Denník N

Ficove kompetencie si rozdelia Pellegrini a Kaliňák

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Smere predpokladajú, že premiér bude môcť robiť aspoň niektoré rozhodnutia už o týždeň či dva.

Roberta Fica v úrade premiéra dočasne zastúpia dvaja vicepremiéri – Peter Pellegrini a minister vnútra Robert Kaliňák. „Protokolárne to bude najmä pán Pellegrini a vnútrostranícky pán Kaliňák,“ povedal o delení kompetencií podpredseda parlamentu a člen vedenia Smeru Martin Glváč. Takáto deľba by mala byť výsledkom dohody s Ficom, ktorý sa po dnešnej kardiochirurgickej operácii bude musieť dlhšie zotavovať.

V Smere stále predpokladajú, že pôjde len o dočasné zastupovanie. O dlhodobejšom sa v strane nehovorí. „Pán premiér je v takom stave, že tieto úvahy nie sú aktuálne,“ odpovedal minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič na otázku, či sa v najsilnejšej vládnej strane debatuje o tom, kto premiéra nahradí v prípade dlhšej práceneschopnosti. Tá po takomto vážnom zákroku nie je vylúčená, čas zotavovania po operácii srdca je veľmi individuálny. Tento týždeň sa nekonalo pravidelné zasadnutie vlády.

Rozdelil osobne

Pellegrini s Kaliňákom sa podľa informácií Denníka N mali s Ficom stretnúť v stredu alebo vo štvrtok a hovorili spolu aj o rozdelení kompetencií. V posledných dňoch s ním mali komunikovať aj šéfovia koaličných strán.

Takáto deľba právomocí medzi dvoma podpredsedami Smeru vyhovuje aj ľuďom z vedenia strany. Kaliňák je skôr exekutívny politik a človek, ktorý je po boku Fica od vzniku Smeru, nie u všetkých je však obľúbený.

Pellegrini je vo vedení len krátko. Jeho výhodou je, že v strane nemá nepriateľov, má dobré vzťahy v podstate s každým a jeho postup v Smere umožnil a odobril priamo predseda.

Na mobile za desať dní?

Pokiaľ to bude zo zdravotných dôvodov nevyhnutné, bude Fico všetko komunikovať cez prostredníka – svojho osobného tajomníka Romana Šipoša. Po prepustení z nemocnice, ktoré sa dá očakávať o týždeň až desať dní, predpokladajú, že premiér už bude „na mobile“ aspoň pre niektorých ľudí z najužšieho vedenia. To už by mu umožnilo robiť niektoré rozhodnutia priamo. O úplnom Ficovom návrate do 1. júla, keď Slovensko preberie predsedníctvo v Rade EÚ, ľudia z vedenia strany nepochybujú.

Zdravotné problémy politikov zastavili rokovania v koalícii. Smer, SNS, Most-Híd a Sieť si ešte nestihli rozdeliť všetky štátne podniky a nejasná je aj otázka prípadnej výmeny riaditeľa SIS.

Situáciu po Ficovej hospitalizácii minulý týždeň vo štvrtok skomplikovali aj zdravotné problémy predsedu SNS Andreja Danka. Ten je v strane tiež dominantnou osobnosťou a od pondelka bude pracovne mimo. Čaká ho operácia žalúdka v Národnom onkologickom ústave, čo ho z pracovného nasadenia vyradí najmenej na dva až tri týždne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie