Denník N

Fico a Danko sú zrazu odlišní politici: prvý sa stiahol, druhý sa nebojí hovoriť o zdraví

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko má v nemocnici naraz dvoch vysokých ústavných činiteľov a môže naživo porovnávať, ako odlišne o tom informujú.

Robert Fico a Andrej Danko pred voľbami ako jediní z oslovených politikov odmietli informovať o svojom zdravotnom stave. To ešte zrejme netušili, že obaja krátko po voľbách podstúpia vážne operácie. Kým Fico pokračuje v tejto taktike aj po voľbách a po operácii, Danko zvolil vo funkcii šéfa parlamentu úplne opačný prístup.

Slovensko má v nemocnici dvoch z troch najvyšších ústavných činiteľov. O premiérovi úrad vlády takmer nehovorí a živí tak špekulácie. Premiér a jeho okolie doteraz nekomentovali ani informáciu, že mal ľahký infarkt a že mu potom urobili dvojnásobný by-pass.

Oficiálne informácie sú strohé: áno, pána premiéra hospitalizovali, je na pozorovaní, hovorili nemocnica, lekári a úrad vlády na začiatku. Kardiologický zákrok prebiehal štandardne a premiérov stav je stabilizovaný, informovali lekári po operácii. To je všetko.

O predsedovi parlamentu vie Slovensko omnoho viac, pozná aj detaily operácie. Lekári Národného onkologického ústavu podrobne informovali, akú časť žalúdka Andrejovi Dankovi vyoperovali, a aj o tom, ako postupovali a čím ho nahradili.

Video: Dve vážne operácie a úplne odlišné tlačovky (Robert Fico a Andrej Danko)
autorka: Martina Pažitková

Podráždení ministri niečo povedali

O premiérovi sa tak len postupne a nepriamo dozvedáme skôr od jeho ministrov. V pondelok viacerí z nich reagovali podráždene na otázky o tom, či by mal informovať viac, a najmä minister vnútra Robert Kaliňák tieto podráždené reakcie pretkával informáciami o tom, že premiér je „pracant“ a v nemocnici úraduje, že sa vráti možno už o dva týždne alebo najneskôr na predsedníctvo Rady EÚ od začiatku júla.

„Je to osobná, etická otázka. Neviem, čo je dosť. Neviem, čo by vám stačilo – či sa mu chcete hrabať v črevách, či aj to by vám bolo málo?” pýtal sa napríklad minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„A čo by ste chceli vedieť? Či bol ráno na záchode alebo čo?“ hovoril zasa minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Video: Kaliňák: Každý vie, že premiérovi neoperovali kŕčové žily
autorka: Martina Pažitková

Dankova hovorkyňa: Nechal si poradiť

„Nejde o nejakú neštandardnú vec. Nebola ani diskusia, či ideme alebo nejdeme informovať,“ vraví hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková o tom, prečo sa rozhodli informovať otvorene. Danko operáciu žalúdka avizoval už minulý týždeň, keď mu lekári objavili v žalúdku neznámy nález.

„Pán predseda sa ma pýtal na názor. Vysvetlila som mu, ako to funguje v zahraničí, ako to funguje u nás ako v normálnej demokratickej krajine. Súhlasil,“ vraví hovorkyňa.

Čižmáriková hovorí, že informovanie je na rozhodnutí človeka, ale vstupom do vysokej politiky stráca istú hranicu súkromia aj pri zdravotnom stave.

Podobne ako Danko postupoval aj prezident Andrej Kiska, ktorého českí lekári operovali vlani v auguste. Po nečakanom zákroku na bedrovom kĺbe informoval Prezidentský palác podrobne o ochorení a postupe lekárov. Prezident sa po prebratí z narkózy hneď ohlásil cez svoj Facebook, aby kondoloval obetiam leteckého nešťastia.

Ficovi lekári z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb boli omnoho zdržanlivejší, ozvali sa až po operácii bez detailov o zákroku či dĺžke liečby. Ich tlačovku moderoval nový hovorca ministerstva zdravotníctva Tomáš Kuča, ktorý vysvetľoval, že viac si neželajú povedať premiér a jeho rodina. „Preto, prosím, rešpektujte toto ich rozhodnutie a bude to tentokrát bez otázok,“ povedal minulý týždeň po operácii Kuča.

Kaliňák: Nikde to nie je napísané

Vicepremiér Peter Pellegrini a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorí za Fica zaskakujú, tvrdia, že verejnosť má informácií dosť. „Každý vie, že premiérovi neoperovali kŕčové žily,“ hovorí Kaliňák.

Premiér podľa Dankovej hovorkyne Čižmárikovej informácie o svojom stave nezatajuje. „Keby ich zatajoval, tak verejnosť nemá žiadne informácie. Ani to málo, čo je. Zúžili to na túto hranicu. Úrad vlády informuje, len je asi rozdiel v tom, do akej hĺbky idú.“

„Podľa mňa neviete viac o zdravotnom stave pána Danka ako o zdravotnom stave pána premiéra,“ presviedčal zasa Kaliňák. „Bol v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, operovali mu srdce. To je natoľko konkrétne, že to je štandardné, štandardne sa aj informuje.“ Rozsiahlejšie informovanie podľa neho „nie je nikde napísané – neviem, že by to bolo európskym štandardom“.

Špaček: Pravidlo vyspelého sveta silnejšie ako zákon

Napríklad americký prezident Barack Obama pravidelne zverejňuje svoj krvný tlak. Nie také podrobné, no stále obsiahle detaily o lekárskych zákrokoch zverejňujú aj v iných krajinách.

„Ak ústavný činiteľ nie je schopný plniť svoje ústavné povinnosti, verejnosť má právo vedieť, aká je príčina, diagnóza aj prognóza, ako na tom bude ďalej,“ hovorí Ladislav Špaček, ktorý robil hovorcu českému prezidentovi Václavovi Havlovi.

„Časy, keď prezident mohol tajiť karcinóm prostaty, sú dávno preč. Bol by považovaný za nedôveryhodného. Nie je najmenší dôvod, prečo by premiér a jeho úrad nemal zverejniť podrobnosti o jeho zdravotnom stave,” vraví Špaček.

Vysvetľuje, že ústavní činitelia sú volení ľuďmi, ktorým sa aj zodpovedajú, a preto by mali o svojom stave informovať.

„Nie je to v zákone, ale nie je to ani na ústavnom činiteľovi. Je to na niečom oveľa silnejšom, čo je nad všetkými zákonmi, a to je nepísaný zákon, ktorý sa vytvoril vo všetkých európskych krajinách v deväťdesiatych rokoch. Keď je nejaký zákon, má nižšiu právnu silu ako tradícia a dohoda. Je to omnoho pevnejšie, pretože žiadny parlament to nemôže zmeniť ani ústavnou väčšinou. To je napríklad úzus, že sa k sebe slušne správame, že muž uvoľní žene miesto.“

Tajnosti s chorobami robia skôr autoritárni vládcovia, známi tým boli aj lídri Sovietskeho zväzu. Napríklad aj ruský prezident Boris Jeľcin po niekoľkých infarktoch voličom tvrdil, že je zdravý. Týždeň pred voľbami zmizol z verejnosti, dostal ďalší infarkt. O zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina špekulovali médiá a verejnosť zasa vlani, keď sa na niekoľko dní vytratil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie