Denník N

Lesba z Partizánskeho: Čakám, že sa Fico začne nami zaoberať

Ľubica Kováčiková s rodinou. Foto N – Vladimír Šimíček
Ľubica Kováčiková s rodinou. Foto N – Vladimír Šimíček

Pred referendom zverejnila Ľubica Kováčiková príbeh svojej rodiny. Ľudia ju začali povzbudzovať na ulici, spolužiačky dcéry natočili podporné video.

Keď sme k nim pred referendom prišli na návštevu, bolo vidno, že Ľubica je rozhodnutá ich príbeh zverejniť, no Katka pochybovala. Teraz sú rady, že to urobili.

Ich fotky s tromi deťmi boli v SME, Trende aj v Denníku N. Ozvali sa po výzve Romany Schlesinger z SaS, aby sa prihlásili homosexuálne páry, ktoré spolu vychovávajú deti. Diskusie na Facebooku ich rozčuľovali, chceli ukázať, že sú rovnako normálne.

„Z výsledkov sa veľmi teším,“ hovorí Ľubica Kováčiková. V sobotu pracovala, je záchranárkou v Rakúsku. No dnes ráno, keď sa zobudila, chytila telefón a pozerala sa, ako to dopadlo.

Video: Dve ženy našli darcu spermií na internete, vyberali pol roka
(Autor: Martina Pažitková)

 Smer je stále opatrný

V Partizánskom, kde žije s Katkou a ich troma dcérami Baškou, Karolínkou a Olíviou, hlasovalo v referende 16,68 percenta oprávnených voličov. To je výrazne menej ako celoslovenská účasť.

Ľubica hovorí, že 940-tisíc hlasov je „tak či tak dosť“. „Ale veľmi dúfam, že teraz, keď Ficova vláda uvidí, ako referendum dopadlo, možno pochopí, že väčšina ľudí je pripravená na zmeny v spoločnosti. Možno to bude mať aj pozitívny efekt a začnú sa zaoberať témou registrovaného partnerstva.“

Či to tak naozaj bude, je otázne. „Ak ste sledovali moje vyjadrenia, nepovažoval som referendum za našu politickú agendu, ale za občiansku iniciatívu. Nedával som odporúčania, ako hlasovať, zúčastnil som sa ho ako radový občan a necítim potrebu komentovať jeho výsledky,“ napísal Denníku N minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič.

Výsledky nechcel komentovať ani ďalší podpredseda Robert Kaliňák.

Žiaci spravili video

Ľubica je rada, že svoj príbeh zverejnili. Tvrdí, že rodičia jej síce hovorili, že nemusela „až tak“, ale v Partizánskom ju zastavovali ľudia na ulici a vyjadrovali jej podporu.

Spolužiačky staršej dcéry Bašky natočili video, v ktorom sa postavili za rodinu.

„Náš príbeh bol kvázi prvý a odštartoval sériu ostatných príbehov. Je dobré, že takéto príbehy sa dostali na svetlo sveta, že ľudia vidia, že také rodiny sú, existujú, sú slušné a zaslúžili by si niečo viac, ako momentálne majú,“ dodala Ľubica.

Slovensko

Teraz najčítanejšie