Denník N

Predsedovi parlamentu Dankovi budú operovať žalúdok

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 18:02. Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko podstúpi v najbližších dňoch vážnu operáciu žalúdka. V parlamente nebude najmenej týždeň. Vyšetrenia mu robia v Národnom onkologickom ústave.

Predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko je druhý z trojice najvyšších ústavných činiteľov, ktorý má vážne zdravotné problémy.

V najbližších dňoch by sa mal podrobiť operačnému zákroku v oblasti žalúdka, po ktorom bude najmenej týždeň práceneschopný.

Hlasovanie o programe vlády možno bez Fica aj bez Danka

Operáciu by mal podľa informácií Denníka N absolvovať na Slovensku.

„Pri enormnom pracovnom vypätí, ktoré spôsobili aj parlamentné voľby, predseda Národnej rady po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára, MUDr. Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu ďalších vyšetrení. Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka,“ napísala vo vyhlásení hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Pridala, že informáciu zverejňujú aj preto, aby nevznikali rôzne špekulácie. Danko chce aj o ďalšom postupe informovať médiá.

Dnes je Danko v parlamente, od piatej popoludní riadil schôdzu. Zdravotné problémy na ňom nie sú vidieť. Schôdzu riadil hodinu.

„Predseda NR SR Andrej Danko je náš pacient, v Národnom onkologickom ústave podstupuje tento týždeň sériu vyšetrení pre nejasný ložiskový nález v stene žalúdka,“ napísala v stanovisku hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. Podľa nej je „je možné, že bude musieť podstúpiť operačný výkon“. V SNS sa ale o operácii hovorí ako o hotovej veci. Jeho diagnózu by mali určiť až histologické vyšetrenia.

Je otázne, či sa šéf SNS zúčastní na hlasovaní o programovom vyhlásení vlastnej vlády. Hlasovať sa zrejme bude až v piatok, alebo po víkende. Zatiaľ nie je jasné, kedy nastúpi do nemocnice, a nie je úplne jasná ani jeho diagnóza.

V Národnej rade ho môžu zastúpiť podpredsedovia parlamentu Martin Glváč (Smer), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (Sieť) a Lucia Nicholsonová (SaS), ktorí majú právomoc viesť schôdze.

Aj premiéra zrejme čaká operácia

Okrem Danka má vážne zdravotné problémy aj premiér Robert Fico. Ten je stále hospitalizovaný v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Neoficiálne prekonal ľahší infarkt a lekári uvažujú o operácii srdca. Či pôjde v blízkej budúcnosti na zákrok a ani to, kedy ho z nemocnice prepustia, nie je jasné.

Fico je v nemocnici od štvrtka minulého týždňa. O prípadnej operácii by sa mal rozhodnúť premiér po odporúčaní lekárskeho konzília.

Podrobnosti o zdravotnom stave premiéra úrad vlády nezverejňuje.

Problémy so zdravím mal aj Procházka

Zdravotné problémy mal krátko po parlamentných voľbách aj tretí z predsedov koaličných strán – Radoslav Procházka. Priznal, že mu komplikovali koaličné rozhovory.

Koaličné rokovania sa „nám nezdali rýchle, hlavne mne, ktorý som trpel na strašnú bolesť krížov a musel som sa ísť každú chvíľu vystrieť“, povedal Procházka v rozhovore pre Denník N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie