Denník N

Slovensko je modernejšie, ako si myslelo

Foto - TASR
Foto – TASR

Teraz je našou úlohou pokúsiť sa s konzervatívcami komunikovať a nevytlačiť ich do kúta.

Slovenské referendum o rodine malo pôvodne ochrániť tradičnú, konzervatívnu väčšinu krajiny pred skupinkou ľudí s inou sexuálnou orientáciou. Výsledkom však je, že z väčšiny sa stala menšina.

Hlasovať prišlo iba 21,4 percenta voličov. Referendum je tak neplatné a jeho organizátori nezískali podporu ani milióna ľudí, čo mal byť základ pre ďalšie stupňovanie tlaku.

Slovensko mohlo posledné týždne pôsobiť dojmom, že to je vystrašená krajina, kde sú menšiny považované za nepriateľa a do politiky vstupuje cirkev intenzívnejšie, než je zvykom. Teraz si mnohí vydýchli: Slovensko v referende ukázalo, že už nežije v 19. storočí a strach nie je hlavnou silou.

Ako potvrdenie, že to nie je na Slovensku až také zlé, to možno malo zmysel. Cena je však dosť vysoká. A nejde ani tak o šesť miliónov eur, ktoré Slovensko za tento pokus zaplatilo.

Kampaň rozdelila Slovensko. Najmä na Facebooku to vyzeralo ako otvorený konflikt medzi dvomi podobami krajiny. Mnohí hovorili o rozpadajúcich sa priateľstvách, opisovali hádky a slzy, ktoré rozličné postoje vyvolávali. Dá sa to pochopiť, pretože referendum bolo o láske.

V kampani sa pritom na slovenské pomery nezvyčajne často objavovala agresivita. Televízne spoty Aliancie za rodinu veľmi emotívne a zavádzajúco manipulovali s obrazom detí, ktoré sa dostanú do rúk homosexuálov. Celá ich kampaň bola postavená na šírení strachu.

Výsledkom bude výraznejšia odvaha pri presadzovaní registrovaných partnerstiev. Tie doteraz na Slovensku neboli reálne témou a zdalo sa takmer nemožné, že by sa ňou mohli stať.

Bol to jeden z príkladov, kde Slovensko klame telom. Posledné roky vládne väčšinou Smer Roberta Fica. Strana, ktorá si hovorí sociálna demokracia. V skutočnosti však zbiera hlasy nacionalistov, konzervatívne naladeného vidieka a ľavicová je iba v tom, že hovorí o sociálnej nespravodlivosti s miliónovými hodinkami na rukách.

Fico preto nikdy myšlienku registrovaných partnerstiev nepodporoval a radšej získaval podporu katolíckej cirkvi. Teraz sa to môže zmeniť, i keď to pôsobí naďalej veľmi nepravdepodobne.

Referendum malo pôvodne ukázať, že Slovensko je konzervatívna, prevažne katolícka krajina. Výsledkom však je, že toto pravidlo je už len mýtus. Neznamená to síce, že väčšina Slovenska je moderná, liberálne orientovaná a otvorená. Prepadák referenda spôsobilo iste aj to, že veľká časť krajiny jednoducho odmieta tváriť sa, že ohrozenie skupinkou ľudí s inou sexuálnou orientáciou je najvážnejším problémom.

Napriek tomu: referendum o rodine sa zmenilo na referendum o podobe Slovenska. Je oficiálnym potvrdením, že Slovensko je modernejšie, ako si myslelo. Aspoň dnes to tak vyzerá.

Potvrdiť to bude musieť teraz. Konzervatívci a ľudia, ktorí majú strach z moderného sveta, pestrosti a vôbec 21. storočia, sú po včerajšku aj oficiálne menšinou. Je našou úlohou pokúsiť sa s nimi komunikovať a nevytlačiť ich do kúta. Ukázať, že môžu verejne hovoriť o svojich nočných morách. Iba vtedy bude mať Slovensko šancu ukázať, že výsledok referenda mal zmysel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie