Denník N

Fico aj po voľbách rozdával vlastným zo štátneho, ušlo sa aj Kolesíkovmu Interu a poslancom

Predseda Strany SMER – SD prichádza na predsedníctvo, kde oznámil stranícku kandidátku do parlamentných volieb v roku 2016.
Predseda Strany SMER – SD prichádza na predsedníctvo, kde oznámil stranícku kandidátku do parlamentných volieb v roku 2016.

Premiér zrejme krátko pred svojou hospitalizáciou rozhodol o rozdelení peňazí zo svojej rezervy. Hlavne starostom za Smer a klubu prezidenta Andreja Kolesíka.

Aj za tretej Ficovej vlády je všetko ako pred ňou. Premiér rozdáva opäť peniaze zo svojej rezervy a opäť hlavne svojim ľuďom.

Prvú dávku po voľbách úrad vlády rozdeľoval 15. apríla. Deň predtým Fica hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Zmluvu podpísal šéf úradu vlády Igor Federič, o použití svojej rezervy však rozhoduje premiér a urobil tak zrejme pred hospitalizáciou.

Robert Fico rozdal peniaze dohromady dvanástim obciam. Podporil aj bratislavskú galériu Danubiana, jednu farnosť na východnom Slovensku a jeden športový klub – AŠK Inter Bratislava.

Starostovia desiatich z dvanástich podporených obcí kandidovali za Smer alebo za koalície s ním. V dvoch zvyšných prípadoch išlo o nezávislých starostov. Šesť z dvanástich obcí leží v okolí Bánoviec nad Bebravou, ktoré sú neďaleko Ficových rodných Topoľčian.

Obec poslanca a okresného predsedu

Desaťtisícový dar na rekonštrukciu hasičskej zbrojnice od Fica dostala aj kysucká obec Stará Bystrica. Úrad vlády jej poskytol za posledných päť rokov peniaze už šesťkrát a z toho trikrát išli z Ficovej rezervy. Len z nej už obec dostala 32 700 eur a ďalších 390-tisíc dostala obec z environmentálneho fondu.

Starostom Starej Bystrice je poslanec parlamentu za Smer a okresný stranícky predseda v Čadci Ján Podmanický. Mobil nedvíhal.

Andrej Kolesík hľadí do budúcnosti s otáznikom. Foto – TASR
Andrej Kolesík je prezidentom Interu. Foto – TASR

Jediným športovým klubom, ktorý dostal peniaze od Fica v jeho novom volebnom období, je AŠK Inter Bratislava. Premiér mu poslal desaťtisíc eur „na bežné výdavky s účelovým určením na čiastočnú výmenu okien na budove Športovej haly na Pasienkoch“.

Prezidentom AŠK Inter je bývalá parlamentná legenda Andrej Kolesík a riaditeľom klubu Ľubomír Želiezka mladší, syn poslanca za Smer s rovnakým menom. Želiezka starší je zároveň okresným predsedom Smeru v Bánovciach nad Bebravou – z okresu, do ktorého teraz prispel navyše aj v rámci dotácií pre obce. Aj Inter dostáva štátne dotácie pravidelne – od úradu vlády aj od štátnych podnikov.

Želiezkovi juniorovi sa darí dostať štátne peniaze aj na svoje ďalšie aktivity. Štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava obdarovala krátko po voľbách 2500 eurami bratislavský Bowling club BNC, ktorého predsedom Želiezka je. Peniaze majú ísť „na materiálno-technické zabezpečenie klubu, prenájom bowlingových dráh na prípravu mládeže, štartovné do líg a turnajov na Slovensku a v zahraničí, na cestovné a ubytovanie a na rozvoj a popularizáciu bowlingu medzi mládežou“. Želiezka mladší je zároveň spolumajiteľom bowlingového centra, v ktorom klub pôsobí.

Kolesík nedvíhal telefón a nereagoval ani na SMS správu. Úrad vlády na otázky Denníka N neodpovedal, hoci k rezerve predsedu vlády sa zvykol vyjadrovať aj v čase Ficovho informačného bojkotu Denníka N.

Jednofarebná Voznica

O päťtisíc eur je po premiérovom príspevku bohatšia obec Voznica. „Nám to priamo premiér sľúbil. Keď bol u nás na návšteve, keď sme mali 940. výročie prvej písomnej zmienky o obci,“ hovorí starosta Kamil Blaho (Smer). Vraví, že Fica nepozval ako spolustraník, ale ako starosta.

„Myslím, že ani nie,“ odpovedal na otázku, či mohlo zavážiť, že je starostom za Smer. „Kandidoval som už tretie volebné obdobie za Smer a obecné zastupiteľstvo je celé za Smer. Lebo my sme nemali ani protikandidátov, to aby ste boli trošku ako v obraze,“ opisuje Blaho politickú situáciu v dedine.

Obec Brezolupy dostala od Fica 10-tisíc eur na rekonštrukciu elektroinštalácie sály a javiska v kultúrnom dome. Starostka obce Jarmila Hrúzová (Smer) hovorí, že si podali žiadosť a dostali peniaze. „To je normálne, nielen u premiéra. My píšeme na ministerstvo financií, na úrad vlády – každý rok.“ Starostka si z hlavy nespomenula, na čo všetko už v minulosti dostali príspevok. „To by som musela pozerať hlboko – ďaleko, 15 rokov späť.“ Vraví, že je nezávislá s podporou Smeru a peniaze vraj dostala aj v časoch, keď ju Smer nepodporoval.

Robert Fico a fitneska Eva Martinková. Foto – web Evy Martinkovej
Robert Fico a fitneska Eva Martinková. Foto – web Evy Martinkovej

Keď sa rezerva míňa, prifúkne sa

Fico rozdával peniaze podľa vlastného uváženia za svojej prvej i druhej vlády. Len minulý rok to bolo 5,5 milióna eur.

Podľa zákona by rezerva premiéra mala slúžiť na „krytie nepredvídateľných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“. Peniaze však smerovali hlavne na výstavbu multifunkčných ihrísk a s premiérovou rezervou je spojených niekoľko škandálov.

Prispel napríklad na neziskovku blízku masérovi Kostkovi či fitnes modelke Eve Martinkovej. Veľkosť Ficovej rezervy nie je stabilná veličina, a pokiaľ mu peniaze dôjdu, môže si ju nechať navýšiť. Rezerva sa mu napríklad v roku 2013 z pôvodného milióna zvyšovala až na sedem miliónov a minul ju pred prezidentskými voľbami, v ktorých kandidoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie