Denník N

Keď Stromček nazval Nitrana špekulantom, neohováral, myslí si vyšetrovateľ

Štátny tajomník ministerstva dopravy a splnomocnenec pre strategické priemyselné parky Viktor Stromček. Foto – TASR
Štátny tajomník ministerstva dopravy a splnomocnenec pre strategické priemyselné parky Viktor Stromček. Foto – TASR

Trestné oznámenie na štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka odmietli. V prípade, ktorý sa týka Jaguara, nikoho nevypočuli.

Vyšetrovateľ odmietol trestné oznámenie na štátneho tajomníka ministerstva dopravy a vládneho splnomocnenca pre strategické priemyselné parky Viktora Stromčeka. Znamená to, že si nemyslí, že Stromček ohováral, keď Romana Cerulíka z Nitry nazval špekulantom, ktorý chce vydierať štát. Cerulík vzápätí podal na Stromčeka trestné oznámenie.

S tým, že ho vyšetrovateľ odmietol, sa nemieni len tak zmieriť, podal proti jeho uzneseniu sťažnosť. „Vyšetrovateľ neurobil jediný výsluch dotknutých osôb,“ vysvetľuje Cerulík. Dodáva, že okrem toho nedostatočne odôvodnil svoje uznesenie a ani nevzal do úvahy „povahu skutku“.

Povinné hodnotenie

Stromček vo februári na tlačovej besede vysielanej naživo televíziou TA3 reagoval na fakt, že Cerulík zažaloval štát pre postup, akým pripravuje pôdu pre automobilku Jaguar. Nitranovi sa totiž nepozdávalo rozhodnutie, že sa nebude komplexne povinne hodnotiť, aký vplyv bude mať nová fabrika na životné prostredie.

To sa už zmenilo.  Pred niekoľkými dňami sa objavili informácie, že sa dosah novej fabriky na okolie posudzovať bude.

To nie je to jediné, čo Cerulíka v súvislosti s príchodom automobilky Jaguar trápi. Pod náčrtmi budúceho závodu mu štát už jeden pozemok aj vyvlastnil.

Ktoré pozemky potrebujú?

Má však aj také parcely, ktoré roky pripravoval na predaj pre veľký developerský projekt. Sú v časti Nitra – Zobor, v obytnej zóne; v územnom pláne sú určené ako priestor na 6-poschodovú zástavbu nebytovými priestormi a aj pre stovky bytov.

Podľa rozhodnutia štátu by však aj tieto parcely mal pohltiť strategický priemyselný park. Cerulík si myslí, že sa v strategickom parku ocitli omylom, automobilka ani jej dodávatelia ich v skutočnosti nepotrebujú a areál s nimi neráta.

Keby ich naozaj chceli, potom Cerulík žiada, aby mu zaplatili takú cenu, akú má dohodnutú s developerom, ktorému ich však pre obmedzenie zo strany štátu predať nemôže – teda 220 eur za meter štvorcový.

Automobilka Jaguar má začať prvé autá expedovať v roku 2018 a zamestná asi 2800 ľudí. Neskôr sa môže ešte rozrásť a zamestnať takmer 4000 ľudí.

Štát pre ňu teraz pripravuje pozemky, vykupuje ich či vyvlastňuje. Pomoc automobilke, o ktorej sa oficiálne nehovorí, tak postupne stále rastie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie