Denník N

Učiteľom zvýšia platy na úkor prepustených kolegov a zatvorených škôl

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini oznámil, že vláda chce znížiť počet škôl aj učiteľov. Ušetrené peniaze by mali zostať zvyšným školám a učiteľom.

Školám hrozí rušenie, učiteľom výpovede. Nová vláda chce znížiť počet vysokých, stredných aj základných škôl, prepúšťať sa budú aj učitelia. V RTVS to povedal exminister školstva a vicepremiér Peter Pellegrini zo Smeru. Ušetrené peniaze by potom mohli dostať školy a učitelia, ktorí reformu prežijú.

Vláda to naznačila už v programovom vyhlásení, s výrazným zvýšením investície do školstva sa ráta v spojení s vnútornou reformou.

Kam s deťmi?

Nový minister školstva za SNS Peter Plavčan optimalizáciu škôl pripustil, má sa však podľa neho sústrediť na druhý stupeň základných škôl a na stredné školy podľa programového vyhlásenia vlády.

Plavčan nepoprel ani prepúšťanie učiteľov v čase, keď pokračujú protesty nespokojných učiteľov.

Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov hovorí, že je to štandardná reakcia na požiadavku zvýšiť platy učiteľom. „Tak ako v minulosti, aj teraz to hovoria bez spresnenia, či je naozaj prebytok učiteľov (a akých) a či máme priveľa stredných alebo základných škôl.“

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov v rozhovore pre Denník N povedal, že sa môže zopakovať stav, keď sa rušili škôlky a rodičia nemali kam dať deti.

„Keď pripravia objektívnu analýzu, potom sa o tom môžeme rozprávať,“ hovorí Halas. Plavčan sa práve pri rušení škôl odvoláva na budúcu analýzu, ktorá by mala chaosu a komplikáciám s nedostatkom miest predísť.

„Skôr ako sa začne optimalizácia, musí jej predchádzať diskusia odborníkov, ako aj komunikácia so ZMOS-om a s ďalšími relevantnými subjektmi, aby sa nestalo, že budeme mať nedostatočnú kapacitu,“ reagoval minister na dnešnú debatu.

Šéf školských odborov Pavel Ondek hovorí, že reforme školstva sa nebránia, ale analýza je potrebná. „Ak pôjde o optimalizáciu siete škôl a stavu zamestnancov, tak sme za prirodzenú racionalizáciu, ale sme pripravení rokovať.“

Peniaze chcú nechať v školstve

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý tvrdí, že optimalizáciu spomínajú ministri školstva už tri roky. „V školstve treba určite hľadať aj vnútorné rezervy, ale musí byť zhoda na tom, že je potrebná aj nová investícia.“

Pellegrini hovorí, že hoci sa zlepšuje vybavenosť škôl, rastú platy a učitelia zodpovedajú za čoraz menej žiakov, ich výsledky podľa hodnotenia OECD klesajú a školstvo je málo efektívne. „Ak budú úspory, peniaze sa rozdelia medzi menší počet ľudí a škôl.“

Pellegrini kritizoval aj tabuľkové platy pre ľudí s dlhšou praxou. Viac peňazí by podľa neho nemal dostať niekto len preto, že je na škole dlhšie, ale ten, kto odvádza perfektnú prácu.

Učitelia sú nespokojní

Vláda chce platy učiteľov zvýšiť v septembri o šesť percent. Pokračovať chcú v roku 2018, no iba pri úspešnom šetrení.

Učitelia žiadali výrazne viac peňazí: tento rok o 25 percent a každý ďalší o desať percent viac. S programovým vyhlásením vlády nie sú spokojní, minulý týždeň ich v Bratislave protestovalo takmer 8-tisíc.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová z SaS hovorí, že v školstve je dlhodobo málo peňazí a mali by sa zefektívniť ich toky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Školstvo

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie