Denník N

Zbrane zo Slovenska si vozili teroristi aj britské podsvetie, zadržali desiatky samopalov

Expanzné zbrane sa ešte nedávno dali kúpiť veľmi ľahko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Expanzné zbrane sa ešte nedávno dali kúpiť veľmi ľahko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník Guardian priniesol príbeh desiatok expanzných samopalov, ktoré sa na ostrovy dostali z malej predajne v Partizánskom. Z obchodu údajne pochádzali aj zbrane nájdené u útočníkov na redakciu Charlie Hebdo.

Partizánske a Zalaba. Prvé sú neveľkým mestom, ktoré preslávila výroba obuvi, druhá dedinka s dvoma stovkami obyvateľov. Ospalé provinčné miesta, do ktorých však vedú stopy členov britského zločineckého gangu, ktorý sa na ostrovy pokúsil nelegálne prepašovať dvadsaťdva kalašnikovov AK-47 a deväť samopalov vzoru 61, prezývaných škorpión.

Denník Guardian vo štvrtok publikoval text o tom, ako si dvaja Briti z mesta Kent, 25-ročný Harry Shilling a 30-ročný Michael Defraine, vyhliadli obchod so zbraňami v Partizánskom, kde postupne nakúpili tri desiatky už raz znefunkčnených zbraní.

Všetko prebehlo legálne. Obchod vysvetľuje, že do vlaňajšieho leta, keď ešte platil starý zákon o zbraniach, nemohol žiadnemu cudzincovi brániť v tom, aby si od nich takéto zbrane odniesol.

Takzvané expanzné zbrane sa prerábajú z funkčných zbraní tak, že sa do ich hlavní privaria oceľové kolíky. Vďaka tomu z nich nie je možné strieľať ostrými nábojmi, ale len slepým strelivom. Profesionáli na čiernom trhu však vedia tieto zbrane sfunkčniť tak, aby mohli opäť zabíjať.

Pôvodne expanzné zbrane zadržané Britmi. Foto - National Crime Agency
Pôvodne expanzné zbrane zadržané Britmi. Foto – National Crime Agency

Budú k nim aj cukríky?

Britskí kriminalisti začali sledovať gangsterov z Kentu, ktorí sa predtým venovali obchodu s drogami, vlani v marci, tri mesiace po útoku na redakciu francúzskeho satirického mesačníka Charlie Hebdo. U útočníkov vtedy našli prerobené expanzné zbrane z obchodu AFG v Partizánskom.

Pohyb Shillinga a Defraina monitorovali aj pomocou satelitov a zistili, že sa ich Audi objavilo na niekoľkých adresách v Rumunsku, v Maďarsku a v slovenskej dedinke Zalaba, ktorá je od Partizánskeho vzdialená asi sto kilometrov. Okrem toho im odpočúvali aj mobily.

Čo treba na funkčný samopal?

Podľa britskej polície si dvojica zločincov zbrane zaobstarala niekedy v období od augusta 2014 do leta 2015 a nechala ich niekde opäť sfunkčniť. V lete minulého roka ich potom autom najprv previezli cez celú Európu do francúzskeho mesta Boulogne, naložili na čln Albernina, ktorý predtým kúpili za 25-tisíc libier, a previezli do Británie.

Expanzné zbrane sa dajú kúpiť za niekoľko stoviek eur za kus, no na predaji opäť sfunkčnených samopalov Briti údajne zarobili až štvrť milióna libier. Nezaujímavé nie je ani to, že išlo o samopaly typu kalašnikov. Ako píše Guardian, táto slávna zbraň je síce pomerne bežná v kontinentálnej Európe, no na ostrovoch je skôr vzácna.

Keď so zásielkou tridsiatky zbraní dorazili na pobrežie, napísal Shilling svojmu kontaktu na jeden z londýnskych gangov, že bude mať v septembri na predaj tridsať pištolí. „Budú k nim aj cukríky?“ prišla vzápätí odpoveď s narážkou na muníciu. „Áno, dva pásy ku každej.“

Vo chvíli, keď gang prekladal zbrane z člnu do dodávky značky Renault, zasiahlo ozbrojené komando britskej polície a celú zásielku zadržalo.

Zadržaní Harry Shilling a Michael Defraine. Foto - National Crime Agency
Zadržaní Harry Shilling a Michael Defraine. Foto – National Crime Agency

Nepochybujú, že kalašnikovy sú od nás

Britskí policajti nepochybujú o tom, že samopaly pochádzajú z obchodu v Partizánskom. „Išlo o veľmi podobné zbrane, ako boli tie, ktoré našli u útočníkov na Charlie Hebdo,“ povedal pre Guardian Rob Lewin z Národnej kriminálnej agentúry.

„Išlo o rovnakú zásobovaciu trasu a rovnakú techniku deaktivácie aj reaktivácie zbraní. Bol to rovnaký zdroj z rovnakej krajiny.“ Guardian ďalej píše, že nie je vylúčené, že by sa niekoľko samopalov z člnu Albernina mohlo nakoniec dostať aj k islamským teroristom, ktorí v poslednom čase nadväzujú kontakt s miestnou mafiou.

Ako príklad uvádzajú bunku okolo študenta a sympatizanta takzvaného Islamského štátu, Tarika Hassana, ktorého v marci zadržali pre plánovanie útokov v londýnskych uliciach. Členovia jeho skupiny sa dostali k strelným zbraniam práve vďaka čiernemu obchodu s londýnskym podsvetím.

V obchode AFG v Partizánskom vysvetľujú, že nemali dôvod nikomu brániť, aby si u nich zbrane nakúpil. Problémom je podľa nich to, kde a ako si Briti nechali expanzné zbrane opäť sfunkčniť, lebo to už legálne nie je. Detaily o tom, či si na tváre dvoch členov britského gangu niekto v Partizánskom spomína, hovoriť nechcú. V brandži je zvykom dodržovať diskrétnosť.

Či na zadržaní Britov spolupracovala aj slovenská tajná služba, hovorca SIS Branislav Zvara neupresnil. Z odpovede vyplýva, že možné to je. „Naša spravodajská služba sa problematike expanzných zbraní intenzívne venuje dlhšiu dobu, a preto vylučujeme, že by pohyb zbraní, o ktorom píšete, unikol našej pozornosti,“ reagoval Zvara.

„Slovenská polícia po útokoch na Charlie Hebdo, ale aj po parížskych útokoch, spolupracovala a naďalej spolupracuje so svojimi partnerskými organizáciami v zahraničí,“ hovorí zasa Martin Wäldl z policajného prezídia. „K obsahu informácií ani k osobám sa z taktických a bezpečnostných dôvodov nie je možné vyjadrovať.“

Expanzné zbrane sú obvykle prerábané z klasických zbraní. Foto N – Tomáš Benedikovič
Expanzné zbrane sú obvykle prerábané z klasických zbraní. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predaj zbraní cudzincom sa sprísnil

Ešte do vlaňajšieho júla si mohli cudzinci, ktorí boli občanmi niektorého zo štátov Únie, nakúpiť u nás expanzné zbrane pomerne jednoducho. Stačilo, ak v obchode so zbraňami ukázali doklad totožnosti a mali dostatok peňazí. Ministerstvo vnútra potom zákon zmenilo a dnes je u nás legislatíva jednou z najprísnejších.

Čiastočne na nátlak Bruselu, no čiastočne aj preto, že s expanznými zbraňami u nás po lesoch behajú členovia polovojenských organizácií, ako sú Slovenskí branci. „Slovensko bolo v minulosti zásobovačom expanzných zbraní pre celú Európu,“ priznával minister vnútra Robert Kaliňák.

„Táto novelizácia pôvodný zákon sprísnila, a to predovšetkým tak, že zaviedla opätovne povinnosť evidencie expanzných zbraní, ktoré boli upravené zo zbraní inej kategórie,“ vysvetľuje hovorca SIS Branislav Zvara.

„Zároveň sa novelizovaním zákona opätovne zaviedol zákaz predaja zbraní na diaľku, teda cez internet, aj na expanzné zbrane. Mimochodom, v minulosti už obdobné obmedzenie predaja zbraní tejto kategórie na diaľku platilo, bolo však zrušené v roku 2011.“

Prakticky to znamená, že Slováci vlastniaci expanznú zbraň sa musia registrovať na polícii a cudzinci musia pri kúpe dokázať, že majú špeciálne povolenie na dovoz expanzných zbraní od svojich úradov. Na jeho základe mu potom musia slovenskí policajti vydať sprievodný list.

V AFG hovoria, že odvtedy k nim cudzinci prestali chodiť úplne, expanzné samopaly si totiž teraz jednoduchšie kúpia v susednom Česku či v inej krajine.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie