Denník N

Pokoj, školy sa rušiť nebudú

Úrady už aspoň základnú predstavu o ideálnom počte škôl musia mať. My sa však teraz budeme tváriť, že si ju len začnú tvoriť.

Nový minister školstva je buď veľmi odvážny, alebo len chce vystrašiť odbojných učiteľov. Cez víkend totiž spojil otázku zvyšovania ich platov s rušením časti škôl a tým aj s prepúšťaním ich zamestnancov. V praxi by to vyzeralo tak, že čo sa ušetrí na mzdách prepustených pedagógov, dostanú na výplatnej páske ich šťastnejší kolegovia. Presnejšie časť z toho.

Ak by to Peter Plavčan myslel vážne, vo väčšom meradle by zopakoval to, čo pred ním napríklad Ivan Mikloš na ministerstve financií. Aj on najskôr pred rokmi dával výpovede, aby potom mohol zvyšovať platy zvyšku svojich podriadených. Dnes vďaka tomu na ministerstve financií kvalitní ľudia dostávajú slušne zaplatené. Keby sa to isté úspešne podarilo Petrovi Plavčanovi so školami, razom by sa zaradil medzi dvoch-troch najlepších ministrov školstva, akých sme tu kedy mali.

Keďže o pláne zatiaľ nič konkrétne nevieme, rovnako dobre je možné, že minister iba nespokojným učiteľom otvorene naznačil, aby ubrali nohu z plynu, lebo ich protesty za zvyšovanie platov by v opačnom prípade mohli skončiť aj inak, než si predstavujú.

Niežeby z Plavčanovej strany išlo o revolučný nápad. O tom, že po zvyšovaní platov v školstve by museli nasledovať aj výpovede pre slabších alebo nadbytočných, sa hovorilo aj počas posledného štrajku. Pretože inak by sme dávali viac peňazí na udržiavanie rovnako neefektívneho systému ako dnes, čo asi nikto nechce.

Z vyjadrení učiteľov zatiaľ nezaznelo žiadne hysterické odmietanie, čo je fajn. Od ministerstva však chcú analýzy, ktoré by dokázali, že reči o rušení škôl majú racionálne jadro a nie sú iba strašením. Aj to je v poriadku. Rovnako by však bolo v poriadku, keby sa nový minister pokúsil dostať debatu o platoch z roviny „dajte nám viac“ do podoby „dajte nám viac a my sme ochotní ustúpiť tu a tu“.

Najpravdepodobnejšie však je, že sa bude najskôr dva roky analyzovať niečo, čo v nejakej podobe aj tak zanalyzované viackrát bolo, aby sa potom zistilo, že sa blížia ďalšie voľby, pred ktorými už vláda na nejaké rušenie škôl odvahu nenájde.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie