensko má nečakane vysoký deficit, Kažimír sa sťažuje na Eurostat

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Člen rozpočtovej rady Ódor hovorí, že ministerstvo na tieto riziká v minulosti upozorňovali.

Slovensko malo vlani trojpercentný deficit (presne 2,97 %). Bol dokonca vyšší, ako sme ho mali v roku 2014. Vtedy dosiahol 2,7 percenta. Deficit je výsledkom toho, ako vláda hospodári.

Plány druhej Ficovej vlády boli pritom odvážnejšie. Deficit mal byť vlani 2,49 percenta alebo aj nižší. No opäť sa to nepodarilo. A to ešte pred tromi rokmi plánovala (v rozpočte na rok 2013), že v roku 2015 budeme mať deficit pod dvomi percentami.

Ministerstvo: Neuznali nám príjmy

Ministerstvo financií tvrdí, že je to preto, lebo Eurostat nám neuznal niektoré príjmy, aj keď sa štatistikov snažilo presvedčiť, že by nám ich uznať mali.

Vysvetľuje, že európski štatistici nám neuznali príjmy splátok návratnej finančnej výpomoci od spoločnosti Cargo vo výške viac ako 117 miliónov eur. Cargo predalo svoje aktíva a spätne si časť z nich prenajalo. Príjmy z tejto transakcie (spomínaných 117 miliónov) použilo na predčasné splatenie pôžičky (teda návratnej finančnej výpomoci), ktorú má Cargo od roku 2012. Ministerstvo si myslelo, že Eurostat to splatenie pôžičky bude považovať za príjem rozpočtu, no nestalo sa tak. Bruselskí štatistici to ohodnotili podobne ako iné transakcie, keď štát privatizuje.

A po druhé, Eurostat nám neuznal ani príjmy Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške takmer 200 miliónov eur z eurofondov, ktoré fond neskôr požičiava majiteľom bytov a domov. „V minulosti neboli obdobné operácie zo strany Eurostatu nikdy spochybnené,“ tvrdí Kažimír.

Rozpočtová rada: Ale veď sme to vedeli

Člen rozpočtovej rady Ľudovít Ódor však Kažimírovi pripomína, že riziká, ktoré sa naplnili, neprišli ako blesk z jasného neba. „Rada pre rozpočtovú zodpovednosť na ne upozornila ešte pred prijatím rozpočtu na rok 2015 alebo v priebehu roka 2016,“ píše vo svojom komentári Ódor.

Pripomína tiež, že dane boli vysoko nad rámec očakávaní a pomohli aj nižšie úrokové sadzby. Slovensko si požičiava peniaze na splácanie dlhu takmer za nulu. Nulová inflácia pomohla nízkej valorizácii sociálnych dávok, takže aj na tom vláda ušetrila.

„Len, bohužiaľ, pozitíva sa nevyužili na zníženie deficitu, ale na zvyšovanie výdavkov. V štátnom rozpočte sa rozdali prostriedky nad rámec schváleného rozpočtu vo výške 737 miliónov eur,“ povedal Ódor.

Súhlasí s ním aj analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana: „Ministerstvo hľadá zásterku, aby zakrylo, že druhá Ficova vláda za posledné dva roky s deficitom neurobila nič. Pri brutálnom raste príjmov z daní a odvodov nás vláda nedostala spomedzi krajín s 3-percentným deficitom.“

Najlepší nám utiekli

V eurozóne malo vyšší deficit ako Slovensko iba Grécko, Španielsko a Francúzsko. Ak sa zoberie celá Európska únia (28 krajín), horšie ako Slovensko hospodárilo ešte Chorvátsko a Veľká Británia.

Väčšina krajín si teda dala viac záležať na tom, v akom stave má verejné financie, než Slovensko. Luxembursko malo prebytok, Švédsko vyrovnaný rozpočet, Litva, Česko a Estónsko takmer vyrovnaný rozpočet. Nižší deficit ako jedno percento malo aj Nemecko a Rumunsko.

Druhá Ficova vláda naplánovala na tento rok deficit pod dvomi percentami. Člen rozpočtovej rady Ódor však hovorí, že bez dodatočných opatrení je tento cieľ v nedohľadne. Z prvých krokov novej vlády sa nedá veľmi vyčítať, do akej miery je to jej prioritou, skôr sa zdá opak. Navyše, plán mať vyrovnaný rozpočet odsunula na rok 2020, keď majú byť parlamentné voľby.

„Potvrdzuje sa, že smerovanie k vyrovnanému rozpočtu je zatiaľ len prázdna fráza, a skôr platí filozofia ‚tri percentá a dosť‘,“ povedal Ódor.

Kažimír sa pochválil aspoň tým, že dlh krajiny klesol medziročne o jeden percentuálny bod. Dosiahol 52,9 percenta. Ódor pripomína, že to spôsobili predovšetkým jednorazové operácie a nie trvalé opatrenia.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie