Denník N

Ministri bránia tajnosti o Ficovi. Čo sa mu chcete hrabať v črevách? pýta sa Lajčák (+ video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na rokovaní vlády premiéra zastupoval Robert Kaliňák.

„Podľa mňa neviete viac o zdravotnom stave pána Danka ako o stave premiéra. Ak mu robili kardiochirurgický zákrok, zjavne mu neoperovali kŕčové žily. Sú to jasné veci. Podrobil sa operácii srdca. Je to vec, ktorá je natoľko konkrétna, že sa mi zdá, že je štandardne komunikovaná,“ povedal minister vnútra a vicepremiér Robert Kaliňák o tom, ako vláda informuje o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

Viacerí ministri sa v tomto premiéra zastali a niektorí boli aj podráždení.

Video: Kaliňák: Každý vie, že premiérovi neoperovali kŕčové žily
autorka: Martina Pažitková

„Je to osobná, etická otázka. Neviem, čo je dosť? Neviem, čo by vám stačilo, či sa mu chcete hrabať v črevách, či aj to by vám bolo málo. Bolo to jeho prianie a myslím, že v tejto chvíli by sme to mali rešpektovať,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Na otázku, či by o zdravotnom stave nemali informovať viac, zasa minister hospodárstva Peter Žiga povedal: „A čo by ste chceli vedieť? Či bol ráno na záchode alebo čo?“

Žitňanská: Keď je viac informácií, je menej špekulácií

„Keď je viac informácií, je menej priestoru na špekulácie, ale rozsah je na uvážení každého jedného. Je to aj osobná záležitosť,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) o premiérovom zdravotnom stave. Premiér komunikuje aj s predsedami koaličných strán a dostali informácie aj na vláde.

„Vždy môžu nastať situácie, ktoré si vyžiadajú, aby sme viacerí boli zapojení,“ povedal Kaliňák na to, či aj Lucia Žitňanská ako podpredsedníčka vlády dostane úlohy Roberta Fica, kým bude v nemocnici.

Kaliňák: Možno dva týždne

Premiérovu práceneschopnosť vidí Kaliňák na týždne. „Možno o dva týždne sa stretneme ako vláda aj s ním,“ povedal. Určite bude podľa vicepremiéra a ministra vnútra späť počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, ktoré sa začína od júla tohto roka.

Kaliňák hovoril, že už druhý deň po operácii sa ho premiér pýtal na pracovné veci. „Poznáte ho, je to pracant neuveriteľného rozmeru,“ dodal. Premiér podľa neho pracuje aj z lôžka a dáva im úlohy. „Sme pod absolútnou kontrolou,“ povedal Kaliňák.

A či by nemal premiér viac informovať o svojom zdravotnom stave?

Nemyslí si, že by bola niekedy väčšia informovanosť, okrem bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.

Video: Brífing po operácii premiéra Roberta Fica
autorka: Martina Pažitková

A prečo je problém povedať, či mal dvojitý by-pass? „Ústavný činiteľ vrátane pána premiéra má nárok na mieru súkromia. Ak rodina povedala hranicu, o ktorej sa má informovať, tak to tak má byť a ja by som to neurobil nijako inak. O mne by ste sa dozvedeli zhruba to isté, keby som bol v tejto situácii. Nikde nie je napísané – v zákone, či by to bol nejaký európsky štandard. Keď píšete napríklad o hráčovi NHL, píšete, že má zranenie v hornej časti tela,“ dodal.

Zákrok podľa neho prinesie, že sa premiér vráti v plnej sile.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie