Denník N

Nemusím sa odsťahovať, vraví prvý politik, ktorý priznal, že je gej

Stanislav Fořt z politiky odišiel. Foto – archív Stanislava Fořta
Stanislav Fořt z politiky odišiel. Foto – archív Stanislava Fořta

Stanislav Fořt spoluzakladal SaS a v rokoch 2010 až 2012 bol poslancom parlamentu. Je jediným slovenským politikom, ktorý počas svojej aktívnej kariéry verejne povedal, že je gej, a otvorene hovoril o svojej sexuálnej orientácii. Po odchode z politiky pôsobí ako manažér v poisťovníctve.

Čakali ste takto nízku účasť?

Nečakal, ale dúfal som v ňu.

Čo tento výsledok znamená pre politiku a otázky, ktoré sa týkajú menšín a ich práv?

Zostáva tu priestor ich ďalej rozvíjať v duchu kultúrneho a geopolitického priestoru, do ktorého patríme – čiže približovať sa ku štandardom, ktoré platia v Európskej únii.

Čo znamená pre vás osobne?

Nemusím rozmýšľať nad zmenou trvalého pobytu.

Chceli ste sa v prípade úspechu referenda odsťahovať zo Slovenska?

Áno.

Prečo? Kvôli pocitu, že to ide s nami dole kopcom, alebo za tým boli aj obavy z extrémnejšej atmosféry?

To, že tu nebude extrémna atmosféra aj tak, sa vylúčiť nedá, lebo referendum extrémistov dosť pozobúdzalo. Ale keď sa pýtate na dôvod – je taký, že človek si má možnosť vybrať, kde chce žiť, a ja nemám problém robiť takéto rozhodnutia.

Cítili by ste sa tu nekomfortne? 

Cítil by som sa tu ako občan druhej kategórie.

Pohlo to, že tu vôbec referendum bolo, krajinu zlým smerom?

Referendum nám urobilo prieskum, takže vieme, aká je situácia a čo si ľudia myslia. Bolo by zaujímavé vedieť, s akými pohnútkami k nemu ľudia išli – či sú to ľudia, ktorých motivovala ochrana rodiny, alebo ľudia, ktorí majú hrôzu z toho, čo sa na nás valí zo Západu, alebo ľudia, ktorí homosexuála nikdy nevideli. Podľa toho by sme mohli robiť závery.

Stretli ste sa aj osobne pred referendom s agresívnejšími prejavmi?

Keď si spomeniete na list od suseda Bieleka a prečítate si ho, nabáda na to, ako sa postaviť k tejto menšine, ako s nimi zatočiť a ako zabrániť, aby v tejto krajine mali rovnaké práva. Tento slovník by mohol nakopnúť niektorých ľudí, v ktorých bublú predsudky alebo si potrebujú ventilovať svoju agresiu či doplniť si svoj pocit menejcennosti.

Bude sa po referende viac inštitucionalizovať LGBTI komunita?

Ona v podstate svoju infraštruktúru má vybudovanú. Sú to však organizácie, ktoré sa snažia hlavne pomáhať členom komunity – rodičom gejov, študentom, učiteľom na vysokých školách, ktorí sa touto komunitou zaoberajú. Píšu o tom diplomové práce – nie sú teda politicky zamerané. Máte tu však na druhej strane aj politicky zamerané hnutia, ktoré sú síce zatiaľ mimo parlament, ale napríklad majú župana v banskobystrickom kraji. A možno sa vynorí nejaká politicko-kresťanská organizácia radikálnejšieho charakteru, ktorá bude vychádzať z dogmatickejších prístupov. Dúfam, že referendum nevytvorí priestor práve takýmto organizáciám.

V parlamente bol v rokoch 2010 až 2012, do politiky sa už vrátiť nechce. Foto - TASR
V parlamente bol v rokoch 2010 až 2012, do politiky sa už vrátiť nechce. Foto – TASR

Nevyplýva pre vašu komunitu naopak, že po účasti 21 percent nastal čas ísť za Ficom a povedať mu, že je to dostatočný argument pre registrované partnerstvá?

Analytický tím okolo premiéra si to môže vyhodnocovať a je známe, že si podľa takýchto vecí volia rétoriku a politickú stratégiu – že nie sú prudko hodnotovo zameraní. Mohol by ísť pokojne cestou Chorvátska, kde bolo referendum úspešné, ale týždeň nato sa schválili registrované partnerstvá. Myslím, že sa aj vyjadril v zmysle, že urobí drobné legislatívne úpravy, ale nie registrované partnerstvá. Ľudia okolo neho – ako šéf diplomacie Lajčák, europoslankyňa Monika Beňová a ďalší – by boli naklonení, aby sme sa v tomto smere štandardizovali, ale taktovku drží on a sponzori, ktorí chcú vidieť volebné preferencie. A pre Fica sú dôležitejšie vlaky zadarmo.

Ste ešte členom SaS?

Nie. Tým, že SaS opäť zvolili, som si svoju úlohu splnil a dal som si ďalšie plány, ktoré nie sú celkom v súlade s pôsobením v politike. 30. decembra 2013 som odišiel nie zo SaS, ale z politiky. SaS držím palce a dúfam, že sa jej bude dariť.

Bol to váš definitívny koniec s politikou?

Chcem sa obklopovať pozitívnou energiou, neviem, aký čas budem tráviť na Slovensku a aký v zahraničí, a chcem byť slobodnejší človek. Ak politiku beriete vážne a nekradnete v nej, vyžaduje si vás celého, obmedzuje váš súkromný život, ste terčom a musíte čeliť tej negatívnej energii. Túto štafetu rád podám ďalším, ja som si to svoje odkrútil.

Išlo hlavne o tú negatívnu energiu z politiky?

Nie. Celoživotne to beriem tak, že sa snažím vylepšiť svoj stupeň slobody, a toto bola fáza, že niečo dobré chcete podporiť, chcete nechať niekde odkaz. Mňa to zároveň poškodilo v tom, že mi to pomohlo zlikvidovať moje jedenásťapolročné partnerstvo. Mám pocit, že som na ten oltár dal časť svojej krvi, ale že to stálo za to. Aj toto referendum je podľa mňa reakciou na to, že SaS svojho času prišla so svojím programom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie