Denník N

Fico z nemocnice: Bašternákov byt nevlastním, prenajímam si ho za vlastné

Bonaparte zhora. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bonaparte zhora. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:26. Vládna koalícia dnes výbor ku kauze Bašternák utajila. Druhý výbor ani neschválila.

Vládna koalícia, ktorá sa hlási k princípu otvoreného vládnutia, dnes utajila rokovanie finančného výboru o kauze Bašternák. Odôvodnila to daňovým tajomstvom.

Prezident finančnej správy František Imrecze prišiel na výbor vysvetliť postup svojich podriadených v kauze Bašternák, ktorú polícia s prokuratúrou aj daňovými úradmi tutlali.

Za to, aby bol výbor neverejný, hlasovali aj poslankyňa Mosta-Híd Iréne Sarközy a poslanec Siete Eduard Adamčík.

Utajenie výboru odôvodnil predseda Ladislav Kamenický (Smer) tým, že Imrecze chce hovoriť aj o daňovom tajomstve.

Výbor sa konal na žiadosť opozičných poslancov, ale koalícia urobila obštrukciu. Navrhla rovnaký výbor, ale rozšírila program. Hovoriť sa tak má nielen o Bašternákovi a Mariánovi Kočnerovi, ale aj o daňových kauzách Igora Matoviča, s ktorými prišiel krátko pred voľbami Robert Fico. Opozičný výbor by mal nasledovať hneď po koaličnom.

Výbor o 14:00 prerušili, pokračovať má o 19:00. Imrecze na svojom brífingu podozrenia, že finančná správa nekonala v kauze podnikateľa, v ktorého byte býva premiér, nijak nevysvetlil. Zatiaľ bolo podľa neho všetko v poriadku, nikto nepochybil a nevie ani, či štátu vznikla škoda.

Dnes sa mal uskutočniť aj ústavnoprávny výbor k celej kauze, ale vládna koalícia neodsúhlasila program. Proti bol aj Peter Kresák z Mosta-Híd. Z akého dôvodu? „Veľmi jednoduchého: ústavnoprávny výbor nie je vyšetrovací orgán, vyšetruje niekto iný,“ povedal Kresák. Na debatu o kauze nevidel na výbore dôvod.

„Išlo o daňové tajomstvo. Mám prax v daňovej oblasti, bol som 17 rokov daňovým úradníkom, končil som ako riaditeľ a to je najhoršie, čo môže byť, keď to riešia médiá,“ povedal poslanec Siete Eduard Adamčík na otázku, prečo odhlasoval, aby bol finančný výbor utajený. Nie je podľa neho v poriadku, že o prípade informovali médiá, keď ho polícia nevyšetrila? „Nemám ešte všetky súvislosti, názor si urobím potom.“

Od Bašternáka si prenajíma byt Robert Fico. Ten z nemocnice vyhlásil, že ho nevlastní, hoci ho z toho opozícia po vypuknutí kauzy začala podozrievať.

„Nie som majiteľom žiadneho luxusného bytu. Za vlastné peniaze som si prenajal byt, ktorý spĺňa aj reprezentačné účely, hoci mám právo na bezplatné užívanie zariadeného bytu od štátu,“ napísal Fico v texte pre Hospodárske noviny, ktorým reaguje na predsedu SaS Richarda Sulíka.

„Nie som ani vlastníkom žiadnych luxusných áut, pretože využívam len autá z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, pričom ide v dvoch prípadoch o motorové vozidlá, ktoré úradu bezplatne zapožičala strana Smer. Ak by mal pán Sulík záujem, tak by zistil, že nevyužívam ani telefón úradu vlády, ale mobilný telefón strany Smer, aby som odľahčil náklady úradu vlády. Ak bude niekedy pán Sulík vo funkcii predsedu vlády oslavovať štyridsiate piate alebo päťdesiate narodeniny, tak sa možno dostane aj k nejakým hodinkám,“ napísal ešte Fico.

Opozícia Fica vyzýva, aby sa odsťahoval z bytu „postaveného z vratiek DPH“. V rozprave k programovému vyhláseniu vlády to naposledy povedal šéf OĽaNO Igor Matovič.

Denník N a týždenník Trend zistili, že Bašternák si v roku 2012 uplatnil od štátu podozrivé vratky DPH za približne 8 miliónov eur. V prípade dvojmiliónovej vratky existovali reálne podozrenia z podvodu, ale polícia ich pod dozorom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika odmietla vyšetrovať. Voči uzneseniu o odmietnutí mal podať sťažnosť kriminálny úrad finančnej správy, ale neurobil to.

V čase vyšetrovania vlastnil Bašternák nehnutelnosť vedľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Firmu, ktorá byt vlastnila, neskôr prevzal Marek Turčan, s ktorým mal Kaliňák kedysi advokátsku kanceláriu. V Bonaparte vlastní byt aj Marián Kočner, ktorý postavil bytovku Five Stars Residence. Ona poslúžila na kšefty s vratkami DPH. V Bonaparte má byt aj Ján Počiatek, ktorý má na Donovaloch chatu hneď vedľa Bašternáka. S Bašternákom vlastní Počiatek prístupovú cestu ku chatám, sú na spoločnom liste vlastníctva.

Po zverejnených článkoch dal Kováčik znovu celý prípad preveriť a vo veci je už začaté stíhanie.

Sťažnosť finančnej správy, ktorá nikdy neodišla z úradu:

Sťažnosť v prípade Bašternák, ktorá nikdy neodišla z úradu.
Sťažnosť v prípade Bašternák, ktorá nikdy neodišla z úradu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie