Denník N

Detí bude viac, hovorí minister školstva. Aj tak chce rušiť školy a prepúšťať učiteľov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rušenie škôl a prepúšťanie učiteľov neprinesie dosť peňazí na také zvýšenie platov, aby učitelia dostali toľko, koľko žiadajú.

Podpredseda vlády a bývalý minister školstva Peter Pellegrini v nedeľu povedal, že školám hrozí rušenie a učiteľom výpovede. Nová vláda Roberta Fica chce totiž znížiť počet vysokých, stredných aj základných škôl, prepúšťať sa budú aj učitelia, povedal Pellegrini (Smer) v RTVS.

Ušetrené peniaze by mohli dostať školy a učitelia, ktorí reformu prežijú.

Prepúšťanie nestačí

Minister školstva Peter Plavčan (SNS) po rokovaní vlády nepovedal, koľko učiteľov by malo skončiť. „Je to otvorená otázka,“ tvrdí.

K optimalizácii škôl však podľa neho dôjde. Skôr by mali končiť stredné školy a druhý stupeň na niektorých základných školách.

Koľko škôl by mohlo skončiť, Plavčan nekonkretizoval, chce to nechať na odbornú komisiu. Aj keď však k optimalizácii škôl príde, neprinesie to dosť peňazí, aby učitelia mohli dostať toľko, koľko žiadajú, povedal. 

„Pri prvom stupni škôl je to diskutabilné, v prípade materských škôl vidím skôr priestor na zvyšovanie ich počtu,“ dodal minister.

„OECD tvrdí, že oproti európskemu priemeru máme málo žiakov v triedach na učiteľa,“ povedal Pellegrini o tom, že bude treba rušiť školy. „Netvrdím, že to budú desiatky veľkých škôl.“

„Viem, že to vzbudzuje odpor v meste alebo obci,“ povedal Pellegrini. Treba sa podľa neho pozrieť aj na to, či sa dá do školy dochádzať.

Detí bude pribúdať

Slovenská komora učiteľov pritom upozorňuje, že ak sa začnú rušiť školy, môže nastať situácia ako pri škôlkach – teda sa zrušia, a keď silné populačné ročníky budu nastupovať do školy, nebudú mať kam.

„Je to tak. Počty detí v populačných ročníkoch sa zvyšujú. Odborná komisia bude musieť zvažovať, že bude rásť počet detí, ktoré budú do škôl prichádzať,“ pripustil minister.

Je teda podľa neho priestor na rušenie škôl? „Práve preto bude komisia, aby povedala, do akej miery,“ dodal Plavčan.

Učitelia chcú viac

Peniaze získané rušením škôl by sa mali použiť aj na zvyšovanie platov učiteľov. Od septembra by sa podľa programového vyhlásenia vlády mali zvýšiť o 6 percent. Od roku 2018 by potom mali rásť tiež v priemere o šesť percent.

Učitelia chcú však viac. Stavovské organizácie podpísali deklaráciu, v ktorej vládu žiadajú, aby im zvýšila platy nárazovo o štvrtinu a potom ešte každý rok o desať percent.

Po štyroch rokoch vlády by tak mali platy učiteľov v priemere dosahovať 80 percent z miezd vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Dnes je to len zhruba polovica.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie